Kausi 3 / Jakso 13: COP28 ja ihmisoikeudet. Ilmasto- ja siirtymäriskit. Yritysten ilmastotavoitteet vrt. EU-vaatimukset. Yritysvastuudirektiivi. Vaalit USAssa ja EUssa. Ukrainan ympäristökysymykset.
Description
Tässä jaksossa Leo ja Kirsi keskustelevat näistä kestävyysmuutoksen kannalta kiinnostavista ja ajankohtaisista aiheista:
1) COP28 ja ihmisoikeudet
Sveitsiläisissä toimivan järjestön, CIELin (=Centre for International Environmental Law) analyysi kertoo siitä, miten huonosti ihmisoikeudet tulivat huomioiduksi COP28-kokouksessa. Myös YK:n virkamiehiä arvostellaan sananvapauden rajoittamisesta ja siitä, että isäntämaan sopimusta ei ole julkistettu. UNFCCC tulisi ottaa käyttöön mekanismi, joka rajoittaa saatuttavien alojen lobbaajien osallistumista neuvotteluihin eturistiriitojen välttämiseksi.
CIEL 2/2024: Promoting Human Rights in Climate Action: Report from the Dubai Climate Conference
2) Ilmasto- ja siirtymäriskit yritysten tilinpäätöksissä
Carbon Trackerin raportti osoittaa, miten yritysten tilintarkastusraporteista puuttuu yhä keskeisiä tietoja ilmasto- ja siirtymäriskeihin liittyen. Raportissa mukana 140 suurta yritystä, kuten Shell, Nestlé, Philips, Siemens, Volvo, Volkswagen. 60% tarkastelluista yrityksistä ei tarjonnut merkityksellistä tietoa ilmasto- ja energiariskien vaikutuksista tilinpäätökseensä tai sen tarkastukseen. Suurin osa yrityksistä ei selittänyt, miten ilmastoasiat vaikuttavat taseiden hiilialttiisiin eriin. Myös tilintarkastajilla on vielä paljon parannettavaa näiltä osin.
Carbon Tracker 22.2.2024: Flying Blind: In a Holding Pattern
3) Yritysten ilmastotavoitteet vrt. EU-vaatimukset.
EU:n kestävyysraportointidirektiivi CSRD vaatii yrityksiä raportoimaan hiilidioksidipäästöjensä kaikki kolme osa-aluetta. Yritysten on julkistettava vuosina 2030-2050 viiden vuoden välein myös lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet absoluuttisina arvoina. WWF Ranskan raportti ehdottaa että EU:ssa yrityksiltä alettaisiin vaatimaan SBTi:n mukaisia ilmastotavoitteita, joilla varmistettaisiin se, että ne ovat linjassa 1,5 asteen tavoitteen ja ilmastoskenaarioiden kanssa. Myös viranomaisvalvonta näille ilmastotavoitteille on tarpeen.
WWF France 29.2.2024: Corporate Climate Targets: Ensuring the credibility of EU regulated commitment
4) Vaalit USAssa ja EUssa
Carbon Briefin analyysin mukaan Trumpin voitto vaaleissa voi johtaa Yhdysvalloissa 4 miljardin tonnin lisäpäästöihin vuoteen 2030 mennessä. Vaalit ovat luvassa marraskuussa 2024.
Carbon Brief 6.3.2024: Analysis: Trump election win could add 4bn tonnes to US emissions by 2030
Kesäkuussa 2024 on luvassa puolestaan europarlamenttivaalit, joissa ratkaistaan EU:n valtatasapainosta seuraaviksi viideksi vuodeksi. WWF:n raportissa on suosituksia oikeudenmukaisen siirtymän varmistamiseen.
WWF 1.3.2024: The Fair Way Forward
5) Ukrainan ympäristökysymykset
Presidentti Zelenskyin kansainvälinen ympäristöasiantuntijatyöryhmän raportti tukee Ukrainan ympäristön ennallistamista koskevaa päätöksentekoa. Asiantuntijatyöryhmässä mukana myös mm. Heidi Hautala ja Greta Thurnberg.
An environmental compact for Ukraine. 9.2.2024. A Green Future꞉ Recommendations for Accountability and Recovery
6) Kirjavinkkinä: Merlin Sheldrake (2024). Näkymätön valtakunta, miten sienet muovaavat maailmamme, mieliimme ja tulevaisuuttamme.
Tässä jaksossa Leo ja Kirsi keskustelevat näistä kestävyysmuutoksen kannalta kiinnostavista ja ajankohtaisista aiheista:
1) Trumpin voitto voi vaikeuttaa ilmastokriisin torjumista, jos hän päättää Yhdysvaltojen vetäytymisestä Pariisin ilmastosopimuksesta ja YK:n ilmastonmuutoksen torjuntaa...
Published 11/17/24
Tässä jaksossa Leo ja Kirsi keskustelevat näistä kestävyysmuutoksen kannalta kiinnostavista ja ajankohtaisista aiheista:
1) Energiataitekohta: Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n vuosikatsaus kertoo maailman olevan energian osalta taitekohdassa siirtymässä pois fossiilisista polttoaineista...
Published 11/04/24