Description
Aalborg er i fuld gang med at transformere sin havnefront og dermed sit ansigt mod verden. De seneste år er ikoniske huse skudt op som Musikkens Hus, tegnet af Coop Himmelblau og Utzon Center, der er tegnet af far og søn i fællesskab, Jørn og Kim Utzon. Samme transformation er i gang i mange andre af de større danske byer, men hvad der adskiller Aalborg er, at der side om side med de store, prestigefyldte kulturhusbyggerier, ikke kun ligger dyre ejerlejligheder med store altaner men også billige ungdomsboliger opført af den almene boligorganisation Himmerland.
Den blanding er byens stadsarkitekt Peder Baltzer glad for. Da Aalborg i 1970erne fik et universitet, blev det placeret et stykke udenfor byen, og studielivet kom derfor ikke i første omgang til at præge bymidten, hvor Jomfru Anegade er berømt og berygtet som en ungdommelig festgade. Da han tiltrådte som stadsarkitekt i 2010 var det noget af det første, han kastede sig over. Der var allerede ønsker om at opføre mange flere ungdomsboliger. Men i stedet for at placere dem alle ude omkring universitetet, foreslog han at lægge nogen ind i byen, og endda helt ind på byens mest prominente steder og adresser. På den måde var det ønsket at skabe liv på havnefronten, så det ikke blev et langsomt og fredeligt pensionistkvarter.
Peder Baltzer har en lang karriere bag sig i politiske organisationer såvel på kommunalt som nationalt niveau, samt som byudvikler i foreningen Realdania. Han trives i strategisk byudvikling, hvor han både kan få lov at være byplanfaglig og politisk. Han bruger kræfter på at sætte en dagsorden for byen og kommunen, men siger også, at han som nordjyde er udstyret med en sindighed, der gør, at han har brugt god tid på at opbygge tillid.
Serien Stadsarkitektens blik er blevet til med støtte fra Dreyers Fond og Statens Kunstfond.
Tilrettelæggelse, interview og klip: Niels Bjørn
Research: Tue Sørensen
Redigering og mix: Maiken Vibe Bauer
I det sjette afsnit af JAGTEN PÅ DEN GUDDOMMELIGE LYD vil vi gerne tale om, hvordan kirkens arkitektur kan være med til at massere os eller skubbe os i retning af bestemte oplevelser eller erfaringer. Og hvordan rum – som for eksempel kirkens rum – måske kunne være med til at muliggøre...
Published 05/07/24
I det femte afsnit af JAGTEN PÅ DEN GUDDOMMELIGE LYD skal det handle om orglet – og hvad musik i et kirkerum kan gøre ved os. Vi har derfor talt med både organister, musiker og forskere: organist og domkantor i Aarhus Domkirke Anne Agerskov, den danske komponist og salmedigter Janne Mark, den...
Published 05/05/24