Episodes
Så er det endegyldigt slut med Forældreintra og goddag til det nye digitale platform for skole-hjem samarbejdet Aula. Vi vender bunden i vejret på det hele og taler meddelelsesforurening, digital sikkerhed og relationer med et kyndigt panel bestående af sociolog Annette Prehn, ekspert i digital kultur Katrine K Pedersen, næstforkvinde for Skole Forældre Cecilie Harrits og skolelærer Jan Frejlev.
Published 10/24/19
Hvorfor er det så svært at være forælder i dag? Psykolog Niels Peter Rygaard binder i den her time mange af vores Forældreintra-programmer sammen i forhold til begrebet tilknytning. Han taler om nødvendigheden at skabe mere sammenhørighed ala små landsbyer i en nu-og fremtid, hvor vi får færre børn (men senere i livet), bliver mere skilt (men skaber flere sammenbragte familier) og i det hele taget udsætter børn for flygtige voksen-relationer, hvilket gør det svært at skabe tryg og stabil...
Published 10/19/19
Børn og unge deler egne og andres nøgenbilleder med hinanden og især pigerne udskammes for det. Hvad sker der for de unge generationer og er kønsrollerne gået helt i hak? Gæster er journalist Milla Mølgård og forfatter til Bogen Delt, ungevejleder Christian Vorre Mogensen fra Center for Digital Pædagogik og Niklas på 16 år.
Published 10/12/19
Knap halvdelen af danske børn ml. 6 og 10. klasse kan ikke nævne en eneste menneskerettighed, kun 15 procent kender til Børnekonventionen og kun hver tredje mener at vide noget om børns rettigheder. Derfor taler vi idag om, hvad børns basale rettigheder egentlig er og hvad de betyder, helt lavpraktisk. Børn har fx ret til at blive hørt, men bliver de hørt? Ikke rigtig, mener panelet bestående af Anne Mette Friis, der er børn-og ungechef i Unicef, Rasmus Edelberg, formand i Skole Forældre og...
Published 10/05/19
Hvis du kan forstå dig selv, kan du også forstå dit barn. I dag handler det om tilknytning og det at forstå tilknytningens kunst, som cand. mag i psykologi, Mette Carendi, er aktuel med en bog om. Vi kommer både forbi konkrete råd om, hvordan man som forælder skal fungere som termostat og mere vidtløftige spørgsmål såsom tilknytning i den sammenbragte familie. Med på telefon fra Grønland er også psykolog og direktør i Fairstart Foundation, Niels Peter Rygaard, som mener at vores mange...
Published 09/28/19
Hvad er god og dårlig opdragelse - hvad er for meget og hvad er for lidt? Vi taler om hvordan vi kommer fri af vores egen opdragelse og træder i karakter som den opdrager vi gerne vil være i en tid med både curling, laissez faire og børn der ikke er robuste nok. Gæster er Fie Hørby, Maiken Larsen, Henrik Dahl og Per Schultz Jørgensen
Published 09/21/19
Antallet af såkaldte hjemmepassere er støt stigende, dvs. forældre, der vælger at passe deres børn hjemme i stedet for at sende dem i vuggestuer, der lider af personalemangel og mangel på nærvær. Catja Møller Jessen er hjemmepasser som en konsekvens af sin tid som pædagogmedhjælper, hvor hun oplevede at personalet decideret løj overfor forældrene for at opretholde glansbilledet af børnenes ve og vel. I dagens program debatterer vi både tavshedskultur og børns tilknytningsbehov og hvor slemt...
Published 09/14/19
Algoritmerne raser, eleverne efterspørger digital dannelse og dialog med lærere, der ikke er uddannet til opgaven. Måske er det nye f*g teknologiforståelse løsningen. Gæster er Christine Antorini, direktør for Novo Fondens Life-læringscenter, Lektor hos VIA Mikkel Hjort, adjunkt Jesper Aagaard Århus Universitet og formand for Danske Skoleelever Thea Enevoldsen.
Published 09/07/19
Man kan kalde dem skoleudfordrede børn eller urolige børn eller diagnosebørn, men de fleste kalder dem slet og ret problembørn - forhåbentlig i situationstegn. For problembørn er ofte helt normale børn, der har det svært i skolen. De trives ikke og antallet vokser. Trivselsundersøgelser viser at der lige nu sidder 70.000 bekymrede forældre rundt om i Danmark som har børn, hvis skoleliv er præget af ensomhed, mangel på venner eller hele dage, hvor undervisningen går hen over hovedet på dem....
Published 08/31/19
De fleste af os bor et sted, står op nogenlunde samme tid hver morgen og går på arbejde, sender børnene i institution, køber ind og spiser aftensmad og falder i søvn foran skærmen i sofaen om aftenen. I weekende slår vi os løs og så kommer hverdagen igen. Men sådan er det ikke for dagens gæster - en familie på fem - der det sidste år har boet og kørt rundt i en bus. Gæster Storm på 13, Silke på 10, Fjord på 7 og Cecilie og Jesper Felumb Conrad.
Published 08/24/19
At være stedmor, papmor, bonusmor, reservemor eller ekstramor er måske den sværeste rolle at spille, når det handler om sammenbragte familier. For det er jo ikke sjovt at være jaloux på en 5-årig eller gå rundt og drømme om en ferie UDEN hans børn. Alle gode intentioner kan ende i skyld, skam og dårlig samvittighed. Sammen med psykolog Sia Holm og familierådgiver Janne Førgaard går vi ind i problemets rod, når man som en ny slags mor bliver klemt og presset og føler sig skamfuld over ikke at...
