Episodes
In zijn jeugd sloot journalist Samuel Verschoor zich aan bij een radicale actiegroep, de Antifascistische Aktie. Jaren later vraagt hij zich af wat de aantrekkingskracht van deze actiegroep op hem was. Samen met twee oude kameraden blikt hij terug op zijn tijd bij de Antifa. Een exclusief inkijkje in een radicale actiegroep die normaal liever niet met de pers praat.
Published 09/29/21
Ramu leeft op een eiland en viert zijn twaalfde verjaardag, een belangrijke gebeurtenis op het eiland. Om zich te bewijzen krijgt hij een opdracht om naar het vasteland te varen en daar iets te halen. Maar zijn opdracht kan zijn vrienden in groot gevaar brengen. Een fictiepodcast.
Published 09/28/21
Romana Vrede en OTION vertellen met Tijd zal ons leren de onbekende, bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd. In een serie portretten voor Het Nationale Theater schetsen ze de levensverhalen van ruim honderd helden: zwart en wit, in de Caraïben, Afrika, Azië en Europa. Ze stuiten op verhalen die zijn bewaard dankzij mondelinge overlevering, drumritmes en rituelen. In deze aflevering focussen ze zich op vrouwen want zij zijn het verzet; wijs,...
Published 06/09/21
Kun je van de radar verdwijnen zonder sporen achter te laten? Dat lijkt een fantasie in een tijd waarin we meer dan ooit gevolgd en bekeken worden. Onze bankpasjes verraden waar we het laatst waren, onze telefoontjes traceren de plek waar we ons bevinden, providers weten wie we belden, wanneer en hoe lang. Lise Bonduelle besluit in 'Van de kaart' om daadwerkelijk te verdwijnen. Een documentaire van Lise Bonduelle, RITCS, Brussel.
Published 05/28/21
In deze aflevering van Radio Doc NPOR1 sprak Marije Schuurman Hess met verschillende Nederlandse veteranen over hun morele wonden en over hun pogingen om het morele kompas weer te rechten wanneer ze terug zijn van missie. Persoonlijke verhalen over soldaten die terugkeren en draad weer proberen oppikken.
Published 05/10/21
Mamy Blue’ is de masterproef die Rinus Van Eygen in 2020 maakte aan het RICTS. “Ik heb twee moeders als ouders. Ik botste op een dagboek dat mijn niet-biologische moeder als dertienjarige in 1972 begon. Ik wilde weten wie mijn mama was, wat haar gevormd heeft tot de persoon die ze nu is en wat er van het dertienjarig meisje in het boek overblijft. Vanuit haar standpunt vertel ik, via de eerlijke blik van een dertienjarig meisje, hoe zij zichzelf en de vrouwenliefde ontdekte”, aldus Rinus.
Published 05/06/21
In de documentaire Land In Zicht portretteert Katrin Lohmann enkele koorleden van het Amsterdamse dak- en thuislozenkoor De Straatklinkers - een initiatief van de Protestantse diaconie. Onder leiding van Straatpastoor Hanna Wapenaar komen de straatklinkers elke vrijdag bijeen om samen te zingen. Land In Zicht verweeft de persoonlijke getuigenissen met de levensliederen en vertelt niet alleen over ontheemding, en de diverse gedaantes van dak- en thuisloosheid, maar ook over een universeel...
Published 04/26/21
PODCAST ZANDMAN Land in zicht
Published 04/25/21
Pieter is verslaafd aan kicks. Hij voelt alleen dat hij leeft als hij zichzelf in extreme situaties bevindt. 'Twee benen en ondankbaar' is de masterproef (2014) van Lucas Derycke. (Foto Guy James)
Published 04/19/21
Wendy is een gepensioneerde danseres die strijdt tegen eierstokkanker. Maar de danseres in haar is nooit ver weg: die strijdt aan haar zijde. Freya ontmoette Wendy via een gemeenschappelijke vriendin op Facebook. Hun gedeelde passie voor dans zorgt meteen voor een klik die voelbaar is in het audioportret dat Van Nieuwenhuysen over haar maakte.
Published 04/13/21
'Esoterie in Vlaanderen' is een aflevering uit de oude doos van de radioreeks 'Vlaamse Reuzen'. Michiel De Vlieger is ooit begonnen als radiomaker en maakte dit stuk in 1995 samen met de toen al even onbekende Luc Haekens en Tom Lenaerts voor het programma Piazza. Het begint zeer geloofwaardig maar wordt met de minuut absurder. Humor is de beste saus, zeker in deze periode, en momenteel is dat dit heerlijk diepgravend onderzoek naar occulte en bijgelovige praktijken van bij ons.
Published 04/08/21
Als een onzichtbare passagier reis je mee met Yves en Vie die elkaar leren kennen op een parking en samen op zoek gaan naar de vrijheid. Maar ‘de ultieme vrijheid’, bestaat die wel? Fictiestuk ‘Aktaran’ is de bachelorproef van Judith Ameel en gaat over reizen, idealistische en onbereikbare dromen en vrijheid, maar nog meer over de evolutie in een relatie tussen twee mensen.
Published 04/01/21
‘Lente’ is een audiodocumentairereeks van Kenneth Berth die tijdens de maanden maart, april en mei drie verschillende tuinmannen volgt in hun passie: natuur en tuinen. De reeks is een combinatie van échte verhalen met een poëtische sfeer die bij het seizoen hoort. Het verhaal vertelt hoe onze levens zich ook wel eens durven transformeren tijdens dit seizoen.
