Sezon 2, Ep. 7. Abuzul emotional sau trăirile negative prin care trec persoanele cu dizabilități în familia biologică
Description
Subiectul de astăzi aduce în discuție Abuzul emoțional sau trăirile negative prin care trec persoanele cu dizabilități în familia biologică. Scopul acestui podcast este de a crea o punte de înțelegere și comunicare între generații, între părinți și copii, în special familii care au un membru cu nevoi speciale.
Conform definiției preluate de toate organismele Națiunilor Unite, abuzul este “un act singular sau repetat sau lipsa unei acțiuni adecvate care se petrece în cadrul oricărei relații unde există o premisă de încredere și grijă, care cauzează daune sau stres unei persoane”.
În unul din episoadele primului sezon vă povesteam istoria unei fetei care este utilizatoare de scaun rulant și locuiește împreună cu părinții și frații mai mari intr-un sat din sudul republicii, și care adesea este supusă diferitor acte de violență din partea membrilor familiei biologice. Dacă vă amintiți, aceasta ne-a mărturisit cum fratele ei mai mic în momentul cînd venea cu cineva acasă îi încuia scaunul rulant în altă odaie ca ea să nu poată să iasă, să fie văzută de colegii sau prietenii acestuia, plus că îi lua telefonul mobil ca aceasta să nu poată telefona și cere ajutorul cuiva, fata fiind în acest mod de foarte multe ori este nevoită să stea mai mult de jumătate de zi fără a merge la baie sau fără a mânca ceva, dar cel mai grav este cînd îi ascunde medicamentele, lasînd-o pe aceasta să zacă în durere.
Istoria de astăzi, este a Alinei din Chișinău, (fata a cerut să fie sub anonimat, de aceea numele fetei a fost schimbat). Ascultând-o pe Alina, vom vedea încă o istorie reală care confirmă odată în plus că abuzul față de persoanele cu dizabilități în Republica Moldova, în mod special față de fete/ femei, există, și are diferite forme, o variație a acestuia fiind abuzul emotional, sau psihologic.
Acesta poate fi de intensitati diferite, de la simpla neglijare, maltratare legeră până la umilire, depreciere sau ironii exagerate.
Alina……………………………
Una din cele mai răspândite forme a violenței asupra vârstnicilor este violența psihologică și cea emoțională, circa 14% denunțânduse subiecți ai cazurilor de umilință, rușinare, înjosire, insulte, ignorarea dorințelor și opiniilor, amenințarea cu izolarea și interzicerea contactului direct cu prietenii sau familia- se spune in Studiul ”Tăcerea nu e o soluție: Abuzul asupra vârstnicilor în Republica Moldova” realizat de UNFPA, Fondul ONU pentru Populație în Republica Moldova.
Într-o societate democratică, fiecare vot contează, iar vocea fiecărui cetățean trebuie să fie auzită. Persoanele cu dizabilități, adesea marginalizate în procesul decizional, au un rol esențial în modelarea viitorului comunităților lor. Participarea la alegeri nu este doar un drept, ci și o...
Published 10/18/24
Într-o societate democratică, fiecare vot contează, iar vocea fiecărui cetățean trebuie să fie auzită. Persoanele cu dizabilități, adesea marginalizate în procesul decizional, au un rol esențial în modelarea viitorului comunităților lor. Participarea la alegeri nu este doar un drept, ci și o...
Published 10/17/24