Episodes
I del 2 Om våld med Peter Andersson utgår vi ifrån Ludvig Igras bok Den tunna hinnan mellan omsorg och grymhet och ställer oss frågan: Varför brukar människan våld mot andra?  Vi försöker också identifiera individuella och sociala risk- och friskfaktorer som rör våld och konflikteskalation .  I avsnittet förekommer referenser till en rad socialpsykologiska experiment, de forskare som förekommer i avsnittet är följande:   Muzafer Sherif, Solomon Asch, Philip Zimbardo och Stanley Milgram. Vi...
Published 12/05/23
Published 12/05/23
Del 1 om våld med Peter Andersson, Filosofie doktor i socialt arbete och psykoanalytikerkandidat i Svenska Psykoanalytiska Föreningen.  I det första avsnittet kretsar vi kring Peters forskning kring hot, våld och emotionellt arbete på de särskilda ungdomshemmen   Länkar till Peters avhandling och relevanta artiklar i ämnet hittar du...
Published 12/05/23
Detta avsnitt handlar om psykoanalysens intåg i Kina. Lyssna på psykoanalytiker Madeleine Bachner som spenderat åtskilliga år med att undervisa och handleda kinesiska kandidater
Published 02/19/23
I detta andra avsnitt samtalar vi; Björn Sahlberg, Signe Serck och jag Anna Krantz om Kristevas syn på överföringen och förändringens betydelse i psykoanalysen, vidare humanismen, etiken och betydelsen av tro och tilltro i hennes tänkande, sedan kommer vi att beröra  det feminima ur Kristevas perspektiv för att slutligen spåna lite kring det faktum att Kristeva för några år sedan anklagades för att vara spion för Bulgariens räkning.
Published 12/07/22
I detta avsnitt samtalar vi; Björn Sahlberg, Signe Serck och jag Anna Krantz om Julia Kristevas bakgrund, hennes teori om språket som semiotisk chora och symbol, hennes tankar om den primära identifikationen, kärlekens och integritetens betydelse tidigt i livet och slutligen om abjektet. Den andra och avslutande delen kommer att publiceras inom kort.
Published 11/27/22
I detta avsnitt lyssnar vi till ett samtal mellan psykoanalytikerna Maria Yassa och Anna Krantz kring den brittiske Psykoanalytikern Wilfred Bion, som bland annat myntade begreppet container/contained. Bion var ordförande i den brittiska psykoanalytiska föreningen och var också med i bildandet av Tavistock Institute of Human Relations. Han är även känd för sin teori om gruppdynamik och grupprelationer.    
Published 03/19/22
Björn Sahlberg berättar i detta avsnitt om Jacques  Lacan som person, hans turbulenta liv och hans teorier. Men inte minst om hans teoriers betydelse för det kliniska arbetet.
Published 03/27/21
Anna Krantz samtalar med Annika Hirdman Künstlicher om Melanie Klein, en pionjär inom psykoanalysen, som somliga anser kompletterar Sigmund Freuds teori om psyket och dess utveckling.
Published 11/21/20
Anna Krantz samtalar med psykolog Andreas Keller, kandidat i Svenska psykoanalytiska föreningen om hur det är att utbilda sig till psykoanalytiker,
Published 02/17/20
I detta avsnitt mäter vi Susanna Boman i ett samtal om den mänskliga sexualiteten i allmänhet och sexuell ohälsa i synnerhet. Susanna har lång erfarenhet i ämnet från sitt arbete på RFSU men arbetar i dag i egen regi samt handleder och undervisar i olika sammanhang.
Published 11/10/19
I det här avsnittet träffar vi psykoanalytiker Rolf Künstlicher. Samtalet kom att handla om den psykoanalytiska situationen och hur den uppstod. Dialogen kretsar kring fallet råttmannen , överföring, motöverföring samt utveckling av den analytiska metoden.
Published 04/21/19
I detta avsnitt av Psykoanalyspodden möter vi David Clinton, aktuell med boken "Relationella perspektiv på handledning". Ämnet för dagen handlar om Psykoanalytikern Donald Winnicotts teorier särskilt teorier kring kommunikation och kreativitet i det relationella fält som Winnicott kallar mellanområdet.
Published 06/27/18
I detta första avsnitt diskuterar vi Freuds duala driftteori, den om Eros - livsdriften och den om Tanatos - dödsdriften. Ni möter även en modern forskares rön kring samma frågor nämligen psykologen Jaak Panksepp.
Published 10/01/17
PAP  PsykoAnalysPodden för dig som är intresserad av människor, relationer, grupper, organisationer och samhälle.
Published 07/19/17