1,188 episodes

Hét zakelijke nieuwsprogramma van de Nederlandse radio. Presentatie: Thomas van Zijl. Elke dag een nieuwe editie online, en elke dag om 12.00 uur te horen op BNR Nieuwsradio. 

Zakendoen | BNR BNR Nieuwsradio

    • News
    • 5.0 • 2 Ratings

Hét zakelijke nieuwsprogramma van de Nederlandse radio. Presentatie: Thomas van Zijl. Elke dag een nieuwe editie online, en elke dag om 12.00 uur te horen op BNR Nieuwsradio. 

    Internetzeepbel KPNQwest kwam, zag, pompte de omzet op én spatte uiteen

    Internetzeepbel KPNQwest kwam, zag, pompte de omzet op én spatte uiteen

    Rond de eeuwwisseling was internet nog een magisch woord en waren beleggers ervan overtuigd dat er veel geld mee te verdienen was. Internetbedrijven maakten in korte tijd een snelle groei door. In Nederland ging het om internetprovider World Online, maar ook om glasvezelbedrijf KPNQwest, een samenwerking tussen het Nederlandse KPN en het Amerikaanse Qwest, beide telecombedrijven.

    KPNQwest ging in 1999 naar de beurs in Amsterdam om snel uit te groeien tot een bedrijf met miljarden aan beurswaarde. De belofte van de Amerikaanse topman Jack McMaster om het grootste glasvezelbedrijf van Europa te worden, leidde ertoe dat het bedrijf miljardenschulden maakte om zo snel mogelijk heel veel glasvezel aan te leggen. Dit gebeurde onder toezicht van onder meer Eelco Blok, toen de gedoodverfde opvolger van KPN-topman Ad Scheepbouwer en verbonden aan KPNQwest als commissaris.

    Maar er kwam een flinke kink in de kabel. De technologie ontwikkelde zich razendsnel, waardoor er over een kabel veel meer internetdata kon worden verstuurd dan eerder gedacht. Daarbij kwam dat ook concurrenten als een razende glasvezel aanlegden. Zo ontstond er een enorme overcapaciteit, waardoor het bedrijf in de problemen kwam. 

    De beurswaarde van het bedrijf verdampte zienderogen en op 31 mei 2002 wordt het faillissement uitgesproken. De leeggelopen beursreus laat niet alleen een schuld achter van 4,2 miljard euro, maar ook een heleboel geschrokken schuldeisers en beleggers. 

    Fraude?

    Gaandeweg blijkt dat het AEX-fonds er een omstreden manier van boekhouden hanteerde. Hierbij werd de omzet van langjarige contracten direct in een keer ingeboekt, in plaats van deze uit te smeren over de looptijd van het contract. Vanwege deze mogelijke fraude besluiten de curatoren aanvankelijk te gaan procederen in de Verenigde Staten.  

    In verband met de ziekte van een van de curatoren wordt in 2006 Marcel Windt ingevlogen, toen nog werkzaam voor advocatenbureau Houthoff, inmiddels curator en partner bij advocatenkantoor Windt Le Grand Leeuwenburgh 

    Hoe pakt Windt de draad van dit enorme dossier op? Wat komt er allemaal naar boven tijdens het onderzoek naar mogelijk de grootste boekhoudfraude uit de Nederlandse geschiedenis? En: heeft Windt Jack McMaster, de voormalig ceo van KPNQwest, nog ontmoet tijdens het procederen?  

     

    Onder curatoren 

    Niet elk ondernemersavontuur eindigt met een notering in de Quote 500, niet elk bedrijf overleeft een flinke crisis, niet elke onderneming weet het financiële spel goed te spelen. En als alles misgaat, als de chaos regeert en schuldeisers aan de poort rammelen, dan breekt het tijdperk van de curator aan.  

