Gast: Maarten Boudry
Waar denk jij aan bij vooruitgang? Misschien denk je aan technologische innovatie, of groeiende welvaart, of een bevolking die steeds ouder en gezonder wordt. Maar steeds meer mensen denken tegenwoordig bij het woord ‘vooruitgang’ ook aan de opwarming van de aarde, of alsmaar groeiende ongelijkheid, of de aftakeling van de natuur. Vooruitgang en groei zijn controversiëler dan ooit.
En dat stelt ons voor een dilemma. Is het mogelijk om economische groei te stoppen, en de welvaart wat eerlijker te verdelen, om de planeet leefbaar te houden? Of moeten we juist blijven groeien, blijven inzetten op innovatie, zodat we straks iedereen een welvarend leven kunnen geven?
Te gast deze aflevering is Maarten Boudry, een filosoof van de Universiteit Gent die met twee voeten in het kamp van de vooruitgangsdenkers staat. In zijn boek uit 2021, met de provocerende titel Waarom ons klimaat niet naar de knoppen gaat, argumenteert hij dat het immoreel zou zijn om mensen in arme landen die groei te ontzeggen.
In de introductie van deze podcastreeks zei ik al dat om effectief te doneren je een beetje optimistisch moet zijn. En hoewel je zult horen dat hij wat terughoudend is om zichzelf een optimist te noemen, denk ik dat het vooruitgangsdenken en effectief doneren een bepaald soort optimisme delen. In de kern gaat het namelijk om het idee dat door wetenschappelijk te werk te gaan het mogelijk is de wereld beter te maken voor iedereen, en dat de ene persoon z’n geluk niet ten koste hoeft te gaan van dat van een ander.
Mijn hoop met deze aflevering is dat jullie als luisteraars een beetje besmet worden met deze bijzondere vorm van optimisme. Maarten en ik hebben het onder andere over vooruitgang en optimisme, de uitdagingen van klimaatverandering, en over de rol van donateurs en waarom Maarten het effectief altruïsme graag steunt.
Voor meer informatie kun je naar www.doneereffectief.nl gaan of mailen naar
[email protected].
Veel plezier met de aflevering!
Links:
Muziek van Pixabay