22 episodes

Een podcast met colleges, lezingen en andere voorbeelden van onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur.

Neerlandistiek Marc van Oostendorp

    • Arts

Een podcast met colleges, lezingen en andere voorbeelden van onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur.

    Maaike Meijer over mannen

    Maaike Meijer over mannen

    Deze week verschijnt het boek ‘Radeloze helden’ van Maaike Meijer, een lucide onderzoek naar mannelijkheid aan de hand van onder andere Moby Dick, Jan Wolkers, Peter van Straaten en One Flew Over The Cuckoo’s Nest– en waar die vastloopt. Ik sprak met de auteur over dit fascinerende boek dat iedereen moet lezen.

    • 1 hr 2 min
    Bas Jongenelen over de duivel

    Bas Jongenelen over de duivel

    Bas Jongenelen schreef een boek over de duivel in de Nederlandse literatuur. Wie is de duivel? Wat maakt hem tot zo'n aantrekkelijk personage, en wat veranderde in zijn aandeel in de literatuur sinds de middeleeuwen?

    • 46 min
    De wording van Komrij

    De wording van Komrij

    Arie Pos publiceert op 23 juni 2022 het boek 'De wording van Komrij', waarin hij beschrijft hoe een jonge Gerrit Komrij in de vroege jaren zestig 'Gerrit Komrij' uitvindt, en een identiteit opbouwt rondom vooral zijn originele kijk op de homoseksualiteit, de esthetiek en het dichterschap. Arie vertelt me over zijn boek vanuit het huis in Portugal waarin Komrij woonde. Hij geeft ook een rondleiding door het huis, die alleen gestoord wordt door allerlei technische problemen.

    • 36 min
    Nico Keuning: De boekenfluisteraar

    Nico Keuning: De boekenfluisteraar

    Onlangs verscheen het boek De boekenfluisteraar, waarin Nico Keuning vertelt over schrijvers en het schrijverschap. Hij doet dat op een originele manier, namelijk door het verslag van een schrijfcursus waarin hij zes jonge vrouwen schrijfopdrachten geeft en tegelijkertijd in aanraking brengt met de (Nederlandse) literatuur.

    • 37 min
    Geknakte schrijverslevens in de oorlog

    Geknakte schrijverslevens in de oorlog

    Bertram Mourits schreef een mooi boek over de vele schrijverscarrières en -levens die de Tweede Wereldoorlog in Nederland heeft geknakt: De achterkant van de bevrijding. Of ze nu joods waren, of fout, of gedwongen werden in Duitsland te werken – vele schrijvers werden geraakt door de oorlog. Een van de bijzondere aspecten van Mourits' boek is dat hij niet veroordeelt, maar wel waarschuwt: zo makkelijk is het om alles uit de hand te laten lopen. Ik sprak met Bertram Mourits.

    • 25 min
    Hoe Jiddisch is het Nederlands?

    Hoe Jiddisch is het Nederlands?

    Volgens veel geleerden was het Nederlandse Jiddisch zo'n honderd jaar geleden verdwenen. In deze lezing laat ik zien dat het eerder is opgegaan in het Nederlands, zoals een suikerklontje in een kop thee. (De 'echte' lezing hield ik op zondag 10 april 2022 voor Crescas. Dit is mijn oefenversie.

    • 1 hr 8 min

Top Podcasts In Arts

Fresh Air
NPR
The Moth
The Moth
Add to Cart with Kulap Vilaysack & SuChin Pak
Lemonada Media
99% Invisible
Roman Mars
The Recipe with Kenji and Deb
Deb Perelman & J. Kenji López-Alt
Be My Guest with Ina Garten
Food Network