    In deze serie praten financieel journalisten Elisa Hermanides en Thomas van Zijl over onvergetelijke faillissementen met curatoren, de puinruimers van het bedrijfsleven. Abonneer je om elke twee weken op vrijdag een nieuwe aflevering te krijgen. Of luister vrijdag om 13.00 naar BNR. 

     

    Redactie: Sam van Zuilen / Vormgeving: Gijs Friesen en Connor Clerx / Audiobewerking: Wesley Schouwenaars / Artwork: FDMG | Milja Oortwijn / Eindredactie: Elisa Hermanides / Met dank aan: Wendy Beenakker en Sharine de Rooij 
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 1 hr 1 min
    Economenpanel over de 27 economieën van de EU

    Economenpanel over de 27 economieën van de EU

    De Europese Unie vormt officieel één interne markt, maar in de praktijk valt de Unie uiteen in 27 nationale stukjes. En: De schade van klimaatverandering stijgt naar biljoenen euro's, aldus een nieuw rapport. Dat en meer bespreken we in het Economenpanel van BNR Zakendoen.

    Panelleden

    Presentator Thomas van Zijl gaat in gesprek met het economenpanel, dat deze keer bestaat uit: 


    Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PwC Nederland en hoogleraar marktwerking- en mededingingseconomie aan de UVA
    Steven Brakman, hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen 

    Abonneer je op de podcast

    Ga naar de pagina van het economenpanel en abonneer je op de podcast, ook te beluisteren via Apple Podcast, Spotify en elke maandag live om 11:10 uur in BNR Zakendoen. 
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 33 min
    Arjan van Westerloo (NEP The Netherlands) over de gevolgen voor het bedrijf als er bezuinigd gaat worden op de publieke omroep

    Arjan van Westerloo (NEP The Netherlands) over de gevolgen voor het bedrijf als er bezuinigd gaat worden op de publieke omroep

    NEP The Netherlands is een audiovisueel bedrijf dat zich richt op het registreren van (live) internet- televisie- radio- en muziekproducties. Gaan bezuinigingen bij de publieke omroep een effect hebben op het bedrijf? En: waarom richt het bedrijf een nieuwe brancheverening op? 

    Arjan van Westerloo, topman van NEP The Netherlands, is te gast in BNR Zakendoen. 

    Macro met Boot  

    Elke dag een intrigerende gedachtewisseling over de stand van de macro-economie. Op maandag en vrijdag gaat presentator Thomas van Zijl in gesprek met econoom Arnoud Boot, de rest van de week praat Van Zijl met econoom Edin Mujagić. 

    Boardroompanel 

    De aandeelhoudersvergadering van ING werd wederom gedomineerd door activistische aandeelhouders. Hoe ga je als beursgenoteerd bedrijf om met deze druk? En: Chemieconcern OCI heeft de afgelopen drie jaar met een fiscale truc vijf miljard euro dividendbelasting vrij uitgekeerd. Dat en meer bespreken we om 11.10 in het Boardroompanel met:  

    - Jeroen Vercauteren, specialist op het gebied van overnames en fusies, verbonden aan Factor-Ros Bedrijfsovernames.   

    - Marilieke Engbers, Universitair docent governance & strategie aan de VU en schrijver van het boek 'Onder commissarissen' 

    Contact & Abonneren 

    BNR Zakendoen zendt elke werkdag live uit van 11:00 tot 13:30 uur. Je kunt de redactie bereiken via e-mail.  

    Abonneren op de podcast van BNR Zakendoen kan via bnr.nl/zakendoen, of via Apple Podcast en Spotify. 
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 2 hr
    Ongevraagd Advies | Hoe kan je de cultuur binnen een organisatie verbeteren?

    Ongevraagd Advies | Hoe kan je de cultuur binnen een organisatie verbeteren?

    Bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft ruim 80 procent van het personeel aan zich sociaal veilig te voelen. Dit blijkt uit een medewerkersonderzoek van het ministerie. Daarnaast heeft 10 procent geen mening en laat 8 procent van de medewerkers weten zich sociaal onveilig te voelen. 

