Episodes
I perioder har menigheten vært den siste tanken før Lars Øystein Folkedal har sovnet om kvelden og den første tanken etter at han har våknet om morgenen. Han er pastor i Karmøy Frikirke, og tilsynsmann. Ofte har han kjent at det er han selv som bærer kirken. Hva gjør man når det blir slik? Vi snakker med Lars Øystein om dette i den nyeste episoden av Pastorpodden. Og også om å være trener i det lokale idrettslaget og instruktør i barnekorpset for å nå ut til flere av menneskene i nærmiljøet -...
Published 10/28/24
Hilde Grøthe har mange års erfaring som en pastor i ulike typer team. Hvilke fordeler har det? Finnes det noen ulemper? Hilde er også nyvalgt nestleder i Frikirkens synode og forteller hvorfor hun sa ja til en sånn utfordring. Og ikke minst har hun de siste årene også jobbet blant nittenåringer og forteller at det kanskje ikke er så vanskelig å nå inn til denne aldersgruppen som vi har trodd.   
Published 09/12/24
Published 09/12/24
Et av de viktigste ordene i kirka er å utruste, sier Eirik Austeng, pastor i Hamar Frikirke og leder for menighetsplanting i Frikirken. Dypest sett er det Gud som ruster ut mennesker til å leve i hans bilde. Og dette kan kirken og pastoren være med på. Samtalen går engasjert innom stort og smått med kirken. Og om livet på et småbruk, Instagram-drømmen og hva gårdslivet gjør med troen og jobben. 
Published 08/22/24
«Dåpen er ikke en engangshendelse», sier Astrid Fjeldly Lande, pastor i Råde Frikirke. Det gir kirken en fantastisk mulighet til å nå fra til både barna som døpes, men også foreldrene deres. Dåp er en av de store tingene for en pastor. Vi gleder oss og vi frustreres og hvordan gjør vi det egentlig i praksis? Astrid er en ung pastor, som er helt i begynnelsen av et liv som en som jobber med dåp, men hun har funnet mye god hjelp i Frikirkens og FriBus nye ressursmateriell for dåpssamtalen. Her...
Published 06/10/24
Han har jobbet som gjeter og firt seg ned fjell for å redde sauer. Ordet pastor betyr egentlig gjeter, og han kaller seg selv "en pastor for de små kår". Er det noen likheter mellom de to yrkene? Vi snakker med Kjetil Karlsen om at det er flere sider ved kirken enn suksesshistoriene og fortellinger om vekst. Han ser tilbake på de siste fire tiårene, de fleste av dem som pastor. Og de aller siste årene som leder for to menigheter, på hver sin kant av landet. 
Published 05/20/24
Det finnes et godt, gammelt og kristent ord som knapt brukes andre steder utenfor kirken: Kall. Men hva betyr egentlig det? Hvordan kan det se ut? Er det overnaturlig? Sammen med John Arne Gladsø vrir og vender vi på ordet, og hører historien om hvordan han har gått fra å utdanne seg til bilmekaniker, til forsikringsbransjen, til pastor og tilsynsmann. Dette er John Arnes egen historie om hvordan et kall kan se ut og om hvordan en menighet kan bli til. 
Published 05/02/24
Må man absolutt bli flere i kirkene? Vi snakker med Stian Hansen om dette. «Det første man gjøre for å kunne bli flere, er å rydde plass,» sier Stian. Vi snakker om vekst og om å gjøre kirkene til fellesskap hvor stadig flere kan kjenne seg hjemme. Og det hele begynner med å bli glad i folk. Vi snakker om matutdeling til trengende, familiegrupper, om å lære seg navn, om pokerkvelder og førtiårslag. 
Published 03/21/24
Samtaler er en stor del av jobben for alle pastorer. Men hvordan bli en god samtalepartner? Hva gjør en samtale god, og hva kan ødelegge en samtale? Vi snakker med Else Birgit Bergem Strand om sjelesorgsamtalen. Å snakke med et annet menneske under fire øyne er en stor del av en jobb i kirken, og i denne samtalen om samtalen får vi hjelp til å være noe for dem som kommer til oss.
