Episodes
Löpsedlarna larmar om helt sjuka elpriser. Och de ska bli ännu värre i vinter! Begrepp som rysk gas, elområden, flaskhalsar och produktionskapacitet slängs runt. För alla som känner "what the what", reder vi ut vägen från statligt monopol till minuthandel. Medverkande: Anton Tigerstedt, journalist på nyhetsbyrån Montel. Carl-Eric Nyquist, tidigare generaldirektör för Statens vattenfallsverk och VD för Vattenfall.
Published 09/19/22
Published 09/12/22
En dansk i New York, Henrik Jeppesen, står inför en gigantisk uppgift. Han försöker varna finanssektorn för en finansiell bubbla som får andra bubblor att blekna: Koldioxidbubblan. Medverkande: Henrik Jeppesen, Carbon Tracker Initiative. Kajsa Brundin, Söderberg & partners.
Published 09/12/22
Blir mjölk bättre eller sämre om man sänker fetthalten? Tre saker som gör det ännu svårare att mäta inflation än vi tidigare tänkt. Medverkande: Rasmus Fleischer, forskare i ekonomisk historia vid Stockholms universitet.
Published 09/05/22
Inflationsmålet behandlas nästan som en naturlag, men egentligen är det en uppfinning. Med en uppfinnare. Nya Zeeländaren Arthur Grimes förändrade världen på 80-talet.
Published 08/29/22
Vi dras med en skyhög inflation och verkar samtidigt vara på väg in i en lågkonjunktur. En ekonomisk mardröm där centralbankernas vanliga vapen, styrräntorna, är satta ur spel. Så vad gör vi nu? Medverkande: Fredrik NG Andersson, docent vid nationalekonomiska instutionen i Lund, Pär Österholm, professor i finansiell ekonomi vid Örebro universitet samt Ola Olsson, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet. 
Published 08/22/22
Stämpla in. Stämpla ut. Det är hela arbetsbeskrivningen för den som får en "Evig anställning", ett ekonomiskt konstverk som ska sätta Västlänken på världskartan 2019. Projektet väcker debatt. Konstrådet är lyriska. Men allt krockar rakt in i en liten och okänd paragraf i en förordning som nästan ingen hört talas om. Medverkande: Magdalena Malm, tidigare direktör på Statens konstråd Ulrica Sandstedt, Ekonomistyrningsverket.
Published 08/15/22
Alla fokuserar på talang, slit och smarthet när det kommer till framgång. Men faktum är att det finns en till sak som spelar roll: tur. Enligt ekonomen Robert H. Frank blir tur dessutom viktigare och viktigare.   Medverkande: Robert H. Frank.
Published 08/08/22
Bakom den försäkringsmarknad vi möter som konsumenter, finns en hel värld där man handlar med risker. Vissa är så stora att hela den globala försäkringsindustrin inte räcker till. Medverkande: Bruce Carnegie Brown, Elliot Maule, Kevin Glaser
Published 08/01/22
För tio år sen såg framtidsutsikterna dystra ut för Skellefteå. Sen lyckades de plocka hem det som alla andra städer verkar sukta efter: En jätteetablering. Men vad finns det egentligen för knep för att vinna i det som i USA kallas "The Hunger Games of cities"? Medverkande: Helena Renström, marknadschef Skellefteå kommun. Daniel Fahlander, Tillväxtverket.
Published 06/27/22
Att göra ett datorspel handlar inte bara om att göra de snyggaste världarna och de roligaste krigsmomenten. Förvånansvärt mycket handlar istället om att förebygga bostadskriser, reglera prisnivåer och – svårast av allt –undvika hyperinflation. Kanske kan våra riktiga ekonomier faktiskt lära sig av speldesigners försök att undvika ett virtuellt Weimar. Medverkande: Tobias Norström från podden Speljuntan samt Alexander King, som undervisar i speldesign vid bland annat NYU. 
Published 06/20/22
I augusti 1781 hissas seglen på skeppet The Zong. Några månader senare slutar resan i massmord. Massakern ska sen bevaras till eftervärlden i form av ett – till ett början ganska alldagligt – försäkringsärende. En dispyt som i sin tur ska komma att påverka hela slavhandelns historia.