    En dus is het tijd voor advies, aan de top van het ministerie van VWS. En dat komt van Lizzy Doorewaard, commissaris bij onder andere Esso Nederland en de NPO
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 6 min
    XL | Bufferobligaties zijn veranderd in het monster van Frankenstein

    XL | Bufferobligaties zijn veranderd in het monster van Frankenstein

    AT1-bond, coco, bufferobligatie: wat je het ook noemt, zelfs het Bazels comité voor Bankentoezicht weet niet meer zeker waar het over gaat. Deze week werd bekend dat Bazel institutionele beleggers, regelgevers en anderen heeft gevraagd wat de implosie van Credit Suisse betekende voor hun kijk op deze producten.

    Beste belegger, wat vindt u nú eigenlijk van uw belegging? Snapt u het risico nog, meneer de regelgever? En wat vindt de kredietbeoordelaar eigenlijk? Krijg je nog een mooie waardering als bank, met deze dingen op je balans?

    Er is dan ook sprake van verwarring, zeker bij de institutionele beleggers die hadden geïnvesteerd in de bufferobligaties van de gevallen grootbank.

    Deze bufferobligaties waren bedoeld om na de crisis van 2008 extra kapitaal aan banken te verschaffen. Toen werden ze nog vooral coco's genoemd: contingent convertible bonds. Vrij vertaald: achtergestelde obligaties die zich om zouden zetten in aandelen zodra de bank een bepaald verlies lijdt.

    De belegger krijgt een hogere rente dan andere obligaties in goede tijden, en een aandeel in slechte tijden. De bank hoeft bij financieel noodweer even een rentebetaling minder te doen, maar kan toch in goede tijden geld méér geld ophalen dan als de bank slechts aandelen en (normale) obligaties uitgeeft. Iedereen blij!

    Zoals altijd zit het venijn 'm toch in de details. Wat is nou precies het moment waarop de bufferobligatie verandert in een aandeel? Is dat wanneer het kapitaal van de bank zoals gedefinieerd in de Bazelregels onder een bepaalde drempel valt? Of is dat als de lokale regelgever zegt dat het nu moet? Zoals dat gaat met financiële producten ontstonden er meerdere versies van de coco's. Daarom spreken we inmiddels vaker van AT-1 bonds (additional tier 1, een extraatje in de kapitaalstructuur dus) of gewoon bufferobligaties.

    Elke prospectus van elke bufferobligatie kan subtiel verschillen wat betreft deze voorwaarden. In Zwitserland, China en Japan werden er in het laatste decennium versies uitgegeven die vooral steunden op een beslissing van de regelgever, en niet op een financiële drempel die de obligatie verlies op laat vangen.

    Dat merkten aandeelhouders van Credit Suisse vorig jaar. De bank viel om, Ralph Hamers van UBS werd in een weekendje gedwongen om de boel over te nemen en opeens bleken de bufferobligaties van Credit Suisse waardeloos. 17 miljard euro aan waarde ging in rook op. Dat had de regelgever gewoon bepaald: in de prospectus van de bufferobligaties van Credit Suisse stond dat de regelgever dat kon doen als er sprake was van een viability event. 

    (Overigens waarschuwde de Financial Times al in 2016(!) voor deze specifieke eigenschap van deze specifieke bufferobligatie uit Zwitserland.)

    Maar de aandeelhouders van Credit Suisse kregen nog wel iets meer dan 3 miljard euro. Dat was natuurlijk de omgekeerde wereld, zeiden alle institutionele beleggers die de bufferobligaties van Credit Suisse hadden gekocht. Advocaten slepen hun pennen. Inmiddels wordt er voor meer dan 9 miljard aan claims neergelegd bij de Zwitserse autoriteiten, omdat de zogeheten kapitaalstructuur of 'waterval' van de financiële markten heilig is: aandeelhouders krijgen pas iets als álle obligaties zijn afbetaald. En dat was hier niet het geval.

