Episodes
Published 03/29/21
In geouwehoer kun je niet wonen, zei wijlen Jan Schaefer. Toch wordt er op dit moment vooral gepraat in plaats van gebouwd. Om in de tussentijd iets te doen aan de overspannen woningmarkt pleit Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), voor het afbouwen van de fiscale verschillen tussen kopers en huurders.
Published 03/29/21
Wat treffen we aan bij onze buren als de coronacrisis voorbij is en we weer mogen reizen? Deze aflevering van Bouwmeesters gaan we alvast op virtuele citytrip naar Londen en Berlijn, waar huisvesting en leefbaarheid net zon groot thema is als in eigen land. Maar waar Berlijn schreeuwt om nieuwe woningen, vindt in Londen juist een grote leegloop plaats.
Published 03/22/21
Wat heeft Rutte III betekend voor wonen, de bouw, infra en de ruimtelijke ordening van Nederland? Het rapportcijfer dat wordt gegeven, is in ieder geval een dikke onvoldoende.
Published 03/15/21
Je zou er een vergelijking met een Russisch rijk in kunnen zien. De Twentse topondernemer Gerard Sanderink als tsaar, zijn vriendin Rian van Rijbroek als raadgevende Raspoetin en Sanderinks ex-vriendin als een aan de kant geschoven tsarina. De bedrijven die onder het rijk van Sanderink vallen, zoals Strukton en Centric, moeten hopen op betere tijden. 'Natuurlijk is er één en al onrust.'
Published 03/08/21
Je bent jong, woont in een studentenhuis of nog thuis bij je ouders en je hebt bijna je studie afgerond: het is tijd om op jezelf te wonen. Maar waar in hemelsnaam?! Van student tot starter: er is amper plek om te wonen. Maar hoe kan je tot er genoeg bijgebouwd is zorgen voor genoeg betaalbare huizen en kamers? Eén van de belangrijkste oplossingen is... deelwoningen. 'Dit zou op de korte termijn al heel wat druk van de ketel halen.'
Published 03/01/21
Als architect en 'beeldbepaler' denkt hij dag en nacht na over hoe Nederland eruit kan zien. Oud-Rijksbouwmeester Mels Crouwel van Benthem Crouwel geeft zijn blik op Nederland in Bouwmeesters. Over modulair bouwen, waar hij al ruim veertig jaar aan werkt, en over ruimtelijke ordening, waar hij de leefbaarheid centraal wil stellen.
Published 02/22/21
In verkiezingsbeloftes kan je niet wonen, maar in onwaarheden al helemaal niet. Het BNR woningmarktdebat van 15 februari was kort gezegd zeer inhoudelijk en over de grote linies waren deelnemers CDA, PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie en 50PLUS het met elkaar eens, merkte Jurjen van den Bergh, directeur van campagnebureau De Goede Zaak, op. Wel werden er een boel onwaarheden verteld, ontdekte Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt van de TU Delft.
Published 02/15/21
Nederlandse steden moeten leefbaarder worden. De coronacrisis werpt echter nieuwe vragen op over hoe ver we willen gaan. Auto's voor de deur? Kantoren ombouwen tot woningen? Betaalbaar wonen? Voor de antwoorden kijkt Carolien Gehrels, directeur Europese Steden bij Arcadis, graag over de grens.
Published 02/08/21
Wie of wat bepaalt wat er met een gebouw gebeurt, in een tijd dat ruimte in Nederland als schaars wordt bestempeld? En wie voorkomt dat we te snel oordelen? Kan een gebouw te lelijk zijn voor een monumentenstatus, en te mooi voor de sloop? Drie pleitbezorgers voor naoorlogs erfgoed roeren zich de laatste weken flink in het publieke debat. Hun motto; 'behouwen', die gebouwen.
Published 02/01/21
Geen slecht betoog, stelt woningmarktanalist Maartje Martens over het recent gepubliceerde pleidooi van DNB-directielid Olaf Sleijpen, met als titel: 'Open de deur naar een woning voor iedereen.' Martens: 'Sleijpen laat de verhuurder onterecht geheel buiten beschouwing.'
Published 01/25/21
Dan werd meteen het nieuws een heel stuk positiever. Tijd voor een drastische hervorming van het woningmarktbeleid, in een tweeluik. In dit eerste deel hoor je het pleidooi van econoom Nic Vrieselaar. Over leennormen en het afschaffen van een heleboel douceurtjes.
