Episodes
Toen Renée Broekmeulen eind jaren negentig werd aangesteld als speechschrijver bij het ministerie van OCW, kreeg ze een werkruimte weggestopt in de kelder. Hier en daar werden wenkbrauwen gefronst: hebben we zo iemand wel echt nodig? Tegenwoordig hebben speechschrijvers een fatsoenlijk kantoor en is er direct contact met een minister. Toch opereren speechschrijvers altijd in de luwte en zo hoort het ook, vindt Broekmeulen. Dat is de magie van het vak. In haar boek De Speechschrijver...
Published 04/29/22
Published 04/29/22
Als er één ding is waar mensen zich graag over opwinden dan zijn het wel taalfouten. Die van anderen welteverstaan. Voorbeelden genoeg maar hun hebben geldt als de ergste in het rijtje. Taalexpert Wouter van Wingerden wordt juist heel vrolijk van taalfouten omdat hij snapt waarom we ze maken. In deze aflevering van Woordwaarde ontleedt hij enkele hardnekkige klassiekers.
Published 01/27/22
Wat doe jij als je tijdens een wandeling in het park met een lege koffiebeker voor een volle afvalbak staat? Loop je door naar de volgende bak, of prop je die beker erbij? De tekst die op de afvalbak staat, zou wel eens de doorslag kunnen geven. Jeanine Mies is taalexpert in gedragsverandering en deelt in Woordwaarde lessen over effectief sturen op goed gedrag via taal. Ze heeft een eigen aanpak ontwikkeld met magneetwoorden.
Published 12/23/21
Wat doe jij als je tijdens een wandeling in het park met een lege koffiebeker voor een volle afvalbak staat? Loop je door naar de volgende bak, of prop je die beker erbij? De tekst die op de afvalbak staat, zou wel eens de doorslag kunnen geven. Jeanine Mies is taalexpert in gedragsverandering en deelt in Woordwaarde lessen over effectief sturen op ‘goed gedrag’ via taal. Ze heeft een eigen aanpak ontwikkeld met ‘magneetwoorden’. Agenderen Wil je iets agenderen dan ben je ergens tégen, wil...
Published 12/23/21
Stel je eens voor: een man in pak gaat door zijn knieën en verontschuldigt zich aan zijn kinderen. Hij moet werken, helaas. Gedurende de dag belt hij een paar keer met het thuisfront. Gaat het wel goed daar? Dit beeld zien we nooit in reclames: het omgekeerde des te vaker. Bij creatief bureau Calamity Jane zijn ze helemaal klaar met vrouwelijke stereotypes: Het moet anders.
Published 09/03/21
Meertalig opvoeden is net als sporten: je begint met goede voornemens maar het werkt alleen als je het volhoudt. En juist dat volhouden is voor ouders soms een uitdaging. In dit tweede deel over meertalige gezinnen deelt dr. Sharon Unsworth, taalwetenschapper aan de Radboud Universiteit, haar adviezen.
Published 06/19/21
Over meertalig opvoeden bestaan allerlei hardnekkige ideeën. Meertalige kinderen zouden communicatiever zijn dan kinderen die met één taal opgroeien. Opvoeden met meerdere talen werkt alleen als ouders ieder hun eigen taal spreken, is er nog zo eentje. Taalwetenschapper dr. Sharon Unsworth haalt in Woordwaarde feit en fabel uit elkaar.
Published 05/14/21
Je eigen pad kiezen, moed tonen, volhouden. Dat typeert de Nederlandse vrouwen die verenigd zijn in het kleurrijke boek Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes- 100 bijzondere Nederlandse vrouwen. Denk aan Hannie Schaft, Noraly Beyer of Lieke Martens. De makers kunnen hun geluk niet op: hoe tof is het dat we vrouwen kunnen laten zien die dichtbij ons staan en die we bewonderen'.
Published 04/09/21
Hebben we in 2021 nog aparte debattraining voor vrouwen nodig? Zolang vrouwen in het openbaar bestuur nog in de minderheid zijn wel, zegt debattrainer Liesbeth Tettero. Ze deelt in Woordwaarde tips die ook bruikbaar zijn in de boardroom en vergaderzaal.
Published 03/12/21
In de vele hoofdstukken van ons DNA speurt geneticus Else Eising naar een gen dat stotteren veroorzaakt. Ze denkt dat stotteren nooit helemaal zal verdwijnen maar met haar onderzoek wil ze vragen beantwoorden rond erfelijkheid en stotteren. Het zou fantastisch zijn als we de 1 procent van de volwassenen die stottert beter kunnen helpen.
Published 02/05/21
Het sprintje en de marathon, de golf die over ons heen spoelt, de dijk die op doorbreken staat. In de persconferenties van premier Rutte en minister De Jonge over de corona-aanpak barst het van de metaforen. En die zijn méér dan alleen franje. Een goede metafoor krijgt vat op ons brein, zegt taalstrateeg Sarah Gagestein.
