Episodes
Kiss László akadémikus értő tolmácsolásában kerülnek terítékre az elmúlt két hét magyar vonatkozású csillagászati publikációi.
Published 05/16/22
Rendszeresen jelentkező csillagászati és űrkutatási hírműsorunkban az elmúlt hetek sajtóban is nagyobb visszhangot kapott aktualitásait gyűjtjük össze rövid magyarázattal kísérve. Helyet kapnak továbbá a nézőközönségtől érkezett kérdések, sorra vesszük az előttünk álló időszak fontosabb eseményeit, és egy kis személyes élményt is csempészünk a műsorba a Hónap Pillanata rovatban.
Published 05/11/22
Published 05/11/22
Folytatódik a hazai vonatkozású csillagászati publikációk bemutatása, Dr. Kiss László tolmácsolásában. Exobolygók, exoholdak, a jövő rádiótávcsövének koncepciója és még sok minden más az asztrofizika élvonalából.
Published 05/02/22
A Csillagok alatt - Magyar Titok egy újonnan induló és a tervek szerint kéthetente jelentkező csillagászati hírműsor, amelyben a frissen megjelent, magyar csillagászok által elért új tudományos eredményekből tallózunk, a lehető legszélesebb nagyközönségnek is emészthető mélységben és stílusban - mindezt Kiss László akadémikus tolmácsolásában.
Published 04/19/22
A Csillagfényben egy újonnan induló és a közeljövőben rendszeresen jelentkező csillagászati és űrkutatási hírműsor, amelyben az elmúlt hetek sajtóban is nagyobb visszhangot kapott aktualitásait gyűjtjük össze rövid magyarázattal kísérve. Helyet kapnak továbbá a nézőközönségtől érkezett kérdések, sorra vesszük az előttünk álló időszak fontosabb eseményeit, és egy kis személyes élményt is csempészünk a műsorba a Hónap Pillanata rovatban.
Published 04/12/22
Az utolsó, Top10-es műsor után egy kicsit mi is elengedtük magunkat és beszélgettünk mindenféléről, ami akár csak mérsékleten köthető a csillagászathoz: scifiről, technológiáról, a tudomány működéséről, a mögöttünk hagyott évről és a közeljövő terveiről. Bónusz: bocsánatkérés az összes fekete mcskától.
Published 02/05/22
Az Androméda Webcast évadzáró műsorában 2021 legfontosabb csillagászati és űrkutatási történéseire tekintettünk vissza. Felfedezések és kutatások, elindulások és megérkezések, Naprendszeren belül és kívül egyaránt - tíz plusz egy sztori amire érdemes lesz emlékezni a mögöttünk hagyott esztendőből.
Published 01/19/22
Podcast-trilógiánkat Andy Weir idén megjelent regényével zárjuk, amelyben nem csak a főhős jut messzire, de az író által kidolgozott jellegzetes stílus is.
Published 12/17/21
Folytatva Andy Weir regényeinek feldolgozását, a Holdra visz az utunk, de ennek nem mindenki örül egyformán.
Published 12/10/21
Andy Weir korunk egyik legnépszerűbb és legjobb sci-fi írója, pedig mindössze három regényt adott ki eddig. Ez azonban azt is jelenti, hogy egy podcast-trilógiában foglalhatjuk össze az író munkásságát - kezdve Mark Watney túlélő-naplójával, A Marsival.
Published 12/06/21
Semmi sem tart örökké, még egy csillag élete sem. Bizonyos esetekben azonban a csillaghalál nem a fúziós láng kihunyásával, hanem kataklizmikus erejű robbanással járnak. Ezek a szupernóvák, az Univerzum legenergikusabb jelenségei, amelyek nem csak az egykori csillagot és annak környezetét semmisítik meg, de építenek is: új kémiai elemeket gyártanak le, összesöprik az útjukba kerülő csillagközi gáz, csillagkeletkezést indítanak be vagy éppen fekete lyukakat hizlalnak. Nem utolsósorban pedig...
Published 11/14/21
Többszöri csúszás és tíz milliárd dollár elköltése után végre indulásra kész a James Webb Űrtávcső. A gyakran Hubble-útódként is emlegetett űrteleszkóp azonban bizonyosan meg fogja szolgálni az árát - már ha a decemberi 18-i indítását követően gond nélkül megérkezik a másfél millió km-re lévő állomáshelyére.
Published 10/11/21
Kétségkívül a Hubble Űrtávcső a modern csillagászat legnagyobb hatású műszere. Több mint három évtizedes működése során a csillagászat minden területén úttörő eredményeket szállított, a naprendszerbeli égitestek megfigyelésétől kezdve az Univerzum gyorsuló tágulásának kimutatásáig. Az Androméda Podcast aktuális műsorában nem csak a Hubble kalandos történetét és legnagyobb felfedezéseit beszéljük át, de megvitatjuk azt is, hogy mi lesz az űrtávcső sorsa a jövőben.
