Gast: Paul Smeets
In tegenstelling tot bedrijven gaan goede doelen zelden failliet. De meeste goede doelen zitten eigenlijk permanent in een situatie die meer op de “start-up fase” van een bedrijf lijkt: het enige dat telt is of ze een plan hebben dat mensen aanspreekt, en ze verantwoording kunnen afleggen voor het geld dat ze ontvangen.
Begrijp me niet verkeerd, ik wil zeker niet zeggen dat goede doelen en bedrijven hetzelfde zijn, of hetzelfde moeten worden behandeld. Maar er is wel een keerzijde. Omdat we voor goede doelen geen harde terugkoppeling in de vorm van winst of verlies krijgen, gaan we vaak toch op onze intuïtie af als we ze beoordelen. En als ik iets van deze aflevering heb geleerd is het dat onze intuïtie niet tegen die taak opgewassen is.
Te gast is Paul Smeets. Paul is hoogleraar filantropie en sustainable finance aan de Universiteit Maastricht en doet onderzoek naar de effectiviteit van goede doelen, ofwel hun impact. Paul legt niet alleen heel helder uit hoe je impact moet meten, maar ook waarom het werk van goede doelen zo moeilijk is, en waarom we ze dus ook de kans moeten geven om te falen, zolang ze kunnen laten zien dat ze daar iets van leren.
Voor meer informatie kun je naar www.doneereffectief.nl gaan of mailen naar
[email protected].
Veel plezier met de aflevering!
Links:
NOS - Start-up beginnen? Maar 1 op de 10 wordt een succes
Impact Challenge
Simavi
Forbes - The Rise and Fall Of The Buy-One-Give-One Model At TOMS
Muziek van Pixabay