Published 06/13/22
"Den som är satt i skuld är icke fri". Eller? Varför har Sverige egentligen en statsskuld, vem är det vi lånar av, och varför skulle det vara förödande att betala tillbaka allt? Nationaldagen till ära pratar vi om Svea Rikes skuld.
Published 06/06/22
Idag är torkad mjölk en alldaglig och oansenlig ingrediens i matindustrin. Men bakom mjölkpulvret finns en otrolig bit svensk näringslivshistoria – kantad av drama, svek och världens första brevbomb. Medverkande: Andreas Håkansson, lektor i livsmedelsteknik.
Published 05/30/22
Världens sjätte största kryptovaluta har kraschat och 50 miljarder dollar har gått upp i rök. Vi berättar historien om Luna – ett algoritmiskt experiment som utnyttjades i en förödande attack. Medverkande: Mårten Andersson, komiker. Dea Brunner, kryptoexpert.
Published 05/23/22
På sjuttiotalet tänkte stora svenska företag att de skulle vara tidiga in på en ny spännande exportmarknad - den nordkoreanska. Det här är historien om en rekordskuld och den svenska doldismyndigheten som får ta hand om den. Medverkande: Beatrice Arnesson, Exportkreditnämnden. Erik Zachrison. Hans Sjögren, historiker.
Published 05/16/22
Vi vill tipsa om en podd! Follow the money är en podd som gör det som vi kanske tycker allra bäst om: pratar om ekonomi på ett tillgängligt sätt, utan att bli fördummande. Vi har träffat en av poddens grundare, Martin Nilsson, för att prata om Twitter, poison pills och framtiden.
Published 05/11/22
Den andra maj ser tradern Ekka Lundin plötsligt hur siffrorna på hans skärmar färgas blodröda. Under fem minuter tappar Stockholmsbörsen sju procent, och ingen förstår vad som händer. Hur kan ett enda tjockt finger sätta hela systemet i gungning? Medverkande: Erik "Ekka" Lundin, trader. Hannes Edvardson, Vermiculus Financial Technology.
Published 05/09/22
Hur tre tyska bröder som började som bomullshandlare i Alabama blev symboler för en global finanskris - och hur historien om tre tyska bröder kan berätta 160 år av finanshistoria. Medverkande: Carolina Frände och Mikael Wendschlag.
Published 05/02/22
Plötsligt är "inflation" ordet på allas läppar. Trots det bråkas det om precis hur hög inflation vi har. Hur kan man inte vara överens om hur hög en siffra egentligen är?
Published 04/25/22
Tom Flumé har blivit TV-kändis och vi firar genom att sända avsnittet som blev starten för allt. Hela serien om Tom finns om man söker på "Tvålkungen".
Published 04/18/22
De svenska miljardärerna har blivit dubbelt så många sedan 2019, Riksbanken har haft rea i 12 år och den fattigaste halvan av befolkningen har mer skulder än de har tillgångar. Ekonomijournalisten Andreas Cervenka målar upp en bild av ett girigt Sverige. Hur blev det så? Medverkande: Andreas Cervenka 
Published 04/11/22
Ett 70-årigt familjeföretag. Danmarks stora stolthet. En stundande katastrof. Det här är historien om när Lego stod på randen till konkurs och satte allt sitt hopp till en nästan helt okänd 35-åring. Medverkande: Niels Lunde, Kathrin Reinsberger
Published 04/04/22
Den 25 augusti 2017 sätter Maria Björkholm nästan kaffet i halsen. Hon har precis läst en formulering i en amerikansk presidentorder som kommer att förändra hennes liv för flera år framöver. Kapitalet berättar hur det gick till när ett nästan 100 år gammalt svenskt oljebolag riskerade att gå i graven – på grund av sanktioner riktade mot en venezuelansk diktator. Medverkande: Maria Björkholm, Maria Perrotta Berlin
Published 03/28/22
Vi vill tipsa om en podd! Ekonomi har ju som bekant också en baksida. Den stavas ofta ekonomisk brottslighet. Det ägnar vi oss inte så mycket åt i Kapitalet, tur då att Säkerhetssalen finns och följer med in i de lite mörkare rummen.
Published 03/24/22