262 episodes

Welcome to the official audio hub of UPGRADE 100 – your go-to destination for hybrid media productions. We specialize in B2B2C content and events, tailored specifically for tech professionals. Dive into our diverse range of audio productions and stay at the forefront of technology and media trends.

UPGRADE 100 Podcasts UPGRADE 100 by Dragos Stanca

    • Technology
    • 5.0 • 1 Rating

Welcome to the official audio hub of UPGRADE 100 – your go-to destination for hybrid media productions. We specialize in B2B2C content and events, tailored specifically for tech professionals. Dive into our diverse range of audio productions and stay at the forefront of technology and media trends.

    DIGITALINATION | Deceniul Digital Românesc: Ambiții mari, acțiuni timide | cu Mirela MĂRCUȚ, digitalpolicy.ro

    DIGITALINATION | Deceniul Digital Românesc: Ambiții mari, acțiuni timide | cu Mirela MĂRCUȚ, digitalpolicy.ro

    Nu avem o ediție obișnuită de Upgrade 100 Live Talks, ci una de Digitalination cealaltă producție a noastră - o realizăm împreună cu Aspen Institute România, și al cărei moderator cu normă întreagă este colegul Radu Puchiu, expert e-guvernare. 

    Deși suntem ultimii din Europa la digitalizare, vestea aparent bună ar fi că avem un Plan Național de acțiune privind deceniul digital.

    Ce cuprinde el, cum reușim să recuperăm decalajele și să ne atingem țintele pentru 2030? 

    Vei afla din această ediție de la Mirela Mărcuț, Head of Policy @ Transilvania IT Cluster dar și fondatoarea digitalpolicy.ro. 

    Mirela Mărcuț este și lector universitar doctor la Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene al Universității din Oradea, unde predă discipline legate despre influența Internetului și a tehnologiilor digitale în relațiile internaționale și politici digitale. 

    În 2015, a obținut titlul de doctor în relații internaționale și studii europene la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, iar din 2016 activează în domeniul academic. 

    Cercetările sale se axează pe politici digitale și guvernanță cu accent pe Uniunea Europeană.

    În 2017, a obținut bursa Henri Rieben a Fundației Jean Monnet pentru Europa pentru a cerceta începuturile societății informaționale în Europa în arhivele lui Jacques Delors. 

    De asemenea, în 2020 a obținut o bursă DAAD de cercetare postdoctorală pentru a cerceta guvernanța orașelor inteligente din Germania. 

    Timpul liber și-l dedică articolelor de pe digitalpolicy.ro, unde traduce politicile digitale pe înțelesul tuturor.

    • 1 hr 11 min
    BUILDING AN ETHICAL BUSINESS | Se poate face antreprenoriat etic cu impact social pozitiv, în Romania? | cu Radu RESTIVAN, 321sport

    BUILDING AN ETHICAL BUSINESS | Se poate face antreprenoriat etic cu impact social pozitiv, în Romania? | cu Radu RESTIVAN, 321sport

    Invitatul lui Marian HURDUCAȘ din această ediție s-a apucat în 2014 de alergat ca hobby - și gluma aici ar fi că de atunci nu s-a mai oprit -, iar un an mai târziu a pus bazele 321sport - cea mai mare comunitate de alergători din țară.

    Din 2018 este fondatorul agenției The Sports Architects care se concentrează pe marketingul și comunicarea în segmentul sportului, iar de la începutul acestui an a adăugat în portofoliul său și Alergado, aplicația care leagă alergătorii între ei și care în foarte scurt timp a ajuns în top 3 cele mai descărcate aplicații din categorie.

    Cum reușești să transformi un hobby într-o comunitate, apoi în mai multe business-uri etice? Și ce rol are tehnologia într-o astfel de poveste de succes?

    Află de la omul din spatele celor enumerate mai sus - Radu RESTIVAN.

    • 1 hr 11 min
    AFTER IQ DIGITAL SUMMIT CRAIOVA | Primele concluzii și idei de reținut după 10 ore de prezentări și sesiuni Q&A

    AFTER IQ DIGITAL SUMMIT CRAIOVA | Primele concluzii și idei de reținut după 10 ore de prezentări și sesiuni Q&A

    Radu Hângânuț, jurnalist Euronews România, realizator The Cube, s-a aflat în studio pentru că împreună cu Marian Hurducaș a fost prezentator în cadrul celei mai noi ediții IQ Digital Summit de la Craiova - cea mai nouă ediție pe care noi, Upgrade 100, am pus-o în scenă joi, 28 martie, la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova. 

    Smaranda Heroiu, director executiv Upgrade 100, Dragoș Stanca, fondatorul Upgrade 100, și Radu Puchiu, expertul nostru în e-guvernare au fost și ei pe scenp.

    Dar cei din urmă i-au lăsat pe Marian și Radu să fie cei dintâi, așa că le-a revenit rezumatul detaliilor memorabile lăsate în urmă de David JP Phillips, Rahaf Harfoush, Emi Gal, fondatorul Ezra, sau de către antreprenorii locali care au urcat pe scenă. 

