169 episodes

In deze podcast met Wendy van Ierschot krijg je recente wetenschappelijke inzichten over menselijk gedrag geserveerd. Direct toepasbaar op je werk of in je bedrijf!

Werkprofessor | BNR BNR Nieuwsradio

    • Business

In deze podcast met Wendy van Ierschot krijg je recente wetenschappelijke inzichten over menselijk gedrag geserveerd. Direct toepasbaar op je werk of in je bedrijf!

    Werkprofessor verhuist

    Werkprofessor verhuist

    Na een fijne samenwerking van drie jaar met BNR, maken we nu een verhuizing naar MT Sprout. We zijn enthousiast om onze allereerste aflevering te lanceren op dit nieuwe platform.

    Graag willen we van deze gelegenheid gebruikmaken om BNR hartelijk te bedanken voor de prachtige samenwerking en de mogelijkheid om een inspirerend publiek te bereiken gedurende deze periode.

    Ook aan onze gewaardeerde luisteraars willen we onze oprechte dank betuigen. Jullie steun en betrokkenheid hebben onze reis mogelijk gemaakt en we zijn enthousiast om dit avontuur voort te zetten op MT Sprout.

    Vanaf nu zullen we onze afleveringen om de twee weken op maandag uitzenden. Vergeet niet dat je ons kunt blijven beluisteren via Spotify. Klik op deze link om de laatste afleveringen te vinden en te genieten van de nieuwste afleveringen die komen gaan.
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 1 min
    Als alle breinen werken

    Als alle breinen werken

    Mensen met een gangbaar brein noemen we neurotypisch. Minstens 20 procent van de wereldbevolking is neurodivergent. Dat zou je een A-typisch brein kunnen noemen.Dat wordt vaak als een handicap of stoornis gezien, iets wat we moeten fiksen. Veel van hen worden van een medisch label voorzien zoals autisme, ad(h)d, dyslexie, bipolaire stoornis, of anderszins gelabeld zoals hoogsensitief of hoogbegaafd. Bij veel neurodivergente mensen schuurt de standaard manier van werken of aansturen dusdanig dat ze er hinder van ondervinden. Ze hebben veel vaker te maken met frustraties, conflicten en zelfs uitval of ontslag omdat de omgeving niet goed bij ze past of omdat hun talent niet wordt herkend.

    Waar de een gek wordt van veel vergaderen, heeft de ander behoefte aan veel overleg. En waar de een gedijt bij thuiswerken, floreert de ander bij de levendigheid op de werkvloer. De werkomgevingen zijn vaak alleen afgestemd op de meest gangbare breinen. We spreken vandaag met Saskia Schepers. Zij schreef het boek ‘als alle breinen werken’. En gaan met haar de zin en onzin van radicale inclusieve organisaties bespreken. 

    NeurodiversiteitLaten we beginnen bij het begin, want wat is neurodiversiteit eigenlijk? “Het is een natuurlijke variatie in brein, geest en bedrading. Zoals de biodiversiteit allerlei soorten planten en bloemen hebben. Er is geen standaard bloem. Er is ook geen standaard brein. Eigenlijk hebben we het gewoon over een natuurlijke variatie in breinen. Die natuurlijke variatie leidt tot verschil in denken, leren, communiceren en tot andere talenten en daar wordt het interessant voor organisaties. Dit zijn vaak talenten met uitschieters in hyperfocus, datagedreven denken, creativiteit, innovatief vermogen, dat zijn talenten die we gewoon nodig hebben en daarom is het interessant om te kijken naar diversiteit in dit geval neurodiversiteit. 

    Benieuwd hoe jij er achter komt wanneer mensen neurodivergent zijn? En wat voor winst er in jouw organisatie te behalen valt? Luister nu de nieuwste aflevering van de Werkprofessor podcast!

    Links

    Meer over Saskia Schepers

    ‘Als alle breinen werken’ - het boek 

    Mijn breindhandleiding

    Overige werkvormen van Saskia Schepers

    Meer over de Werkprofessor

    Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

    Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 28 min
    Van perfectionisme naar optimalisme

    Van perfectionisme naar optimalisme

    Je onderneming naar grote hoogte brengen. Dit is je gelukt door hard werken,  de lat hoog te leggen en …. Maar achter dit glanzende succesverhaal schuilt een uitdaging: het loslaten van de controle. De neiging om elk detail te willen beheersen, gedreven door het streven naar perfectie. Dit perfectionisme kan zowel een zegen als een vloek zijn. Het helpt ons vaak om door te zetten en onszelf te verbeteren en tegelijkertijd kan het ons in de weg komen te zitten. 

    Vandaag spreken we Liesbet Boone. Co-founder van Conundrum, leiderschapscoach. Zij deed onderzoek aan de Universiteit van Gent naar perfectionisme. Schreef het boek ‘Niet perfect, toch tevreden’. Waarin zij een model heeft ontwikkeld om perfectionisme kan opschuiven richting optimalisme. Beter omgaan met perfectionisme betekent niet dat je de lat lager hoeft te leggen. Wel dat je bewuster keuzes kunt maken en met meer voldoening kunt presteren.

