43 episodes

Sveriges enda podd om geologiska fenomen och mysterier! Var kommer alla berg ifrån? Hur kan vi veta hur jorden såg ut för hundra miljoner år sedan? Varför finns det ens sjöar? Välkommen att fascineras med oss!

Geologipodden Geologipodden

    • Science

Sveriges enda podd om geologiska fenomen och mysterier! Var kommer alla berg ifrån? Hur kan vi veta hur jorden såg ut för hundra miljoner år sedan? Varför finns det ens sjöar? Välkommen att fascineras med oss!

    43. Vad ska vi med geologi till?

    43. Vad ska vi med geologi till?

    Geologipodden är tillbaka med en sjätte säsong! Temat är som vanligt GEOLOGI men nu ska vi ta och reda ut vad geologiska kunskaper egentligen kan ge oss. På vilket sätt är den lokala geologin helt avgörande för varje samhälle, och varför är det viktigt att veta vad vi bor på?

    Statsgeologen Jenny Andersson från avsnitt 40 är tillbaka och vi förväntar oss nya insikter om slabbedabb-gnejserna. Vad ska vi göra med dom? Varför finns det arsenik i vissa gamla graniter men inte i andra? Hur kan det vara så att 100 år gamla berggrundskartor är mer informativa än de nykarterade? Och hur söker man jobb som Linnés lärjunge 2024?

    Förutom detta diskuterar vi fördelen med att bo nära en aktiv vulkan, hur ovanligt det är med geologer som saknar sin egen stensamling samt hur man överlever möten med vildsvin. Extremt relevant, intressant och spännande tycker vi och hoppas att ni hänger på!

    • 1 hr 30 min
    42. Ett enskilt träd kan man inte lita på

    42. Ett enskilt träd kan man inte lita på

    Studiebesök hos dendrokronologen Johannes Edvardsson! Vi tittar närmare på trädringar och får lite inblick i vad gamla träd kan berätta för oss.

    • 1 hr 40 min
    41. Sista resan till urtiden - PROTEROZOIKUM

    41. Sista resan till urtiden - PROTEROZOIKUM

    BUCKLE UP! Det är dags för finalen i vår tidsrese-serie Tillbaka till urtiden! Lite sorgligt (men vi misstänker att det kan komma skäl att även i framtiden prata om saker som hände för apamånga miljoner år sedan). Det här är även avsnittet när vi svarar på frågan Hur blev nästan hela Sveriges berggrund till? Så ni fattar att det inte gick att hålla nere historien till under en timme.

    Superautentiska ljudeffekter kommer från färgkritor, och ritar gör vårt underbara husband Mattias Granbom. Den som vill rita Sverige och/eller en pung med oss kan hitta printbar PDF på instagram! Varning för att ritardelen börjar först cirka en halvtimme in i avsnittet - chilla.

    Resmålet är vår längsta eon hittills: från 2,5 miljarder år sedan till 0,5 miljarder år sedan. Med löfte om att vi kanske förenklar en del. Hur förändrades jordens plattektonik efter "den varma bergskedjeveckningen" under arkeikum? Och vad har det med Mattos brödbakning att göra? Vilka var med och bevittnade detta? Vi träffar urtidsdjur som man kan tänka sig som blobb-mjukisar. Svintidiga eukaryoter, det äldsta kända multicellulära livet!! Syret ersatte metan som det mest populära grundämnet i atmosfären - helt revolutionerande eller en jordens största katastrof?

    Onödiga geologi-begrepp: sessila vs. bentiska organismer. Avsnittet utspelar sig i Bagarmossen (bagis-gnagis) och bakgrundsljuden står Indra och redaktionens nyaste medlem för, Astrid, tidigare känd som Bubbis. Och snöplogen!

    • 1 hr 1 min
    40. Slabbedabb-avsnittet

    40. Slabbedabb-avsnittet

    Johanna och Wilma får lift med statsgeolog Jenny Andersson. 4 miljarder bakåt i tiden reser vi, till nästa stoppet på vår ur tidsresa: arkeikum. En mycket märklig tid på jorden, för själva jordskorpan var som en sladdrig disktrasa. Varma bergskedjebildningar vilken grej.
    Blir det några feta mineral och bergarter? Självklart. Först och främst spenderar vi kvalitetstid med daterings-mineralet zirkon (kan beskrivas som ett ständigt pendlande mellan hopp och förtvivlan). Vi träffar även på den TUNGASTE varianten av basalt: komatiit. Är slut hos leverantör och produceras inte längre på jorden!
    En icke-geologi-relaterad fråga som vi ofta får är Hur vet ni när ett avsnitt är färdigt? och svaret är förstås att Det vet vi inte. Vårt 40:e avsnitt hade kunnat bli flera timmar långt ifall inte tekniken gett upp alldeles lägligt. Men tack och lov hann vi först med en de-tour ner i meteoritnedslags-träsket igen, grattis alla oss som saknat Hummeln!

    • 1 hr 28 min
    39. När jorden var bebis

    39. När jorden var bebis

    Varför handlar så få poddar om när THE EARTH’S CRUST BECAME SOLIDIFIED? Geologipodden bjuder på ett samtal om när jorden var alldeles FRESH. Vi snackar basic planetbildning (spoiler gravitationen är den som pekar med hela handen) och om problemet med att bo på en tektoniskt aktiv planet. Om när månen blev till och vad den tillverkades av. Men hur vet vi något av det här? Finns det ens kvar någonting från jordens bebis-eon? Inga fossil kanske men ett riktigt bra dateringsmineral som du absolut hört oss prata om tidigare. Men aldrig förut om hur det blev inkapslat i en giraff! Och som så ofta när vi bjuder in husbandet för att prata geologi får vi stå ut med musikreferenser. Just den här låten har vi taggat inför i över två år!

    • 36 min
    38. Vår planet blir varken större eller mindre!

    38. Vår planet blir varken större eller mindre!

    Halleluja det är dags för fältpodd! Den här gången får ni hänga med till en bit urberg som flera gånger spruckit upp och limmats ihop av mantelmagma. Skånes näsa: Kullaberg! Vi träffar gångbergarter, kontaktsmältor och högtrycksmineral i denna reaktiverade deformationszon (säg den meningen fem gånger på raken). Dessutom pratar vi lite om vardagen post examen och hur det är att YRKESARBETA som geolog. Kan man ens göra det? En helt ny röst gästar Geologipodden och skänker oss lika mycket nördighet som entusiasm! Triggervarning: en oproportionerligt stor del av avsnittet ägnas åt diverse havslevande djur och växter som nästan inte alls har med geologi att göra. Allt för att ge alla geologi-lovers den autentiska fältkänslan!

    • 1 hr 23 min

Top Podcasts In Science

Hidden Brain
Hidden Brain, Shankar Vedantam
Radiolab
WNYC Studios
Something You Should Know
Mike Carruthers | OmniCast Media | Cumulus Podcast Network
Ologies with Alie Ward
Alie Ward
StarTalk Radio
Neil deGrasse Tyson
Science Vs
Spotify Studios

You Might Also Like

Vetenskapspodden
Sveriges Radio
Historia.nu med Urban Lindstedt
Historiska Media | Acast
Historiepodden
Acast
Fråga Anders och Måns
Somrig Ostsås AB
Flashback Forever
Flashback Forever
Filip & Fredrik podcast
filipandfredrik.com