Published 08/17/19
Børnene flytter hjemmefra og forældrene - især mødrene - får Empty nest syndrom og er i krise. For hvad er nu meningen med livet når forældrerollen forandrer sig og hvilken relation skal man have til sit voksne barn? Det og meget mere bliver vi klogere på med Felix der flytter hjemmefra idag og psykologerne Frej Prahl og Heidi Agerkvist.
Published 08/10/19
Det er børnene der råber de voksne op i forhold til klimaet lige nu. De er bekymrede for klodens tilstand og er begyndt at handle i deres egen hverdag og der er masser man kan gøre. Lyt med og få gode råd til bl.a. en klimavenlig sommerferie. Gæster er Sara på 12 år og Emilie på 15 samt klimajournalist og børnebogsforfatter Jesper Tornbjerg samt klimaaktivist Helle Solvang.
Published 06/29/19
De fleste forældre har det svært med at vise vrede overfor deres børn, men det får ikke vreden til at forsvinde - tværtimod - så siver den alligevel ud og bliver skadelig for børnene. Lyt med og bliv inspireret til sommerens planer når løvefar og psykolog Frej Prahl forklarer om den sunde vrede.
Published 06/22/19
Børn skal være helte det vil sige hele mennesker og det kan vi lære dem. Vejen går gennem den ydre, den indre og til den hele helt. Gæst er Karim Maktabi, der er leder af Helteskolen og ved alt om hvordan man gør.
Published 06/15/19
Der er problemer i institutionerne som vores børn tilbringer det mest af deres vågne tid i. Forældrebevægelsen #hvorerderenvoksen samler tusinder af bekymrede forældre, TV2dokumentaren "Institutionerne bag facaden" viser børn unden god voksen-kontakt så hvad gør vi ved det? Gæster er Uddannelsesleder pædagoguddanelse i København Randi Bjørndal jensen, pædagog Kim Simonsen, forælder og aktiv i forældrebevægelsen Stella Sieling-Monas, forkvinde Børnerådet Mette Witt Hagen og psykolog John Halse.
Published 06/08/19
Vi skælder ud som en del af opdragelsen, men det skal vi lade være med siger to børne-eksperter for det hjælper ikke og børnene hader det virkelig. Men hvad gør vi så?Gæster er børneforsker Thomas Sigsgaard, Marte meo supervisor Christina Abildgaard samt pædagog Sanne Lundhede Poulsen.
Published 06/01/19
Gyldendal har valgt at fjerne et udvalg af rim fra Halfdan Rasmussens digtsamling Børnerim i en ny udgave - og det er for børnenes skyld. Men er det nu også det? Det taler vi om med Dagmar og Simone fra 6 klasse, forsker i Børne og ungdomslitteratur Anna Karlskov Skyggebjerg og børneforsker Per Schultz Jørgensen.
Published 05/25/19
Vores børn er for utrænede i praktiske og motoriske færdigheder og det er ikke fitness der hjælper. De kan ikke binde knuder, klippe med en saks eller cykle. Men hvorfor er det sådan og hvad skal der til for at de får de rette motoriske færdigheder til et godt og sundt liv.Gæster: folkeskolelærer Katrine Dalin Diduch, motorik-ekspert Chalotte Runge og forsker i idræt og biomekanik Lise Hestbæk.Vært Kirstine Vinderskov.
Published 05/18/19
Alle landets 9 klasseselever er lige nu til eksamen for første gang og det kan være lidt af et pres, at skulle præstere for både krop og sjæl. hvad sker der i kroppen og hvordan kan vi hjælpe dem bedst muligt igennem eksamensperioden? få gode råd i programmet med stress-coach og eksamensrådgiver Thomas Pape og psykolog Charlotte Diamant.
Published 05/11/19
Børnetelefonen hos Børns Vilkår får 50.000 henvendelser om året fra børn. Det er dermed en af de bedste indikatorer på, hvad der rører sig i børnelivet i vores lille land. I programmet hører vi hvilke tendenser, der gør sig gældende i en tid med meget præstationsfokus og generel angst for ikke at være god nok hos både børn og forældre. Gæster er Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, Ida Hilario Jønsson, børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår samt psykologerne Charlotte Diamant og Ulla...
Published 05/04/19
Børn har et hemmeligt digitalt liv og de voksne bliver typisk chokerede når de møder det. Det er ikke mindst sket med youtube-fænomenet Rasmus Paludan som de fleste børn kender og de voksne kun lige har hørt om. Vi hører børnene selv i denne udgave af Forældreintra med tre 9 klasses elever i studiet sammen med Medierådets Forkvinde. Gæster er William Scharbau Bald, Halfdan Toksvig, Kian Raschid og Anne-mette Thorhauge.
Published 04/27/19
Kernefamilien er ikke den eneste familieform og flere børn vokser op i helt andre konstellationer end far-mor og børn. Det taler vi op og bliver klogere på mor-barn familien, regnbuefamilien, venskabsfamilien og mange andre af de ca. 37 familieformer Danmarks Statistik indtil videre har identificeret. Gæster familieterapeut og single-mor Signe Fjord og regnbuefamilie-far og formand for foreningen Dare Mikkel Raahede.
Published 04/20/19
Børnefamilierne i Danmark er dem der arbejder mest og samtidigt sender børnene mest i institution, men hvad sker der ved man beslutter sig for at stige af ræset og i en periode arbejde mindre? Gæster Karen Lumholt, medlem af Familiepolitisk netværk og forfatter Nanna Hyldgaard Hansen.
Published 04/13/19
Har vi skabt et samfund der er uegnet for børn ? Er det derfor curlingforældrene er opstået for at skabe en modvægt til et samfund præget af høje præstationskrav, stressede børn og digitale sutter. Det mener psykolog og forfatter til flere bøger om børn og unge Ulla Dyrløv og hun er gæst.
Published 04/06/19