Episodes
Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé gästar podden inför EU-valet.  Tobé berättar varför snuset provocerar i EU och konstaterar att striden om kärnkraft är vunnen. Vi får svar på varför tullar för koldioxid kan vara en bra idé och om EU ska bestämma hur mycket vi tränar. 
Published 04/11/24
Published 04/11/24
EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) gästar podden och ger sina vallöften inför det stundande EU-valet. Wiesner vill se ett EU som tar ansvar för gruvutvinningen och där grisarna har knorren kvar. 
Published 03/28/24
Maria Rankka, investerare, entreprenör och styrelseordförande för Cellcolabs gästar podden. Maria Rankka berättar bland annat om vilka effekter hon noterade efter stamcellsbehandlingen hon gjorde på Bahamas och ger sina bästa hälsotips. 
Published 03/14/24
Surströmmingsvurmaren Anna Maria Corazza Bildt (L) gästar podden inför EU-valet 9 juni. Hon ger sin syn på allt från livsmedelsproduktion, gårdsförsäljning och snusgnäll till Fit for 55. 
Published 02/29/24
Hur ska man göra för att få rätt vård för sin träningsskada? Den medicinska anarkisten Petra Månström som driver Maratonpodden funderar över varför vårdsystemet har så svårt att hantera träningsskador.
Published 02/15/24
Opinionsanalytikern Per Rosencrantz gästar podden och berättar om varför så mycket politik handlar om hårdare straff, gängkriminalitet och migration medan kvinnor är intresserade av sjukvård och hälsa. 
Published 02/01/24
Vi möter Rasmus Törnblom (M), doktorand i historia vid Lunds Universitet och kommunalråd i Lund, som vill lyfta ingenjörernas roll i socialpolitiken. Törnblom berättar om ingenjören och sedermera socialministern Sven Lübeck som var en högerpolitiker och viktig i utformningen av det svenska folkhemmet, men som för många är helt okänd. Han konstaterar att socialdemokraterna har varit skickliga på att skriva historien om hur de byggde folkhemmet.  
Published 01/18/24
Är ditt nyårslöfte att gå ner i vikt 2024? Erik Hörstadius, journalist, författare och vinnare av Biggest loser VIP, gästar podden och berättar bland annat om hur man sedan ska göra för att behålla vikten. 
Published 01/04/24
Är vi för upptagna med nissebus och julklappsinköp för att finna frid? Podden gästas av Thomas Idergard, präst i katolska kyrkan, som berättar om hur man ska göra för att hitta julefrid. 
Published 12/21/23
Läkaren Gustav Soler gästar podden och går till botten med begreppet longeviety. Soler reder ut hur stress, kosttillskott, läkemedel och sömn påverkar hälsan på lång sikt och hur man mäter biologisk ålder. Vi får även veta om det verkligen fungerar att byta blod med en yngre person. 
Published 12/07/23
Professor Ingmar Skoog konstaterar att de som är över 70 år idag är friskare och mindre deprimerade än vad 50-åringar i tidigare generationer var. Skoog berättar också att dagens 70-åringar tränar, har sex och festar mer än tidigare generationer, medan dagens 20-åringar har mindre sex, dricker mindre och är mer deprimerade.  Vad innebär det för samhället och arbetsmarknaden? 
Published 11/23/23
Författaren och poddaren Anna Björklund är gäst i veckans avsnitt för att diskutera det sjunkande barnafödandet i Sverige. Hur påverkar det folkhälsan, och varför väljer allt färre att skaffa barn? 
Published 11/09/23
Journalisten och skriftställaren Anders Johnson gästar podden och berättar om sin bok Kerstin Hesselgren – hälsovårdsapostel och riksdagspionjär. Kerstin Hesselgren var en framstående socialliberal politiker i början av 1900-talet och den första kvinnan i riksdagens första kammare. Hon arbetade med folkhälsofrågor och intresserade sig för människors kost och levnads­vanor. Vi diskuterar vilka spår som finns i dag av Hesselgrens arbete och hur närgången man kan och bör vara när man ska hjälpa...