Published 01/18/21
Winy Maas ontwierp voor Rotterdam het nieuwe Depot Boijmans van Beuningen, voor Amsterdam de allernieuwste blikvanger van de Zuidas, en in Eindhoven wil hij een bestaande kerk bovenop een woontoren plaatsen.
Published 01/11/21
Stikstof- en pfasproblematiek, de coronapandemie... Bouwbedrijf Dura Vermeer is de perikelen van het afgelopen jaar goed doorgekomen en het orderboek voor het nieuwe jaar is aardig gevuld. Maar de jaren daarna brengen vooral onzekerheid. De stikstofproblematiek is nog niet opgelost en infraprojecten drogen op. Hoe gaat het familiebedrijf daarmee om?
Published 01/04/21
Dankzij de stikstofwet kunnen sommige bouwprojecten weer van start. Maar de maatregelen zijn nog lang niet voldoende om alle bouwplannen te kunnen doorzetten. Wat is er nodig om in het nieuwe jaar de hele sector vlot te trekken? En: als we alle economische voorspellingen moeten geloven gaan bouwbedrijven een zware tijd tegemoet. Hoe ziet Maxime Verhagen de toekomst van de bouw?
Published 12/28/20
Eerst de stikstof- en pfasproblematiek, daarna de coronapandemie. Het was een uitdagend jaar voor de bouwsector en de nieuwe lockdown doet daar nog een schepje bovenop. Toch bouwen ondernemers gestaag door. Hoe houden infra- en woningbouwers het orderboek gevuld?
Published 12/21/20
Van lantaarnpalen die de straat veiliger maken tot een appje wanneer je je huis moet luchten. Technologische snufjes moeten onze steden, wijken en huizen slim maken. Maar hoe voorkomen we dat de openbare ruimte een commerciële speeltuin wordt voor bedrijven? En wat betekenen deze ontwikkelingen voor bouwbedrijven?
Published 12/14/20
We zijn op weg naar circulair, modulair, aardgasvrij en het liefst zelfs klimaatpositief. Maar hoe komen we daar? Dat zoeken we uit in deze speciale combi-uitzending over de verduurzaming van de bouw van The Green Quest en BNR Bouwmeesters.
Published 12/07/20
Onafhankelijke controleurs moeten bouwfouten en faalkosten flink gaan terugdringen, als het aan de Wet Kwaliteitsborging ligt tenminste. Bouwbedrijven die zich goed willen voorbereiden op de wet moeten snel aan de slag met pilots, toch komen die nog niet van de grond. Wat houdt ze tegen?
Published 11/30/20
Predictive twins krijgen een cruciale rol bij de bouw en het onderhoud van gebouwen en infrastructuur. Deze digitale replica's van echte bouwwerken kunnen op basis van data problemen voorspellen en overbodig werk voorkomen. Maar is de bouw er wel klaar voor?
Published 11/23/20
Om het woningtekort op te lossen moeten er een miljoen extra woningen komen. En wat blijkt, in de stad is nog genoeg ruimte om bij te bouwen. Hoe kunnen de naoorlogse wijken een oplossing bieden voor de woningnood?
Published 11/16/20
Hout maakt een opmars als bouwmateriaal en op verschillende plekken verrijzen prestigieuze houten woontorens, kantoren en hotels. Bouwen met hout is namelijk efficiënt en milieuvriendelijk. Gaat hout voor fundamentele veranderingen in de bouwsector zorgen?
Published 11/09/20
De fietser krijgt een prominentere plek op de weg en daarom er liggen allerlei ambitieuze plannen voor snelle fietspaden en autoluwe straten. Wat doet die ontwikkeling met de indeling van onze publieke ruimte?
Published 11/02/20
Grote bouwbedrijven flirten met de productie van huizen die bijna kant-en-klaar de fabriek uitrollen. Modulair bouwen kan namelijk een deel van het woningtekort én sommige maatschappelijke vraagstukken oplossen. Waarom maken we er dan nog niet massaal gebruik van?
Published 10/26/20
Nu we massaal thuiswerken vragen steeds meer bedrijven zich af wat ze met hun kantoren moeten. Hoe ziet de kantorenmarkt eruit na corona en hoe snel gaan de veranderingen?
Published 10/19/20