25 episodes

Det mest pretentiösa av två världar: Alkohol och litteratur! Presenterat på det minst pretentiösa sättet - två snubbar blir successivt mer påverkade och mindre sammanhängande.

Fullosofi Fullosofi

    • Society & Culture

Det mest pretentiösa av två världar: Alkohol och litteratur! Presenterat på det minst pretentiösa sättet - två snubbar blir successivt mer påverkade och mindre sammanhängande.

    Avsnitt 23. Hegel 2 dialectic boogaloo

    Avsnitt 23. Hegel 2 dialectic boogaloo

    I dagens avsnitt följer vi upp på Hegel med att diskutera hans begrepp Geist eller Ande som det annars kallas. Det talas om Völksgeist, Zeitgeist, Weltgeist, och hur dessa relaterar till varandra. Dessutom så har Max upptäckt en text skriven av Hegel, Hölderlin, och Schelling när denna trio bodde ihop. Det äldsta systematiska programmet för den tyska idealismen. Det diskuteras därigenom huruvida sanning och godhet relaterar till det vackra. Om vi ska, som trion skriver, ha en monoteism i hjärta och hjärna, men polyteism i föreställning och konst. Hegel påtalar att det är poesin som fångar anden bäst, och att all filosofi och förstånd endast kan greppa världen retrospektivt. Frank som en allmänt oromantisk person är skeptisk, men Max å andra sidan köper resonemanget helt.

    Till detta så åtnjuts det suröl från Länna bruk, både hallon och körsbär samt Passionsfrukt och svartvinbär.

    Skål!

    Ps. här finns texten som diskuteras: https://static1.squarespace.com/static/5ee8bd2ad4a47a257e4c31d2/t/5eecd5a0f8091277822dec39/1592579489040/The-Oldest-System-Programme-of-German-Idealism.pdf?fbclid=IwAR0K_xZX_EK3Y1wF1nuzG6ea2m87Zd10uWPKyG3rzGgf5KHelxuZAk9tfKM 

    • 1 hr 23 min
    Avsnitt 22. Jordan Petersons psykodynamiska humrar

    Avsnitt 22. Jordan Petersons psykodynamiska humrar

    I dagens avsnitt, som egentligen är förra årets avsnitt, diskuterar våra poddvärdar den kontroversielle kanadensiske psykologen Jordan Peterson. Det talas om Jung, Nietzsche, bibeln, och något om humrar. Peterson blev världskänd genom sin bok 12 Rules for Life - an antidote to chaos, i vilken han förklarar poängen med att städa sitt rum och stå med rak rygg. Han blev även känd genom att ha motsatt sig en hatbrottslagstiftning i Kanada som skulle innebära skydd mot transpersoner och icke-binära. Något som han såg som en attack mot yttrandefriheten av "postmoderna-neo marxister", en fras som Max har väldigt svårt för. Våra poddvärdar är iallafall överens om att han är aggressivt medelmåttig och att även om han är en god talare som har vissa intressanta idéer så finns det andra som har sagt det på mycket bättre sätt. Det lyfts dock att mycket av hans hat ter sig bygga främst på vad sociologen Arlie Russel Hochschild kallar "Empatimurar" där man vägrar empatiskt lyssna på någon för att de är på "motståndarsidan". 

    Till detta dricks det Kanadensisk Whiskey i form av Lord Calvet, och det serveras ungsgratinerad hummer. 

    Skål!

    Ps. På tal kom även en kritik av Petersons förståelse av postmodernitet genom Stephen Hicks. Denna kritik hittar du här: https://www.youtube.com/watch?v=EHtvTGaPzF4 

    • 1 hr 26 min
    Avsnitt 21. Första Hegelstenen läggs

    Avsnitt 21. Första Hegelstenen läggs

    Säsongstart för säsong 3! 

    Efter en lite trögstartad början på året så är äntligen podden tillbaka med första avsnittet om Hegel! I detta avsnitt får vi höra vem hegel var och vi tar lite repetition på förra säsongens hegelstege. Det talas om att alla goda filosofer är spinozister och att ingen borde idag vara fukuyamaist. Vad är egentligen filosofins syfte och hur ska vi förstå världen? Dessutom konstaterar Max och Frank att alla tyska idealister är Sith's eftersom att de talar om absolutismer (absolut idealism som hegels filosofi brukar kallas). 

    Till detta dricks det även en öl lika gammal som Hegels son Karl von Hegel, nämligen MC Wieninger Zwickelbier 1813. 

    Skål!

    • 1 hr 8 min
    Avsnitt 20. Jul, jul, skålande jul! - Julspecial och säsongsavslut

    Avsnitt 20. Jul, jul, skålande jul! - Julspecial och säsongsavslut

    Efter ett längre avbrott med sjuka och julstrul så återvänder våra värdar för en årets sista poddavsnitt. 

    Nu gäller allt vad julen hör till. Det provas julöl (som tyvärr kommer va slut nu men ni kan ju låtsas att det är hjälpsamt) och pratas om barndomsminnen. Julölen som står på tomtens lista är: Brekeriets Lusse Lelle, Jackdaw Brewerys Saffran, Jenny Nyström Julbrygd, Jacobsen Golden Naked Christmas Ale, Gouden Carolus, Abbaye D'aulne, samt Bernard Bohemian Winter Ale (var flaska det måste varit fel på då den smakade salami). 