    Het onderzoek

    Voordat Liesbet het boek schreef deed zij onderzoek naar perfectionisme. “Het waren twee studies die we een andere opzet hadden gegeven, die verrassende resultaten met zich meebrachten. Een van die studies was een dagboekstudie dus hoe is het met jouw perfectionisme gesteld? Daar hadden we studenten gevraagd om elke dag het perfectionisme niveau te meten. Wat we daaruit zagen is dat perfectionisme effectief niet enkel verschilt tussen personen, maar ook binnen personen verschilt. We zagen dat perfectionisme de ene dag hoger was dan de andere dag.”

    Wat is perfectionismeVolgens Liesbet wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen adoptief en maladoptief perfectionisme. Adoptief perfectionisme is het stellen van hoge standaarden en daar wordt vaak van gezegd dat is positief. Het maladoptief perfectionisme is meer zelfkritiek en zorgen en twijfels hebben en dat is vrij negatief. “Wij zagen ook in het onderzoek, en dat was ook een van die verrassende resultaten, dat wanneer mensen hoge standaarden stellen dat er ook vaak zelfkritiek werd getriggerd of dat mensen daar ook negatieve uitkomsten mee ervaarden. Dat is het startpunt geweest voor het model dat we hebben ontwikkeld. We kijken niet naar hoe hoog die lat ligt, maar we stellen vooral de vraag: waarom leggen de mensen de lat zo hoog? En daar zit in grote mate het antwoord.“

    Links

    Meer over Liesbet Boone 

    Zie hier haar boek

    Meer over de Werkprofessor

    Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

    Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 27 min
    Op weg naar overvloed

    Op weg naar overvloed

    In 2000 nam Marius Appelman ontslag als consultant bij een grote corporate. Niet gehinderd door enige kennis van de reisbranche, maar wel als ervaren wereldreiziger, startte hij Riksja Travel vanuit een dringende behoefte het anders te gaan doen dan zijn voormalige werkgever. Zijn intentie: mensen op de eerste plaats zetten met een organisatie die bruist van enthousiasme. Hij behaalde een omzet van 100 miljoen euro met 250 werknemers. Hij schreef er het boek: Riksja’s journey - met een organisatie op weg naar overvloed - over. 

    De juiste formule

    Riksja’s journey - met een organisatie op weg naar overvloed. Maar wat is een weg naar overvloed? “Gaandeweg hebben we in het bedrijf een formule ontdekt die de overvloed opende. Met over bedoelen we eigenlijk het contrast tegenover de normale paradigma’s die in een bedrijf worden gehanteerd. Over het algemeen gaat het over schaarste. Al in de 1900e eeuw waren de economen het er al over eens dat er niet genoeg is voor iedereen. Je moet concurreren, je moet elkaar de loef afsteken, je moet zorgen dat je sterk naar voren komt, je moet mensen ook laten concurreren met elkaar. Dan krijg je pas een sterk opgezet bedrijf. Overvloed gaat eigenlijk over het tegenovergestelde. Je gaat er vanuit dat er genoeg is voor iedereen en dat je de energie naar het genoeg op een andere manier opent dan de energie naar schaarste. Dat hebben we eigenlijk geleidelijk aan ontdekt hoe dat werkt. Dat werd steeds leuker en krachtiger en we zijn dat steeds verder gaan ontwikkelen in de loop van de tijd.”, aldus Marius. 

    Energie naar overvloed

    Mensen hebben veel intrinsieke energieën oftewel intrinsieke motivatie. Mensen gaan vanuit zichzelf stromen en verantwoordelijkheid nemen als ze daartoe worden uitgenodigd door een bedrijf. Als je goed kan uitnodigen dan leidt dat uiteindelijk tot veel meer synergie in het bedrijf. Wanneer je mensen probeert op te jagen in bijvoorbeeld performance georiënteerde systemen dan krijg je juist dat mensen gaan stagneren, waardoor ze in de weerstand gaan. Dan krijg je geen synergie, dan krijg je juist minder dan dat je erin hebt gestopt. 

    Benieuwd wat jij kan leren van Marius en de weg naar overvloed? Luister dan naar de nieuwste aflevering van de Werkprofessor!

    Links

    Meer over Marius Appelman

    Bekijk hier het boek ‘Riksja’s journey - met een organisatie op weg naar overvloed’

    Meer over de Werkprofessor

    Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

    Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 30 min
    Grenzen en gedrag: bouwen aan veiligheid op de werkvloer

    Grenzen en gedrag: bouwen aan veiligheid op de werkvloer

    Ongewenst gedrag op de werkvloer komt bij de beste bedrijven voor. Van fysiek geweld tot ongevraagde schoudermassages en flirterige WhatsApp-berichten: de voorbeelden zijn oneindig. 