Published 10/26/23
Läkaren Vincent Flinck Amble-Naess gästar podden och konstaterar att det idag finns effektiv medicinsk behandling för viktnedgång. Frågan är bara vem som har rätt till medicinen och vem som ska betala för den? Istället för att göra det enkelt att få tag på en medicin som skulle kunna hjälpa många, gör man det svårt, varför då? 
Published 10/12/23
Vad har myndigheterna för roll i vad vi ska äta och dricka? Vilka påståenden får livsmedelsproducenter skriva på sina produkter och vad får man säga om hälsa i sociala medier? Det diskuterar Marie Söderqvist och Fredrik Torehammar tillsammans med Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, och den liberala opinionsbildaren Henrik Jönsson. 
Published 09/28/23
Christian Karlsson, socialutskottets ordförande, gästar podden och förklarar hur han ser på den svenska drogpolitiken. Varför har vi så hårda straff för bruk av cannabis när andra länder avkriminaliserar? Är politiker stolta över snuset som fått svenskar att bli rökfria? Och hur kommer det att gå med gårdsförsäljningen?
Published 09/14/23
Hur påverkar svensk export klimatet? Borde vi kanske handla mindre med andra länder för klimatets skull? Astrid Kander är professor vid Lunds Universitet och forskar om hur klimatpåverkande utsläpp kan mätas mer rättvisande. Ett viktigt, och kanske förvånande, resultat är att svensk export bör öka för klimatets skull.
Published 08/28/23
I det här avsnittet möts Roger Lundgren, patient inom psykiatrin, och David Eberhard, psykiater, i ett samtal om psykisk ohälsa och psykiatrins roll i vårt moderna sekulära samhälle. Har psykiatrin tagit över kyrkans roll i stöttandet av människors existensiella frågeställningar? Är det verkligen psykiatrins ansvar, eller bör vi se över systemet? Och får svårt psykisk sjuka människor stå åt sidan när allt fler människor söker sig till psykiatrin?
Published 08/10/23
För att åka rullskidor från Smygehuk till Barcelona eller cykla över hela den amerikanska kontinenten krävs god fysik. Den här veckan gästas podden av Fredrik Erixon som driver en äventyrsskola. Han berättar om vad som krävs för att lyckas med såväl extrema fysiska utmaningar som vardagsmotionen.
Published 07/27/23
Biffa upp kroppen istället för att bunkra konserver, skrev officeraren L-O Nilsson på DN-debatt den 2 juli 2023. L-O, som ansvarar för utbildning inom fysiskt stridsvärde på Försvarsmakten, menar att vårt fysiska förfall är en fara för nationen i händelse av krig. I den här intervjun reder Marie Söderqvist ut vad han menar med vårt fysiska stridsvärde och varför det är farligt om det blir för lågt.  
Published 07/06/23
Hälsa för ohälsosamma firar hundra avsnitt tillsammans med några av de roligaste och mest aktuella tidigare gästerna i podden. Vill ni se oss och dem live ses vi 29 juni i Almedalen! Läs mer på ephi.se.
Published 06/22/23
Två av landets ledande experter på EU-rätt, Joakim Zander och Jörgen Hettne, diskuterar de möjliga konsekvenserna av gårdsförsäljning. "Vi kommer inte kunna bibehålla vårt Systembolags monopol", säger den ena. "Vi kan med skicklig politisk fingertoppskänsla troligen ha både gårdsförsäljning och Systembolag", menar den andra. Vem har rätt? Och kan vi ångra oss om vi vill?  
Published 06/08/23
Måns Rosén är professorn i folkhälsovetenskap som varit chef på både Epidemiologiskt centrum på Socialstyrelsen och SBU. Nu som pensionär vågar han berätta hur han tror att vi bör leva för att hålla oss friska och glada så länge som möjligt. 
Published 05/25/23
Gustaf Drougge har efter 15 år i ledningen för Stockholmsregionens sjukvårdssystem startat tankesmedjan Synaps, i syfte att få vården att fungera bättre. Han menar att det går att få bort köer och göra vården mer lättillgänglig, bara man flyttar perspektivet från vården till patienterna. Måste vi ha köer? Kan sjukvården vara både effektiv och rättvis? Och hur använder vi vårdens hundratals miljarder på bästa sätt?
Published 05/11/23