Stress lijkt een paradox van de moderne tijd: we leven veiliger en welvarender dan ooit, maar kampen massaal met vermoeidheid, angst en lichamelijke klachten. Hoe is dat mogelijk?
Die vraag leggen we neer bij Stephan Claes, hoogleraar psychiatrie en psychiater aan de KU Leuven. Hij schreef het boek De Gestreste Samenleving - waarom we alles hebben en toch ziek worden (https://www.upckuleuven.be/nl/nieuws/stephan-claes-over-de-gestreste-samenleving).
Stephan deelt inzichten over hoe onze moderne maatschappij bijdraagt aan deze collectieve spanning. We hebben meer vrijheid dan ooit, maar is dat ook onze valkuil? Lopen we, door onze grenzeloze wereld, tegen onze eigen grenzen aan? En wat is de rol van social media?
Ook biedt hij handvaten om te voorkomen dat we massaal opbranden. Zo moeten we beter naar ons eigen lichaam luisteren, en beseffen waar onze grenzen liggen.
🎙️ Aflevering 1 gemist? Luister deze terug op Spotify (https://open.spotify.com/episode/1r7jzPAkdzYxvLoIB29LGA?si=037ab8a2e5a440d4), Apple Podcasts (https://podcasts.apple.com/nl/podcast/de-prikkelpandemie-1-hebben-we-meer-stress-dan-vroeger/id791101885?i=1000677641911) of de NPO Radio 1 website (https://www.nporadio1.nl/podcasts/focus-wetenschap/116241/1-de-prikkelpandemie-1-hebben-we-meer-stress-dan-vroeger-s11)
Podcast Focus wordt gemaakt op de NTR wetenschapsredactie door:
Host: Lara Billie Rense
Redactie & verslaggeving: Ruben Rosen Jacobson
Techniek: Sander Nieuwenhuijsen
Eindredactie: Gerda Bosman en Sander Nieuwenhuijsen
Vragen? Mail de redactie:
[email protected] (mailto:
[email protected])
Wil je op de hoogte blijven van onze programma’s? Abonneer je dan op de NTR Wetenschap Nieuwsbrief (https://ntr.dmd.omroep.nl/x/plugin/?pName=subscribe&MIDRID=S7Y1BwAA04&pLang=nl&Z=1317075972)