    Pentru că a fost și prima zi lunii și Newsletter-ul și Audioletter-ul Update 1.1 by Upgrade 100 ajunseseră deja de câteva ore bune în inboxul abonaților, emisiunea a fost împărțită în două.

    S-au tras concluziile de la IQ Digital Summit Craiova în prima parte și în a doua s-au analizat și câteva dintre cele mai importante știri din lumea digital & tech ale lunii martie. 

    • 1 hr 16 min
    ⚖️ Europa reglementează Inteligența Artificială | 🎧 AUDIOLETTER UPDATE 1.1 | 🗞️ Știrile digital & tech ale lunii martie 2024

    ⚖️ Europa reglementează Inteligența Artificială | 🎧 AUDIOLETTER UPDATE 1.1 | 🗞️ Știrile digital & tech ale lunii martie 2024

    Acesta este versiunea audio a unui nou Newsletter UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna martie 2024, din perspectiva României. 

    Selecția știrilor e realizată de Paul Alexandru, editarea și coordornarea ambelor versiuni (text & audio) de Marian Hurducaș - tot lui îi aparține și vocea. Producția semnată de Oliver Simionescu.

    Da, avem și versiunea "newsletter" a audioletter-ului nostru. 

    Poți da subscribe newsletterului Update 1.1 pe upgrade100.com/subscribe.

    _________

    1. Preview pentru această ediție: 

    _________

    În această ediție vorbim despre primele rezultate ale Neuralink din testele de implantare a unui cip în creierul unui om, Apple nu mai face mașini și este în discuții cu Google pentru Gemini, un chatbot A.I. face site-uri în câteva secunde, Europa reglementează A.I. cu AI Act, peste 18 milioane de români sunt online, ByteDance a cescut cu 40% în 2023, BeReal mai are bani pentru mai puțin de un an, România are cel mai mare centru de date hiperscalabil din Europa de Sud-Est, o nouă ediție IQ Digital Summit a avut loc la Craiova cu peste 1.200 de participanți în sală și 250 de studenți la IQ Digital Talks, România a devenit punct de interes pentru atacurile cibernetice, Revolut a pierdut 20% din valoare iar Bitcoin 12% după ce a atins un nou maxim istoric. 

    _____________

    Audioletter UPDATE 1.1 și Newsletter UPDATE 1.1 apar în fiecare primă zi a fiecărei luni, la ora 1 dimineața.

    _____________

    2. Linkuri menționate în Audioletter Update 1.1 sau trimiteri către sursele folosite pentru ilustrație audio:


    Potrivit anelizei DataReportal, peste 18 milioane de români sunt conectați la internet, iar peste 13 milioane sunt pe rețele sociale. Din raport vei afla care sunt aplicațiile preferate și cât timp petrecem în medie pe fiecare.
    InnovX by BCR and Techcelerator au fost clasate de Financial Times printre cele mai bune hub-uri de startup evaluate în 19 țări, pe locurile 11 și 51.
    Potrivit Euromonitor, 41% din cosumatorii globali aleg să repare articolele stricate în loc să cumpere altele noi.
    Comisia Europeană deschide o investigație împotriva platformei chineze de comerț AliExpress, care ar fi încălcat DSA în mai multe privințe, în timp ce Temu se confruntă cu 2 procese colective din cauza problemelor legate de confidențialitatea datelor.
    De ce este important să fim informați ce se întâmplă cu informațiile despre noi? Pentru că, spre exemplu, datele de conducere ale proprietarului unui Cadillac au fost partajate cu asigurătorii fără știrea sau consimțământul acestuia. Și, se pare, mai mulți producători auto procedează astfel.

    • 48 min
    CYBERSECURITY | Este România în siguranță? Invitat: Dan Cîmpean, director DNSC România

    CYBERSECURITY | Este România în siguranță? Invitat: Dan Cîmpean, director DNSC România

    Anul acesta a început pentru România cu mai multe atacuri cybernetice decât eram obișnuiți.


    Am avut un atac cyber în Parlament. Se întâmpla în ianuarie, 316mb (nu 240gb!) de date au fost exfiltrate iar în schimbul lor solicitați aproximativ 30.000 de euro.


    Februarie a continuat cu un atac masiv în rețeaua digitală care leagă spitalele din România între ele. 

    Peste douăzeci de spitale din România au fost ținta unui atac fără precedent. Ransomware-ul care a blocat aceste spitale se găsește la vânzare și ca abonament.

    Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat în prima parte a lunii cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. S-a dovedit ulterior că 26 de spitale din România au fost afectate în urma atacului. Echipa DNSC a emis o alertă pe canalele oficiale de comunicare, în care a oferit detalii și recomandări în cazul atacului cu ransomware Backmydata. 