Published 10/02/21
Idén második alkalommal szerveztük meg az 'Egy hét a csillagok alatt' országos kezdeményezést azzal a céllal, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét. A podcast során mesélünk a kezdetekről, az idei programsorozat lebonyolításáról, és beszélgetünk a távcsöves bemutatókkal kapcsolatos személyes élényeinkről is.
Published 08/25/21
Csillagképek,  ködök, galaxisok, meteorok és megannyi látványosság az égen. De hogyan figyeljük meg ezeket az objektumokat, jelenségeket? Ehhez nyújtunk  segítő kezet következő podcastünkben.
Published 08/02/21
Ötvenkét éve az egész világ ünnepelte az emberiság egyik legnagyobb tudomány-technikai bravúrját, ma már azonban leggyakrabban a hoaxok és összeesküvés-elméletek kapcsán kerül szóba. Vajon az emberek többsége elfogadja a Holdra szállás tényét, és ha igen, miért nem?
Published 07/20/21
Az éjszakai eget kémlelő szemek mind gyakrabban pillanthatnak meg több tucat libasorban vonuló fénypontot. A SpaceX Starlink-műholdjai ezzel a látványos jelenséggel vonultak be a köztudatba, kevésbé közismert azonban, hogy milyen  globális hatásai lehetnek a sok tízezer műholdból felépülő megakonstellációknak. Realitás-e, hogy éveken belül gyökeresen meg  fog változni az égbolt nyugodt képe? Van-e félnivalójuk az  amatőrcsillagászat szerelmeseinek? Mit fognak kezdeni a kutatók a csillagászati...
Published 07/06/21
Miért  nem nyelnek el mindent a fekete lyukak? Mi történik egy űrhajóból kieső  asztronautával? Eltalál minket a következő erre járó aszteroida? - Csak  pár alapvető kérdés, amelyek sokakban felmerülnek. Az Androméda Webcast  soron következő adásában a leggyakoribb csillagászati és űrkutatási  kérdéseket vesszük sorra, amelyeket nem csak a kommentszekciókban és a  csillagvizsgálókban, de odahaza is feltesznek nekünk.
Published 06/15/21
Az  emberes űrrepülés 60. évfordulója alkalmából kivételesen nem a múltra  tekintünk vissza, hanem egy rendhagyó fordulattal inkább a jövő  kihívásait vesszük számba. Ehhez napjaink egyik (ha nem a) legjobb  űrutazós sci-fijéhez, az Expanse-hez nyúlunk. Rövid történetismertetés  után belemélyülünk a természettudományos és társadalmi kérdésekbe,  amelyeket James S. A. Corey könyvei és a belőlük forgatott filmsorozat  igyekszik a valóságtól a lehető legkevésbé elrugaszkodva végigvezetni. A...
Published 05/22/21
A  csillagászati hírek gyakran visszaköszönő kliséje amikor egy jelenség  akár "földönkívüli élet nyomaira is utalhat". De vajon hány felfedezés  kapcsán merült fel akárcsak félig komoly opcióként az idegen élet  jelenléte vagy egy civilizáció hatása? Beszélgetésünk során végigvesszük  azokat az eseteket, amikor néhány kutató már ténylegesen a földönkívüli  élet közvetett felfedezését vizionálta (mindannyiszor alaptalanul), az  első pulzár megfigyelésétől egészen az csillagközi térből érkező...
Published 04/27/21
Csillagászati  Nobel-díj ugyan nincs, a legrangosabb tudományos elismerés fizikai  kategóriájában azonban gyakran díjaztak csillagászati vonatkozású  eredményeket. Száz éve ehhez még egy ballonos repülés során végzett  kísérletsorozat is elégséges volt, manapság már óriási detektorok több  éves méréseire alapozva lehet kifürkészni az Univerzum titkait. A  második Csillagász Podcast során sorra vesszük azt a bő tucatnyi  felfedezést a csillagászat és kozmológia területéről, amelyet a Svéd...
Published 04/14/21
Az év gégéhez közeledve végigvettük 2020 legjelentősebb csillagászati és űrkutatási eseményeit egy top10-es lista keretében.
Published 04/14/21
Februárban három szonda is érkezett a vörös bolygóhoz, podcastünk harmadik adásának idejére a Perseverance rover pedig már le is szállt a Jezero-kráterben. A Mars gépesített meghódítása azonban nem most kezdődött; a '70-es évektől tucatnyi űrszonda, leszállóegység és rover tanulmányozta a bolygó felszínét, légkörét, történetét és immáron az esetleges élet nyomait is. Beszélgetésünk során végigvettük a legérdekesebb küldetéseket a szovjet csoszogó robottól egészen a Perseverance landolásáig,...
Published 03/22/21