42 episodes

Iedere week vertelt eindredacteur online van BNR Julian Verbeek wat hem opvalt.

De Week van Verbeek | BNR BNR Nieuwsradio

    • News

Iedere week vertelt eindredacteur online van BNR Julian Verbeek wat hem opvalt.

    Nieuw kabinet doet middelvinger naar de Randstad

    Nieuw kabinet doet middelvinger naar de Randstad

    De dag die je wist dat zou komen. PVV, VVD, NSC & BBB hebben een akkoord. Alles wordt beter. Volgens Geert Wilders gaat zelfs de zon vaker schijnen. Het land wordt weer van ons. En daar is iedereen blij mee, volgens Caroline van der Plas in ieder geval alle vissers. Dilan ook trots, althans, dat ze las ze voor vanaf haar telefoon. Pieter Omtzigt glunderde van oor tot oor bij het zeggen van ‘Akkoord op hoofdlijnen van extraparlementair programmakabinet’, tot ieders verrassing benoemde hij nog een keer de toeslagenaffaire.

    Maar wat staat er nou precies? Laat ik vooropstellen: als je deze plannen vergelijkt met het PVV-verkiezingsprogramma, dan is het alsof je je voorbereidt op een handgranaat, maar wegkomt met een klap in je gezicht. Het lijkt het vooral een hele lange, dikke, vette middelvinger naar de Randstad. Geen natuur, geen cultuur, maar frituur.

    Extra geld voor leraren in de dure randstad, subsidies voor zonnepanelen, irritante natuurgebieden die landbouw in de weg zitten, Engels leren op je opleiding, daar gaan we allemaal lekker mee stoppen, met je havermelk. Dit akkoord toont haar ware aard in de uitzonderingen: de btw-verhoging op cultuur geldt niet voor de bioscoop, die voor hotels en pensions geldt niet voor campings. Dit is the revenge of the stacaravan. Het gaat er even niet om wat belangrijk is, of we eerder hebben afgesproken: maar waar we zin in hebben.

    Dit is niet een akkoord waar ik voor zou stemmen. Maar in alle eerlijkheid: wat ik het meest vreesde, staat er gelukkig niet in. Er komt geen suïcidale oproep tot een EU-referendum. Het is gelukkig duidelijk te lezen waar NSC heeft gewerkt als gekkiefilter.

    Maar nu. Het oogt allemaal behoorlijk gammel. En wie weet hoe Wilders in de toekomst zal reageren op tegenslag. Maar voor nu is een ding duidelijk: grenzen dicht, klapstoel omhoog. Op naar de camping.

    Dit is een column van Julian Verbeek
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 2 min
    Een extra droevige dag

    Een extra droevige dag

    4 mei is ieder jaar een droevige dag, maar dit jaar spant de kroon. Sinds de oorlog in Gaza staat de samenleving onder hoogspanning. Uit angst voor verstoring is een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor de Dodenherdenking op de Dam. En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, besloot een aantal landgenoten deze gratis kaarten tegen betaling aan te bieden op Marktplaats. Het is een vorm van schaamteloos opportunisme die je volgens mij alleen in Nederland kan vinden, een goedkope kans om een grijpstuiver te verdienen. Of zoals Jan Peter Balkenende zou zeggen: 'de VOC-mentaliteit'. 

    In modern jargon noem je dat de ‘grindset mindset’. Zoals de opgeschoten tieners die op Instagram en TikTok pochen met hun dropship-handeltje, maar op basis van de video’s overduidelijk nog thuis wonen bij hun ouders.

    Het lijkt alsof velen deze Dodenherdenking zien als een demonstratie vóór iets, iets waar dus je ook tegen kan zijn. Dat lijkt mij een grote vergissing.

    Ik heb geen enkele moeite met demonstraties. Tegen staatshoofden, bedrijven, publieke figuren, tegen wie of wat je maar wil of voor wat je ook wil veranderen. Zij kunnen namelijk iets terugzeggen. Maar een herdenkingen gaat per definitie om iets in het verleden, en het verleden is onveranderbaar. Bij een herdenking ben je niet voor jezelf, maar voor een ander. Voor de duizenden onschuldige Joodse Nederlanders die in de oorlog zijn vermoord. 
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 1 min
    Chillen in de no woke-zone

    Chillen in de no woke-zone

    Er maanden de tijd voor hebben, en op het eind toch moeten haasten: de formatie krijgt een studentikozer karakter. Meerdere informateurs zijn al gesneuveld op het bindend studieadvies, en nu ploetert de formatie richting de volgende deadline. Maar nu houden de formerende partijen een pauze, van liefst twaalf dagen. En op de vraag of dat zo kort voor de deadline wel zo'n goed idee is, is krijgen we antwoord met studentikoos zelfvertrouwen. 