    Därefter kommer även på tal hur vi brukar fira julen. Frank visar sig vara julanarkist som inte bryr sig mycket och firar med cigarr och Nordkoreansk musik, medans Max stretar hårt emot tidens fortskridande och vägrar hå på något annat sätt än Julbord med öl och nubbe, Kalle, mormors hus, julklappar, och Karl-Bertil Jonsson. Sedan berör de lite om Julbordets filosofi. Varför äter vi det vi gör, vad är syftet, och hur kommer det sig? 

    Max pratar högtravande och romantiskt om julens budskap om fred på jorden och en god vilja åt alla människor. Han refererar till sina stora filosofiska idoler, med Schelling, Kierkegaard, och Walter Benjamin. Allt medans Frank håller fötterna på jorden och psykoanalyserar Max utifrån Beckers teori om dödsförnekan. 

    Avslutningsvis berör de frågan om Julen är hotad och där kan de iallafall enas - att julhotet är ett amerikanskt påhitt. Det enda som kan sägas hota julen är i så fall kommersialiseringen och vad Max Horkheimer och Theodor Adorno talat om i "Kulturindustrin". Men det är knappast en tanke som förs av de demagoger som påstår julen hotad. 

    Det utlovades även ett recept på Max Äggtoddy, så här följer det:

    Max Äggtoddy recept

    Ingredienser:

    4 ägg,

    4,75 dl mjölk,

    2,5 dl grädde,

    0,5 dl socker,

    120 ml kubansk rom eller annan rom med stark arrakssmak (enligt orginalreceptet ska det här va 50/50 rom och bourbon vilket vore ett alternativ, romen kan även bytas ut mot bara bourbon eller en brandy som cognac eller calvados för en annorlunda men julig smak). För en alkoholfri äggtoddy kan alkoholen skippas. Det bör också tilläggas att för den (likt yours truly) som gillar starkare spritsmak bör man vara väldigt godtycklig med spriten och ösa på lite mer, se till att smaka av. Personligen gillar jag det vid ca 200ml. Receptet är anpassat efter en generell smak. 

    rikligt med färsk muskotnöt

    salt.


    Separera äggulorna från vitan och slå äggvitorna tills det formats starka toppar. Ställ åt sidan.
    Vispa noggrant ihop äggulorna med sockret.
    Tillsätt mjölken, grädden, spriten, en nypa salt, samt muskotnöt efter smak, till äggulorna. Vispa ihop utan att tillföra allt för mycket luft.
    Vänd varsamt i äggvitorna i blandningen så att inga större klumpar kvarstår.
    Äggtoddyn är klar! Ju längre den får lagras i kylen desto bättre smak får den och den håller flera månader i kylen. Om den görs alkoholfri minskar hållbarheten och jag rekommenderar inte att försöka lagra den.

    Från oss på Fullosofi, en riktigit god jul och ett gott nytt år!

    • 1 hr 43 min
    Avsnitt 19. I slutet spelas alltid Stad i Ljus

    Avsnitt 19. I slutet spelas alltid Stad i Ljus

    För det sista steget på Hegelstegen så tar sig våra poddvärdar an Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling. Diskussionen kretsar kring frågor om determinism eller frihet, naturen eller Gud, och hur dessa motsatta förhållningssätt är korrekta. Schelling menar nämligen, likt Fichte innan honom, att varje människa bär med sig en Gudagnista inombords som ger förmågan till moraliskt och rationellt handlande. Människan är således en produkt av naturen, naturen en produkt av fysiska lagar, och dessa produkter av en panenteistisk Gud som i motsättning till kaos och död ställer kärleken och främst människan som den kraft som kan ordna naturen. Podden har vid det här laget stött på många idéer om Gud men den här är för Max, den mest sofistikerade och övertygande. Frank å andra sidan håller sig till Arthur Schopenhauer och är så skeptisk till både frihet och gudhet, även om han medger komplexiteten i Schellings tänkande. Vi får även höra Frank sjunga Stad i Ljus vid insikten att Tommy Körberg och Schelling förmodligen skulle komma bra överens.

    Till detta så prövar de också årets första vinteröl (Julölen får man hålla sig med till efter Advent åtminstone), Finn Winter Ale.

    Skål!

    • 1 hr 21 min
    Avsnitt 18. Materialism på ryska.

    Avsnitt 18. Materialism på ryska.

    I dagens avsnitt så tar sig Max och Frank an debatten mellan Alexander Bogdanov och Vladimir Lenin gällande Ernst Mach's uppfattning om empiricism och materialism. Boganov som håller med Mach, menar att världen som vi upplever och studerar den inte är att ta för given men istället är en produkt av sinnet. Lenin å andra sidan menar att världen är som den är, att Bogdanov är idealist, och att vetenskapen gott och väl kan stanna vid Newton. Bogdanov må ha dött av en dålig blodtransfusion som kanske också var ett politiskt frambringat självmord, och Lenin må ligga i en glasburk i Moskva, men i podden lever denna debatten. Både Max och Frank är ense om att Lenin är dålig på filosofi, men frågan uppstår vad materialism faktiskt innebär. På tal kommer även Slavoj Zizek, Evald Ilyenkov, Richard Dawkins, och Påven Benedictus XVI. 

    Till detta dricker de Max hembryggda Äppelvin. Skål!

    • 1 hr 5 min

Top Podcasts In Society & Culture

Inconceivable Truth
Wavland
The Interview
The New York Times
Stuff You Should Know
iHeartPodcasts
Shawn Ryan Show
Shawn Ryan | Cumulus Podcast Network
This American Life
This American Life
Expedition Unknown
Discovery