68 episodes

Bu podcast, özünde çok basit mutual bir ilişkiye dayanıyor. İyi niyetli ve oldukça amatör ruhla, olmuş bitmiş ya da olacak bir takım konuları anlatacağım bir platform olarak düşünebilirsiniz burayı. Amacım tamamıyla kendi bilgi dağarcığımı geliştirmek, bu süreçte öğrendiklerimi de benden daha fazla öğrenilsin, araştırılsın hatta sorgulansın diye aktarmak.

Konular mı? Ne öğrendiysem ya da ne öğrenmek istiyorsam...

Devinimler Kaya Ulusay

    • Society & Culture

Bu podcast, özünde çok basit mutual bir ilişkiye dayanıyor. İyi niyetli ve oldukça amatör ruhla, olmuş bitmiş ya da olacak bir takım konuları anlatacağım bir platform olarak düşünebilirsiniz burayı. Amacım tamamıyla kendi bilgi dağarcığımı geliştirmek, bu süreçte öğrendiklerimi de benden daha fazla öğrenilsin, araştırılsın hatta sorgulansın diye aktarmak.

Konular mı? Ne öğrendiysem ya da ne öğrenmek istiyorsam...

    Ubuntu - 2: Müştereklikten Toplumsal Ütopyaya

    Ubuntu - 2: Müştereklikten Toplumsal Ütopyaya

    Afrika kültüründen ortaya çıkan Ubuntu felsefesi üzerine konuştuğum podcast serisinin ikinci bölümünde toplum yapısı inşa edildiğinde beri var olan müştereklik konusunu tartışıyorum. Müştereklik konusunu tartışmak bize farklı
    bir kapı daha açacak. Ubuntu bir ütopyadan mı ibaret, toplum ve bireysellik arasındaki denge olmalı mıdır gibi soruları sorarak eleştirel perspektiften de bakabilme fırsatı yakalayacağız.

    Tabi tüm bu konular üzerine bugün tartışabilmemizin en önemli sebeplerinden biri, Ubuntu felsefesinin Afrika sınırlarını aşabilmesi, kültürel bir kod olarak kalmak yerine bir felsefeye dönüşmesi. O yüzden bu bölümde Ubuntu’ya
    evrensel bir kimlik kazandıran iki önemli isimden de bahsedeceğim. Bu önemli figürlerden biri Güney Afrika’nın özgürlük sembolü Nelson Mandela, diğeri ise
    aktivist bir başpiskopos Desmond Tutu.



    Bölüm Kapağı: Africa Art (https://nyartlife.com/africa-art/)

    06:50’deki müzik: Andy Palacio - Baba

    14:30’daki müzik: Eneida Marta - Nha Príncipe

    19:30’daki müzik: Sona Jobarteh - Mamaké

    24:06’daki müzik: Kalaban Coura - Mali

    • 31 min
    Ubuntu - 1: Toplum Olma Bilinci

    Ubuntu - 1: Toplum Olma Bilinci

    Son yıllarda hem Türkiye’de hem de dünyada adaletsizliğe, hukuksuzluğa, doğa katliamlarına ve tabi ki liyakatsizliğe karşı büyük bir duyarsızlık hali var. Toplumu oluşturan bireyler olarak toplum denen yapının beraber, eşit ve özgürce yaşama amacını pratikte uygulamaktan her geçen gün uzaklaşıyoruz. İşte bu yüzden iki bölümlük bu seride toplum ve birey arasındaki ilişkiye dair kafa yormak istiyorum. Fakat bu sefer sentezimi, Yunan ya da Batı felsefesinden ziyade çok farklı bir akımın perspektifinden, Afrika’nın en önemli akımlarından biri olan Ubuntu felsefesi üzerinden yapmaya çalışacağım.



    Serinin ilk bölümünde toplum yapısını kurma amacımız, öz kimlik ve bireysel rekabet ilişkisi ve Ubuntu felsefesinin 5 elementi üzerine konuşuyor olacağım.



    Bölüm Kapağı: Ubuntu Philosophy

    08:52’deki müzik: Oliver Mtukudzi - Mukana

    14:16’daki müzik: Fatoumata Diawara - Nayan

    18:15’teki müzik: Tama - Snimbe

    23:25’teki müzik: Sona Jobarteh - Saya

    • 29 min
    Hamburger - 2: Ekmek Arası Fordizm

    Hamburger - 2: Ekmek Arası Fordizm

    Hamburgerin insanlık tarihindeki yolculuğuna kaldığım yerden devam ediyorum. Fakat bu sefer konumuz Hamburglu Alman göçmenler Amerika’ya yerleştikten sonra yani 1840’lardan itibaren devam ediyor. Hamburgerin Amerika’da kabul görmesindeki zorlu yolları, 1900’lerde girişimcilerin, aşçıların, işletmecilerin hamburgeri bugün yediğimiz forma getirebilmek için hangi denemeleri yaptıkları üzerinden şekillenen hikayemiz, neoliberalizmi besleyen Amerika Rüyası’nın mihenk taşlarından Fordizm (Henry Ford) ve hamburger arasındaki ilişkiye kadar derinleşiyor.

    Bölüm Kapağı: Resource (freepik.com)

    07:16’daki müzik: Ahmad Jamal - Time On My Hands

    13:45’teki müzik: McCoy Tyner - Days Of Wine And Roses

    19:22’deki müzik: Yusef Lateef - Don't Blame Me

    24:40’taki müzik: Junior Mance Trio - Lilacs in the Rain

    30:05’teki müzik: Kenny Dorham - My Ideal

    • 35 min
    Hamburger - 1: Ekmek Arası İnsanlık Tarihi

    Hamburger - 1: Ekmek Arası İnsanlık Tarihi

    Bu yeni podcast serisinde hamburgerin 100 yıl önce başlayan kısa hikayesi üzerinden tüm insanlık tarihine bakmaya çalışıyorum.