    Geert Wilders had even pauze nodig, om afscheid te nemen van zijn overleden moeder. Natuurlijk alle begrip. Maar dat hij tussendoor ook nog eregast is van Viktor Orban, bij CPAC in Budapest, heb ik minder begrip voor. Dit congres noemt zichzelf een ‘no woke’-zone, en daarom zijn media zoals de NOS en VRT niet welkom. De sprekerslijst is een bonte verzameling controversiële figuren, een soort Vrienden van Amstel Live voor ultrarechts. Bijvoorbeeld voormalig Amerikaans senator Rick Santorum, die als presidentskandidaat beweerde dat Nederlandse bejaarden bandjes dragen met de boodschap ze alsjeblieft niet te euthanaseren.

    En dus ook Geert Wilders. En terwijl hij met zijn matties in de ‘no woke’-zone aan het chillen is, verandert Den Haag steeds meer in een no regeer-zone. Bij gebrek aan nieuw kabinet, regeert het oude kabinet maar door, en bij gebrek aan nieuwe plannen, fakkelt het nieuwe kabinet de oude maar af. Zo komt het niet-missionaire kabinet, steeds vaker in de clinch met nog niet niet-bestaande kabinet. Het is een gekke situatie, het lijkt alsof de tektonische platen van de tijd over elkaar heen schuiven.

    Maar de deadline kruipt steeds dichterbij. De informateurs willen over een week financiële knopen doorhakken, een week later een akkoord op hoofdlijnen. Dat moet de basis moet worden voor de daaropvolgende formatieonderhandelingen. Ook hierin zie je de hand van de student: met veel woorden wordt verhuld, dat er eigenlijk nog niets is gebeurd.

    Dit is een column van Julian Verbeek
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 2 min
    Nederland laat zich de kaas van het brood eten

    Nederland laat zich de kaas van het brood eten

    Het vandaag geknede deeg, is het brood van morgen. Althans, dat zou zijn gezegd door Lenin, om maar eens iemand te noem die hier niet iedere voorbij hoort komt.

    Als wij hier met z’n allen een brood aan het bakken zijn, lijkt het recept zoek en de ingrediënten over de datum. De onderwijsinspectie maakt deze bekend dat een vijfde van de Nederlandse scholen, een onvoldoende krijgt. Het gemiddelde onderwijsniveau is onder de maat. En zoals u weet, wat nu in de klas zit komt vanzelf op de arbeidsmarkt.

    Gelukkig zitten we in de formatie van het meest rechtse kabinet uit onze geschiedenis. En als iets de toekomst van de BV Nederland aangaat, wordt het daar besproken.

    Lekker 130 rijden op de snelweg. Met plankgas naar een school rijden die wél een voldoende krijgt. Dat schiet lekker op. Want wat maakt het uit als er paar slechte scholen zijn, als jouw kind wél op een goede school zit.

    Nouja, dat is dus het probleem, dat maakt dus wel uit, zelfs als die andere kinderen je geen reet kunnen schelen. Slecht onderwijs is als een weerbericht met onweer, met als enige verschil dat de donder die eraan komt je eigen schuld is. Maar dan denk je: wie hoeft er met AI straks nog te kunnen spellen of te rekenen? Dan wens ik je veel succes als jij aan ChatGPT moet vragen of hij je stoma kan vervangen.

    Goed personeel is nú al amper te vinden, en dan komt ook nog eens een vergrijzingstsunami aan. Dan gaan we personeel over de grens zoeken, dat vindt de rest niet leukt, die stemt op Geert, moeten de grenzen dicht. En is – om met Louis van Gaal te spreken – ‘de cccirkel rond’.  

    Voor zo’n klein rotlandje hebben we het hier behoorlijk goed voor elkaar. Maar dat is geen door de lieve heer gegeven voorrecht, maar iets waar we ons best voor moeten blijven doen. Anders eet de rest de kaas van ons brood, en dan blijven wij achter met dat brood we zelf hebben gebakken.

    Dit is een column van Julian Verbeek.

     
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 2 min
    Ajax heeft niets op de beurs te zoeken

    Ajax heeft niets op de beurs te zoeken

    Het waren twee prachtige weken. Voor hij goed en wel zijn kantoor had ingericht, is Alex Kroes alweer richting de uitgang bij Ajax. Vlak voor zijn benoeming als directeur van de enige beursgenoteerde voetbalclub van ons land, had hij nog even snel 17K aandelen gekocht. Niet om er rijk van te worden, maar om te laten zien dat hij er zin in had.