Published 01/08/21
Noem 2020 gerust een coronacoaster. We hadden soms woorden te kort om de impact van het virus te omschrijven. Tegelijkertijd bracht corona ons honderden nieuwe woorden en uitdrukkingen. Zo snel als wij ons moesten aanpassen, zo snel veranderde de taal mee. Deze Woordwaarde staat in het teken van coronaspeak. Taalkundige Vivien Waszink is te gast om alle nieuwe woorden in perspectief te zetten.
Published 12/04/20
Mikken om te raken. Dat is wat dichter Merel Morre doet in haar werk. Zij vindt woorden die herkenning, troost of geruststelling bieden. Soms tovert ze ook ineens een glimlach op je gezicht. Merels gedichten zijn gebundeld, staan op gevels van gebouwen, op een billboard van PSV. Half november komt haar vijfde bundel uit: 'Vers gevangen'.
Published 10/30/20
Door een paar woorden kan de vlam in de pan slaan. Aan een gemeentebalie of in de wachtkamer van een ziekenhuis. Steeds meer professionals hebben te maken met conflicten. Dat varieert van een dreigende toon, tot schelden en zelfs schoppen en slaan. Hoe ga je daar mee om? Conflict-expert Caroline Koetsenruijter biedt perspectief in haar boek Jij moet je bek houden - Omgaan met boze burgers, ouders, klanten en patienten.
Published 10/02/20
We zien gedrag dat niet door de beugel kan. We vinden dat iemand daar wat van moet zeggen. Maar waarom zegt niemand wat? Elkaar aanspreken vinden veel mensen moeilijk. Ook managers, terwijl het bij hun werk hoort. Teamcoach Gytha Heins legt in Woordwaarde uit waarom aanspreken zo moeilijk is en hoe je dat kunt doorbreken.
Published 07/24/20
Als een advocaat het woord neemt in de rechtszaal, moet alles samenkomen: vakkennis, voorbereiding, focus. Taal is daarbij een belangrijk instrument. Strafrechtadvocaat Natacha Harlequin pleit uit het hoofd zodat ze in de rechtbank echt in gesprek is met de rechters en haar cliënt.
Published 06/26/20
Een taal leren, echt goed leren, is topsport. Je moet er uren werk in stoppen en het duurt jaren. Dat vergeten we wel eens als iemand aan de balie staat en we horen een accent of een kromme zin. Taaldocent Mariska Reijmerink interviewde anderstaligen in Nederland en schrijft over hun hindernissen en triomfen in het boek Niet je moerstaal - Anderstaligen in Nederland.
Published 05/22/20
Door de corona-uitbraak hebben we ineens vitale beroepen. In hoog tempo nemen we zon term van elkaar over, ook de media. Maar waren die beroepen niet altijd al vitaal? Wat zegt dat over andere beroepen? Dit soort vragen stelt rechtshistoricus en publicist Madeleijn van den Nieuwenhuizen voortdurend: in opiniestukken en in haar mediakritische Instagramaccount @Zeikschrift.
Published 04/24/20
Twee korte zinnen en een stippellijntje. Dat zijn de belangrijkste campagne-tools van Stem op een Vrouw. Een initiatief van Devika Partiman om méér vrouwen verkozen te krijgen. Na drie jaar campagnevoeren heeft Stem op een Vrouw een toon te pakken die wérkt.
Published 03/06/20
Onze stem is een krachtig communicatief instrument. Het helpt ons om contact te maken en dingen voor elkaar te krijgen: enthousiasmeren, sussen, troosten of onderhandelen. In elke stem zit ruimte voor ontwikkeling en je zou wel gek zijn om die niet in je voordeel te benutten, zegt stemtrainer Elizabeth Ebbink.
Published 02/07/20
Stel, je wil duizenden mannen vrijwillig laten meedoen aan een DNA-verwantschapsonderzoek in een ultieme poging een moord op te lossen. Hoe maak je contact en win je het vertrouwen? Annette Klarenbeek adviseerde de politie bij de communicatie in de zaken van Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen. Taal speelde daarbij een cruciale rol.
Published 01/11/20
Knipperfrequentie, zelftroost en micro-expressie. Deze woorden komen uit het dagelijks vocabulaire van Denise Dechamps, expert in lichaamstaal en oprichter van Body Language Academy. Onbewust geven we via ons lijf allerlei informatie prijs. En die signalen kunnen vóór of tegen ons werken. Praat met Dechamps en er gaat een wereld voor je open.
Published 12/07/19
De taalprofessional van de toekomst is meertalig, heeft een zakelijke neus en kan schakelen tussen verschillende culturen. En natuurlijk weet zo iemand ook alles over punten en kommas. Dat voorspelt Maaike Verrips. Zij wil vaker praten over de kansen die taal biedt en niet alleen maar over de problemen rond taal.
Published 11/09/19