    Ongewenst gedrag creëert een onveilige werksfeer en kan iemand zelfs in een sociaal isolement brengen. Sinds de #metoo-beweging en de recente media-aandacht heerst er een groter bewustzijn en steeds minder tolerantie voor ongewenst gedrag. Van leidinggevenden wordt verwacht dat voorkomen, aanpakken en daadkrachtig optreden een natuurlijk proces is.

    Natasja van Schaik schreef het boek ‘Het waait niet vanzelf over’. Dit boek reikt de helpende hand aan de leider die zich afvraagt: hoe doe ik dit goed?

    Een veilige werkplek

    Een veilige werkplek, wat is dat? Volgens Natasja is dit een groot woord en betekent dat voor iedereen iets anders. “Ik denk waar ik fysiek veilig ben, daar zou ik mee beginnen. Maar als het gaat over social veilig zijn, dan zou ik voor mezelf zeggen daar waar ik te pas en te onpas mijn ideeën kan geven zonder dat ik denk, ik word uitgelachen of zonder dat mijn ideeën zomaar van tafel worden geveegd of dat ik op wat voor manier wordt afgerekend. Dat is voor mij het belangrijkste. Ik denk in algemene zin dat een veilige plek een plek is waar je je beschermt voelt, maar ook daadwerkelijk bent tegen ongewenst gedrag.”, aldus Natasja. 

    Gewenste gedragingen

    Volgens Natasja zijn we het niet gewend om het over het gedrag van elkaar te hebben. We komen er steeds meer achter dat gedrag een expliciet onderdeel is van ons werkplezier en werkkwaliteit. Het benoemen van dingen die gebeuren, het aangeven van dingen wat voor jou wel of niet oke is, hebben invloed op het gedrag en de gewenste gedragingen. Dat is bepalend voor in welke mate we innoveren en graag naar ons werk gaan.

    Luister de nieuwe aflevering van de BNR Werkprofessor podcast en kom erachter wat een sociaal veilig klimaat is, wat ongewenst gedrag triggert en versterkt en op welke signalen je moet reageren en wat dan het beste werkt. 

    Links

    Zie hier boek ‘Het waait niet vanzelf over’. 

    Meer over Natasja van Schaik. 

    Meer over de Werkprofessor

    Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

    Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 28 min
    Is ZQ het nieuwe IQ?

    Is ZQ het nieuwe IQ?

    In een wereld waarin kennis voor iedereen toegankelijk is dankzij internet en AI, lijkt het belang van IQ af te kalven en ZQ, zelfsturing quotiënt aan belang te winnen. Tenminste dat zegt onze gast van vandaag, Marinka Kuijpers. 

    Marinka Kuijpers is een Noloc Kennisprofessional, bijzonder hoogleraar Open Universiteit en directeur Loopbaangroep, Met de loopbaan groep traint ze organisaties en onderwijs in het bevorderen van een werkomgeving waarin mensen zich echt kunnen ontwikkelen. 

    We onderzoeken in deze aflevering van de BNR Werkprofessor hoe het traditionele IQ plaatsmaakt voor het ZQ. Ontdek hoe zelfsturing, gebaseerd op persoonlijke waarden, cruciaal wordt voor loopbaansucces en hoe een ondersteunende omgeving het ZQ kan versterken. 

    We vonden dit ook een mooie timing voor dit onderwerp omdat De week van de loopbaanprofessional eraan komt waarin Noloc, de beroepsorganisatie voor loopbaan professionals o.a. gratis loopbaan gesprekken aanbiedt. 

    Waarom hebben we ZQ nodig? In een samenleving waar er zoveel veranderd is juist ZQ belangrijk. Je moet leren om jezelf te sturen in een relatie tot die omgeving om überhaupt de mogelijkheid te hebben om jezelf te ontwikkelen. 

    Zelfsturing heeft te maken met drie aspecten. Vrijheid, verantwoordelijkheid en verbinding met hetgeen waar je een bijdrage aan wil leveren. Zoals de organisatie waarvoor je werkt en de mensen met wie je werkt.

    Benieuwd welke rol jij hebt als ondernemer en/ of leidinggevende bij de ZQ van jouw medewerkers? Luister nu de nieuwste aflevering!

    Links

    Meer over Marinka Kuijpers 

    Meer over Noloc

    Meer over Loopbaangroep

    Meer over de Werkprofessor

    Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

    Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 29 min

Top Podcasts In Business

Private Equity Podcast: Karma School of Business
BluWave
Money Rehab with Nicole Lapin
Money News Network
The Ramsey Show
Ramsey Network
REAL AF with Andy Frisella
Andy Frisella #100to0
The Diary Of A CEO with Steven Bartlett
DOAC
The Prof G Pod with Scott Galloway
Vox Media Podcast Network

You Might Also Like

More by BNR Nieuwsradio

Boekestijn en De Wijk | BNR
BNR Nieuwsradio
Amerika Podcast | BNR
BNR Nieuwsradio
Macro met Boot en Mujagić  | BNR
BNR Nieuwsradio
De Technoloog | BNR
BNR Nieuwsradio
Wetenschap Vandaag | BNR
BNR Nieuwsradio
Tech Update | BNR
BNR Nieuwsradio