Episodes
Drs. Jan Werner, conservator Kaarten en atlassen, stelt zijn fascinatie voor kaarten centraal. 'De kaart voedt ons ruimtelijk geweten'. Jan Werner laat zien hoe de stadsplattegrond een uitvergroting is van de echte wereld en waarom Google Earth de ultieme democratisering is van de cartografie. Aan de hand van de Dam als voorbeeld betoogt hij dat de cartografie in Amsterdam ‘op straat ligt’.
Published 02/21/13
Uit de kroniek van het Agnesklooster In 1397 werd in Amsterdam het Agnesklooster aan de Oudezijdsvoorburgwal gesticht. Op deze plek is nu het Universiteitsmuseum De Agnietenkapel gevestigd. Aan de hand van een middeleeuws handschrift dat een necrologium en een kroniek van het klooster bevat, wordt in dit programma een beeld opgeroepen van hoe het hier vijf eeuwen geleden kan zijn geweest. Het programma is gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling Middeleeuwse kloosters in Amsterdam in...
Published 02/21/13
Op 8 januari 1632 werd in de Agnietenkapel te Amsterdam het Athenaeum Illustre geopend. Deze voorbereidende wetenschappelijke opleiding groeide later uit tot de Universiteit van Amsterdam. Dit videoprogramma, gemaakt voor Bijzondere Collecties, het museum van de Universiteit van Amsterdam, gaat over de oprichting en de eerste jaren van het Athenaeum. Vossius spreekt door middel van zijn brieven over zijn ervaringen als eerste hoogleraar aan deze 'Illustre School'.
Published 02/21/13