    Het is als gedrogeerd naar je werk komen, omdat je zo’n zin hebt in je baan als verslavingsarts. Naakt op kantoor verschijnen, omdat je zo gelooft in het product van de PlayBoy.

    Voor drugsdealers geldt het adagium ‘Don’t get high on your own supply’. Autoriteit Financiële Markten, houdt het op, het handel niet met voorkennis.

    Eerlijk gezegd twijfel ik niet eens aan de motivatie van Kroes. Rijk van het aandeel Ajax kun je nooit worden, het aandeel is grotendeels symbolisch. Het is het equivalent van de Ajax-pyjama, voor mensen die oud genoeg zijn om op LinkedIn te zitten.

    Dus rijst de vraag: wat heeft een voetbalclub te zoeken op de AEX. Eerlijk gezegd geven het gerommel van Alex Kroes, als het geharrewar van de Raad van Commissarissen, het antwoord: helemaal niets. Laat dat Ajax nou gewoon eens lekker gaan voetballen. Er is ook geen beursnotering voor het Urker Mannenkoor.

    Die beursnotering was om het hele land te laten zien: kijk ons een ontwikkeld zijn. Nou, die boemerang is inmiddels redelijk teruggekomen.  

    Waarschijnlijk heb je gelijk als je zegt: als directeur van een beursgenoteerd bedrijf had je dit moeten weten. Maar als je het mij vraagt is Alex Kroes niet de man op de verkeerde plek, maar Ajax een organisatie op de verkeerde plek. Ga lekker voetballen, dat blijkt al moeilijk zat.

    Dit is een column van Julian Verbeek. 
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 1 min
    Thierry Baudet is bang

    Thierry Baudet is bang

    In elke andere situatie zou ik Thierry Baudet compleet negeren, maar vandaag kon ik niet anders. Niet omdat ik ben verrast dat er serieuze beschuldigingen zijn dat Baudet en een collega Russisch propagandageld aannemen. Maar juist omdat ik er totaal niet van opkijk.

    Jan Paternotte van D66 ondervroeg Baudet naar de mogelijke roebels in zijn spaarpot, en toen knapte hij uit zijn vel.

    Waarom dreigen met geweld? Als je Jan Paternotte echt bang wil maken, zet hem in gezelschap zonder hoogopgeleiden. Bovendien, ‘In elke andere situatie’, nou nou nou, volgens mij hebben we hier te maken met een hele gevaarlijke jongen. 

    Naderhand ging Baudet ook nog los tegen Jesse Klaver. Het bracht Kamervoorzitter Martin Bosma in de ongemakkelijke positie, dat hij de morele hoogvlakte moest kiezen.

    Er kwam een reprimande, Thierry zei sorry, alleen niet in echt, want hij had kickboxles. Toch nog even oefenen voor hij het durft op te nemen tegen Jesse Klaver. Jesse Klaver, als kooivechter ook wel bekend als tofu torturer.

    Wat Baudet tegenwoordig nou echt van de wereld vindt, is amper meer te volgen. Hij is drukker met het slijten van verbrande biefstukken met aardsoelewapper Andy van der Meyde. De mogelijke Russische geldstromen, werden ontdekt door de Tsjechische geheime dienst. Het past volledig in het patroon van het poenerige sfeertje dat is ontstaan rond Baudet. Ons parlementaire systeem is tot nu toe weerloos gebleken tegen dit soort ladelichterij. Maar hopelijk komt daar nu een eind aan.

    Dat Baudet als een soort AliExpress-versie van Andrew Tate ‘mannelijke’ dreigementen uit, doet het vast goed op TikTok. Maar volgens mij iets heel anders: angst. Angst dat het allemaal instort. En hij het allemaal kwijtraakt.

    Dit is een column van Julian Verbeek.

     

     
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 2 min

Top Podcasts In News

The Daily
The New York Times
Up First
NPR
Serial
Serial Productions & The New York Times
The Tucker Carlson Show
Tucker Carlson Network
The Ben Shapiro Show
The Daily Wire
Pod Save America
Crooked Media

You Might Also Like

Amerika Podcast | BNR
BNR Nieuwsradio
Boekestijn en De Wijk
BNR Nieuwsradio
Studio Den Haag | BNR
BNR Nieuwsradio
Van Alle Markten Thuis | BNR
BNR Nieuwsradio
Europa draait door
NPO Radio 1 / VPRO
De Wereld | BNR
BNR Nieuwsradio