Published 03/25/21
De podcast 'Dark number' van Guy De Troyer vertelt het verhaal van verkrachtingsslachtoffers, die uit angst of andere reden, geen aangifte deden. Dit omdat er onder andere een veel te hoog seponeringscijfer is en omdat er nog veel vooroordelen leven rond seksueel geweld. Een verhaal over de strijd tegen seksueel geweld dat verteld moet worden.
Published 03/17/21
‘Ondine’ is een audiobewerking van het sprookje ‘De Kleine Zeemeermin’ van Hans Christian Andersen. Dit luisterspel voor adolescenten is het eindwerk van Thaïs Van Burm, samen geschreven met Sun Mee Cattrysse en Hasse Steenssens. Door de focus op de authenticiteit en de combinatie van de verschillende vertelstemmen komt het hoorspel helemaal tot bij jou.
Published 03/10/21
88 Woningraten is een documentaire van Naomi Steijger en Timo Tembuyser. Zij laten ons binnen in een flatgebouw met 88 appartementen, die samen een koor vormen. Een ultieme vorm van samenzijn, als poging tot verzet tegen samenloosheid in de samenleving. De makers wonnen de NTR Podcastprijs 2018 met hun documentaire dat alles omvat: drama, muziek, activisme en poëzie.
Published 03/02/21
In de magische radioserie 'Troosttonen' praat Marije Schuurman Hess met personen die een moeilijke tijd achter de rug hebben. Ze stelde hen de vraag waarin zij troost vinden en schreef in ruil voor elk troostverhaal een liedje met componist en blazer Keimpe de Jong, violiste Anne Bakker en gitarist Andrea. In 'Zandman' kan je daarvan deze week twee portretten beluisteren. Zahrah is een hairsyliste die als kind voor het geweld in Afghanistan vluchtte en Baban doet zijn verhaal over zijn land...
Published 02/24/21
In 'Tiketie' vertelt Fien Dillen het verhaal over haar oudere broer Jan. Hij leeft ​met een meervoudige handicap, en is muzikaal en auditief. Je krijgt een intieme en eerlijke kijk in hun familieleven en de puurheid van hun gezinssituatie zorgt voor ontroering. Deze podcast was het eindwerk van Fien Dillen aan de Thomas More hogeschool. Ze won er de eerste plaats mee op het Festival van de Jonge Journalist in 2019.
Published 02/17/21
Tiffany en Kimberly zijn hooligans van voetbalclub 'AA Gent'. De twee vertellen over hun passie voor voetbal en hun aparte status tussen de supporters van 'den Buffalo'. De radiodocumentaire biedt een greep uit het leven van de twee vrouwen, vol drama en emotie. Eva Moeraert studeerde af in 2003 met een radiodoc over stierenvechten en flamencodansen, waar ze de RVU-radioprijs voor kreeg. De Buffalo Bitches is een mockumentary die ze maakte als bachelorproef over 2 vrouwelijke hooligans van...
Published 02/08/21
De liefde is het beste, sappigste, gevoeligste en verdrietigste onderwerp ooit om over te vertellen. Als je niet in de liefde gelooft, wordt het ook niks. Zonder geloof, ook al is het in een illusie, kom je nergens. Maar al het geloof dat mensen in de liefde hebben, brengt hen ook in onmogelijke situaties, met de bijbehorende emoties. En toch doen we het met z’n allen een heel leven lang, of telkens weer. Het is universeel aanwezig maar ook voor iedereen uniek. In het wondermooie werk 'Een...
Published 02/01/21
Ook overledenen die geen familie, vrienden of een sociaal netwerk hebben verdienen een waardig en respectvol afscheid. Daarom werd 'De Eenzame Uitvaart' opgericht, een Nederlandse organisatie die ceremonies verzorgt voor mensen die niemand achterlaten wanneer ze overlijden. Céline Ottenburgh maakte er haar eindwerk over en won er ook meteen de NTR Podcastprijs mee in 2019.
Published 01/25/21
Kun je een psychose begrijpen? Hoe voelt dat? Wat zie en hoor je? En wanneer ben je eigenlijk psychisch ziek? Met deze vragen voert Xandry van den Besselaer een intiem gesprek met Willem, die na drugsgebruik in een psychose belandde. 'De regen die naar boven valt' werd bekroond met de NTR Radioprijs 2016. De jury noemde het "een prachtig onderwerp dat het waard is om een documentaire over te maken, schitterend opgebouwd met een geweldige hoofdpersoon."
Published 01/20/21
Een komkommerkas in Friesland. Een jongen uit Oost-Polen. Wat doet hij hier, zo ver van huis, tussen de metershoge planten? Maartje Duin trok een half jaar lang op met Pawel, een arbeidsmigrant die leeft bij de dag, van het ene tijdelijke contract naar het andere. De podcast werd bekroond met de Directors NL Award en de Bronzen Greep 2018..
Published 01/11/21
In 2009 studeerde Joris Van Damme af aan het RITCS met het fictiewerk ‘Ik zal het u vertellen’. Hij won er meteen ook de Prix Europa voor radiofictie mee, de meest prestigieuze mediaprijs in Europa. Wat als de orale traditie van het verhalen vertellen, vast komt te liggen in een opname? Dat is zo’n beetje de opzet van het hele verhaal. Geniet van dit prachtig verhaal.
Published 01/04/21
"Niet geleid door conventies maar op een geheel eigen wijze werd hier een filmische documentaire gemaakt" zei de jury van de NTR Radioprijs vijf jaar geleden over 'Geduld, Californië' van Terre Mulier. "Het gaat door merg en been.". Luister
Published 12/15/20