    Her ne kadar bu podcast serisinde hamburgerin ortaya çıkışını konuşuyor olsak da bu serüvende değindiğim birçok şey 300 bin yıllık insanlık tarihinde daha çok yeni. Hamburger köftesinden tutun  buz dolabına hatta kıyma makinesine kadar konu hep aynı yere çıkıyor. Ezelden beri var olduğunu düşündüğümüz şeyler aslında insanlık tarihinde çok yeni.



    Serinin bu ilk bölümünde hamburger köftesinin kökeni, Homo Sapiens tarihinde yiyecekleri saklamanın zorluğu ve buz dolabı bulunana kadar kullanılan saklama yöntemleri, Polonya’nın milli yiyeceği Tartar ve hamburger arasındaki ilişki gibi sayısız tarihi konuyu konuşuyorum.


    Bölüm Kapağı: Artist (Roserodionova) / Resource (freepik.com)

    08:20’deki müzik: Art Blakey & the Jazz Messengers - Moanin'

    13:18’deki müzik: Jimmy Forrest - That's All

    20:43’teki müzik: Peter Sandberg - Got That Feeling

    • 27 min
    Tartışma Kültürü - 2: Rubicon Nehri'nde Uzlaşabilmek

    Tartışma Kültürü - 2: Rubicon Nehri'nde Uzlaşabilmek

    Tartışma Kültürü podcast serisinin 2. bölümünde tartışma eylemini bir kültüre dönüştüren 6 temel öğeyi detaylandırıyorum. Bu 6 öğenin hangi tartışma tiplerinde kullanıldığını, günlük hayatımızdaki bir tartışmayı hangi adımlarla kurgulayabilirsek tartışma eylemini bir iletişim aracına dönüştürebileceğimizi inceliyorum.


    Türkiye ve dünyadaki iletişim yozlaşmasını ise Robert Stawksi’nin akademik çalışmalarından, Stephen Toulmil’in ölçümleme modelinden ve Deborah Tannen’in günümüz medyasına bakışından beslenerek kişisel görüşlerimi Agonizm olgusu ekseninde sentezliyorum.


    Tabi ki bölüm boyunca “Rubion Nehri’ni Geçmek” metaforunu da kullanmaya devam ediyorum.



    Bölüm Kapağı: Laurence Alma Tadema - The Discourse

    06:49’daki müzik: Karl Jenkins - Concerto Grosso for Strings Palladio I Allegretto

    14:32’deki müzik: Jonannes Brahms - 16 Waltzes, Op. 39: No. 9 in D Minor

    20:28’deki müzik: Dmitri Shostakovich - Suite from the Gadfly Op. 97a VIII. Romance

    26:13’teki müzik: Leo Delibes - Le Roi S'Amuse Pavane

     

    • 34 min
    Tartışma Kültürü - 1: Rubicon Nehri'ni Geçmek

    Tartışma Kültürü - 1: Rubicon Nehri'ni Geçmek

    Tartışma kültürünü ve eylemini tartıştığım yeni bir podcast serisi ile karşınızdayım. İnsanların birbirini dinlemediği, empati yapma gereği duymadığı ve bir konu hakkında tartışmayı kavga etmek olarak algıladığı tuhaf zamanlardan geçiyoruz. Zıt görüşlere dair korku eşiğini aşıp farklı fikirlerden beslenmek, kavgasız gürültüsüz tartışmak hatta tartışma eylemini bir çözüm bulma yolu olarak görebilmek için insanlarda tartışma kültürünün yerleşmiş olması
    gerekiyor.

    Bu minvalde seriyi, tarihi olaylardan esinlendiğim bir metafor üzerine inşa edeceğim. Julius Caesar’ın “Rubicon Nehri’ni geçerek” Roma ve insanlık tarihini değiştirdiği olay, serinin metaforu olacak. Konunun iskeletini bu metaforla kurduktan sonra serinin ilk bölümünde tartışma eylemi nedir, argüman bizim için
    neden önemlidir sorularına cevap arayacağız. Bu bölümün son dönemecinde ise insan tartışmaya niye ihtiyaç duyar, bunu detaylandıracağız. Kısacası bu bölüm, tartışma eylemi üzerinde duracağız.



    Bölüm Kapağı: Hans W. Schmid - Cicero’s Speech Attacking Catilina in the Roman Senate

    08:00’daki müzik: R. Strauss - Zarathustra, Op. 30 TrV 176 - Prelude (Sonnenaufgang)

    17:00’daki müzik: Franz Schubert - 5 Minuets & 6 Trios  D. 89 III. Minuet in A Minor

    22:04’teki müzik: George Enescu - Serenade Lointaine

    27:40’taki müzik: Gabriel Faure - Pavane op.50

    • 35 min

Top Podcasts In Society & Culture

Inconceivable Truth
Wavland
The Interview
The New York Times
Stuff You Should Know
iHeartPodcasts
Shawn Ryan Show
Shawn Ryan | Cumulus Podcast Network
This American Life
This American Life
Expedition Unknown
Discovery

You Might Also Like

Fularsız Entellik
Podbee Media
Nereden Başlasam?
Storytel
Trend Topic
Podbee Media
Misafir Odası
Podbee Media
Nasıl Olunur
Storytel
Bu Mu Yani?
BMY Medya