Published 02/15/24
Enten vi kaller det å dele tro eller evangelisering eller vitnesbyrd eller apologetikk eller undervisning, så er det kanskje egentlig bare ulike sider av samme sak? I alle fall er det ikke så lett for Rune Tobiassen å skille mellom dem. Han er glødende opptatt av alle måtene. Pastorpodden møter Rune på vei ut et klasserom med 100 tenåringer på en videregående skole, hvor han har blitt grillet som en kristen. Hvordan var det? Hva gjør det med ham å dele troen? Og må den alltid kunne forklares?
Published 01/24/24
Vi nærmer oss jul i Pastorpodden, og snakker om hvordan desember kan være for en pastor. Gjest er Rut Stokstad Nielsen, pastor i Treungen Frikirke. Hvordan er advent og jul i Treungen? Hvordan jobber hun i desember? Og hvordan er det egentlig å være pastor der man har vokst opp? 
Published 12/12/23
"Jeg ville gjøre de komfortable umkomfortable og de ukomfortable komfortable", forteller nyslått pensjonist Arvid Hunemo om sitt pastorliv. Vi snakker om hva livet som pastor har lært ham, hva han skal legge fra deg nå og om hva han vil ta med videre når de yrkesaktive årene nå er slutt. Og ikke minst må vi stille spørsmålet: Hva vet du i dag som du skulle du ønske at du visste da du startet opp?
Published 11/15/23
Det foregår en aldri så liten bibelvekkelse rundt oss. Folk leser og trekkes til de gamle fortellingene, men hvordan leser man egentlig Bibelen? Og hvordan kan man hjelpe andre til å lese den? Finnes det noen redskaper til å hjelpe oss med? Og er det en fordel eller ulempe å måtte lese Bibelen som en del av jobben? Vi snakker med Ingebrikt Kvam om tørr bibellesning og fast bibellesning og om at han først begynte å lese i Bibelen langt ut i teologistudiet. 
Published 10/16/23
Lise Sagdahl var 54 år før hun ble pastor. Hun elsket det livet hun hadde før, men nå kunne hun betalt for å få være pastor. Før var hun forsker og leder på NTNU, og vi snakker om forskjeller og likheter mellom å være leder i kirken og i en stor organisasjon. Hvordan får man en gruppe mennesker fra A til B? Hvordan leder man seg selv? Og hva er det helt spesielle med kristent lederskap? 
Published 09/25/23
Er det indre livet for alle? Vi snakker med Ivar Johnsen i skogskapellet på Lia Gård om å få innsiden og utsiden til å henge sammen. Ivar er en sammensatt person, som består av elementer fra bedehuset, via det karismatiske og det profetiske, til det kontemplative og stille. Han har hjulpet mange pastorspirer og andre til å sette det indre livet på agendaen - og til se at vi er alle åndelig, på hver våre måter. 
Published 06/17/23
"Det er dette jeg trenger for å klare denne jobben her", sier Stein Arve Graarud i denne episoden av Pastorpodden. Vi snakker om hvor viktig det er å ha noe ved siden av jobben som pastor for å kunne vare over tid. Det kan være nesten hva som helst. For eksempel frisbeegolf, som det er for Stein Arve, pastor i Kristiansand Frikirke. Han er overbevist om at det gjør ham til en bedre pastor. Gjennom samtalen kommer vi også inn på å sette grenser, om ikke å møte veggen, om å ha noen rundt seg...
Published 06/05/23
«Vi er merket av det», sier Geir Langen om å et liv i og med menighet. Geir er leder av Frikirkens menighetsarbeid i Norge og snakker varmt om pastorens rolle i menigheten og menighetens rolle i verden. Vi snakker om det beste og de vanskeligste med menighet. Hvordan få til forandring? Og hva er i det hele tatt vitsen med menighet? Men også om at menighet er et sted for gjenopprettelse i verden. 
Published 04/21/23
Hva er de gode nyhetene når du går opp på talerstolen og har menigheten foran deg? Hva er det vi har å komme med? Anne Mari Schiager Topland, nestleder i Frikirken, snakker om forkynnelsen og veien fram mot søndag formiddag - og videre derfra. Det var ikke selvsagt at Anne Mari skulle bli pastor, men til slutt ble overbevisningen så sterk at hun hoppet inn i det. Det var heller ikke selvsagt at hun skulle flytte til Grorud. I denne episoden får vi høre om begge deler. 
Published 03/13/23
Vi går en tur med Jarle Skullerud og snakker om hva en pastor er, men også om hva pastorrollen kanskje kan trenge å endre seg til i fremtiden. 
Published 02/08/23