    De reden voor dit debacle laat zich raden, al zal het er misschien iets mee te maken hebben dat de Saudi National Bank net geen 10% van de aandelen van Credit Suisse bezat en al een verlies van meer dan een miljard dollar had geleden. Leg dat maar eens uit aan mensen die een paar weken geleden nog tussen 1 en 2 miljard dollar bijlegden om de bank te stutten. Zij hadden vlak voor de val nog rond de 300 miljoen dollar over van die belegging. Waarschijnlijk hadden de Zwitsers geen zin in een tripje naar Riyadh.

    Ironisch genoeg vraagt juist het Bazels Comité voor Bankentoezicht om opheldering. Het Nederlandse Ministerie van Financiën mengde zich al eerder in de discussie en zei dat de grote onduidelijkheid ro

    • 7 min
    De top van NL | Kan NEP The Netherlands ook zonder de publieke omroep als daarop wordt bezuinigd?

    De top van NL | Kan NEP The Netherlands ook zonder de publieke omroep als daarop wordt bezuinigd?

    NEP The Netherlands is een bedrijf dat zich richt op productie, postproductie, distributie en publicatie van media en evenementen. Gaan de mogelijke bezuinigingen bij de publieke omroep een effect hebben op het bedrijf. En: waarom start het bedrijf een nieuwe branchevereniging? In ‘De top van Nederland’ een uitgebreid gesprek met Arjan van Westerloo, topman van NEP The Netherlands.  

    Presentator Thomas van Zijl vraagt hem... 

    - of het bedrijf nog kan groeien;  

    - hoe het gaat met de strategie om duurzamer te worden; 

    - of mogelijke bezuinigingen op de publieke omroep gevolgen heeft voor het bedrijf; 

    - of de het Mediapact Respectvol Samenwerken grensoverschrijdend gedrag kan voorkomen; 

    - waarom het bedrijf een nieuwe branchevereniging opricht; 

     

    Over NEP The Netherlands 

    NEP The Netherlands is een bedrijf dat zich richt op het registreren van (live) internet- televisie- radio- en muziekproducties. Het hoofdkantoor van NEP staat in de Verenigde Staten. 

    Over Thomas van Zijl 

    Thomas van Zijl is financieel journalist en presentator bij BNR. Hij presenteert dagelijks ‘BNR Zakendoen’, het Nederlandse radioprogramma voor economisch nieuws en zakelijk inzicht, waar 'De top van Nederland’ onderdeel van is. Ook is hij een van de makers van de podcast ‘Onder curatoren’. 

     

    Abonneer je op de podcast 

    Ga naar ‘De top van Nederland’ en abonneer je op de podcast, ook te beluisteren via Apple Podcast en Spotify. 
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 24 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

Top Podcasts In News

The Daily
The New York Times
Serial
Serial Productions & The New York Times
Up First
NPR
The Tucker Carlson Podcast
Tucker Carlson Network
Prosecuting Donald Trump
MSNBC
The Megyn Kelly Show
SiriusXM

You Might Also Like

BNR's Big Five | BNR
BNR Nieuwsradio
FD Dagkoers
Het Financieele Dagblad
Beurs | BNR
BNR Nieuwsradio
De Technoloog | BNR
BNR Nieuwsradio
Digitaal | BNR
BNR Nieuwsradio
Macro met Boot en Mujagić  | BNR
BNR Nieuwsradio

More by BNR Nieuwsradio

Boekestijn en De Wijk | BNR
BNR Nieuwsradio
Amerika Podcast | BNR
BNR Nieuwsradio
De Technoloog | BNR
BNR Nieuwsradio
Macro met Boot en Mujagić  | BNR
BNR Nieuwsradio
Wetenschap Vandaag | BNR
BNR Nieuwsradio
Tech Update | BNR
BNR Nieuwsradio