    În martie, platformele digitale ale primelor două nume din industria bancară locală, Banca Transilvania și BCR, au fost și ele cu ținta pe spate.

    La aceste 3 mari puncte de reper se adaugă atacurile constante la adresa populației civile.

    Trei detalii i-au atras atenția lui Marian Hurducaș, moderatorul acestei ediții:


    Densitatea atacurilor;


    Tipul atacurilor; sunt atacuri de forță brută DDoS care pot fi gestionate doar live, 1:1, nu și prevenite;


    Atacurile poartă semnături sau urme care duc către aceeași sursă. 



    Dar densitatea este cea care i-a atras atenția cel mai mult.

    "M-am uitat la știrile despre atacurile cybernetice din Ucraina de dinaintea războiului propriu-zis și am realizat că da, avem un șablon care pare să fie respectat. Ucraina, în perioada premergătoare începerii războiului de către Rusia, a avut de-a face cu foarte multe atacuri cyber pe teritoriul său. Să nu ne panicăm, însă, nu asta vreau să obțin, ci vreau să înțelegem dacă observațiile mele sunt valide, dacă avem motive de îngrijorare, dacă e un ecou al războiului din Ucraina pe care-l simțim și noi încă și ce facem noi să ne protejăm." - a spus Marian Hurducaș în deschiderea ediției.

    Motiv pentru care, Dan Cîmpean, directorul Directoratului Național De Securitate Cibernetică a României, a fost alături de el și colegul său care realizează Digitalination by Upgrade 100 - în colaborare cu ASPEN Institute România, Radu Puchiu, expert e-guvernare.

    • 1 hr 13 min
    AI ACT sau AI PACT? | Dezbatere despre reglementarea A.I. a EU cu Andrei PETREANU - expert A.I., Radu PUCHIU - expert e-guvernare, Radu HÂNGĂNUȚ - jurnalist

    AI ACT sau AI PACT? | Dezbatere despre reglementarea A.I. a EU cu Andrei PETREANU - expert A.I., Radu PUCHIU - expert e-guvernare, Radu HÂNGĂNUȚ - jurnalist

    Avem o ediție mai grea și mai complicată pentru că vom discuta despre ceva ce s-a născut abia după vreo 4 ani de lobby, discuții, dezbateri, negocieri și variante.

    Săptămâna trecută s-a aprobat AI Act în Parlamentul European cu cifre deloc de neglijat:


    523 de voturi favorabile, 


    46 împotrivă, 


    și 49 de abțineri 


    dintr-un total de 618 voturi exprimate.  



    Cam peste tot pe unde m-am uitat s-a menționat faptul că 13 martie ar fi fost o zi istorică și unul dintre dezideratele ediției e să aflăm de ce.

    Noi, românii am avut un europarlamentar direct implicat în această poveste: Dragoș Tudorache, totodată și președinte al Comitetului de Inteligență Artificială din cadrul Parlamentului European.

    Acum vreo 9 luni l-am avut invitat într-o ediție de Digitalination By Upgrade 100 fix pe acest subiect - recomandăm interviul colegului Radu Puchiu pe digitalination.ro. 

    Pe scurt, Comisia condusă de Dragoș Tudorache a înaintat o propunere de reglementare care a fost dezbătută în forurile europene.

    AI ACT – așa cum mai este cunoscută această reglementare – reprezintă un cadru de reglementare crucial în Uniunea Europeană, conceput pentru a guverna dezvoltarea și implementarea Inteligenței Artificiale. 

    Scopul său este de a asigura transparență, responsabilitate și utilizare etică a sistemelor de A.I., abordând preocupările legate de decizii părtinitoare, discriminare și riscuri potențiale.

    Pe larg, Marian Hurducaș a discutat cu 


    Andrei Petreanu, expert AI, Head of AI, Community Lead @ RoAIAlliance și co-fondator al Brain-Waves AI. 


    Radu Puchiu, expertul nostru în e-guvernare, care se află la Bruxelles în acest moment,


    Radu Hângănuț, jurnalist Euronews și realizator The Cube - Radu a fost și la Strasbourg în momentul votului, a realizat și un interviu cu Dragoș Tudorache din care, cu amabilitatea lui și a colegilor săi de la Euronews, l-am redat și noi parțial. Interviul integral aici.

    • 1 hr 16 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Technology

Lex Fridman Podcast
Lex Fridman
All-In with Chamath, Jason, Sacks & Friedberg
All-In Podcast, LLC
Acquired
Ben Gilbert and David Rosenthal
Dwarkesh Podcast
Dwarkesh Patel
TED Radio Hour
NPR
The Neuron: AI Explained
The Neuron

You Might Also Like

George Buhnici | #IGDLCC
George BUHNICI
Vorbitorincii
Catalin Striblea&Radu Paraschivescu
Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder
Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder
Mind Architect
Mind Architect
Vast and Curious, cu Andreea Roșca
Andreea Roșca
Hacking Work
Doru Șupeală