67. Spesial: LYDBAD. Aktivere vagus, redusere stress, angst, smerter og nedstemthet og øke følelsen av avslapping og åndelig velvære. Gjest: Gunhild Dale
Description
Gjest: Gunhild Dale, yogalærer og daglig leder av Hvilepuls på Nøtterøy
Dette er en en spesialepisode der jeg har invitert Gunnhild til å lage et lydbad for mine lyttere.
Gunnhild holder lydbad, er yogalærer, 4-barnsmor og siviløkonom. I en travel hverdag søkte hun selv verktøy for stressreduksjon, og oppdaget hvor kraftfullt lyd virket inn på nervesystemet. Etter dette har hun fordypet seg i temaet, og tilbyr nå lydbad for bedrifter og privatpersoner.
I denne spesialepisoden kan du lytte til et lydbad med tibetanske syngeboller, som kan hjelpe deg å stilne sinnet og finne dyp hvile.
I et lydbad brukes lyder fra tibetanske syngeboller, gonger og andre instrumenter for å fremme hvile, restitusjon og
velvære. Under lydbadet ligger du og hviler, og tar inn lydene og vibrasjonene som er i rommet. Lydene støtter deg i å legge bort alle andre tanker, og bare være her og nå.
I lydbad kan hjernen endre frekvens fra beta (våken tilstand) til alfa (avslapning), theta (drømmetilstand) og perioder med delta (dyp restitusjon).
Et lydbad kan bidra til å styrke vår fysiske og mentale helse. Eksempler:
- gi dyp hvile
- aktivere vagus
- redusere stress
- redusere smerter
- gi ro og balanse
- dempe angst
- bedre fordøyelsen
- bedre søvn
- øke HRV
- gi lykkefølelse
- gi overskudd og energi
- øke kreativitet og nyskapning
- øke innlæring
I denne forskningsartikkelen vises det til at lydbad kan ha effekt på spenning, angst, nedstemthet, reduksjon av fysisk smerte, øke følelsen av avslapping og redusere følelsen av stress, økte følelser av åndelig velvære og redusere blodtrykk og hjertefrekvens.
Jeg ønsker med denne episoden å teste ut om det å lytte til lydbad via en lydfil, uten å være tilstede, kan gi bidra til noen av de samme helseeffektene. Setter derfor ekstra stor pris på tilbakemeldinger på denne episoden (helst på instagram).
Om du skulle kjenne på ubehag, forsøk å ha fokus på pusten en stund. Om det ikke går kan du prøve å dempe lyden. Eller skru av lydfilen og prøve igjen senere om du ønsker det.
Mens lydbad kan by på mange helseforedeler, er det kanskje ikke egnet for alle. Her er noe faktorer som man kan vurere:
- Sensorisk overbelastning. Noen individer kan finne den sensoriske opplevelsen av et lydbad overveldende. Intensiteten og vibrasjonene kan være for stimulerende for enkelte, spesielt de som er følsomme for høye eller uventede lyder. Lydpreferanser er også subjektive, og det som kan virke avslappende for en person kan skape uro hos en annen.
- Eksisterende medisinske tilstander. Personer med visse medisinske tilstander som epilepsi bør rådføre seg med helsepersonell før de deltar i et lydbad. Lydbad kan også være psykologisk utløsende for noen. Feks. personer med traumehistorier kan et lydbad utløse ubehagelige følelser eller minner. Det er viktig å føle seg trygg og komfortabel under disse øktene.
Gunnhild anbefaler å undersøke om det finnes
tilbydere av lydbad der du bor, for å oppleve lydbad live med en dypere effekt.
Gunnhild finner du her:
https://www.instagram.com/__hvilepuls__/
www.hvilepuls.yoga
https://www.facebook.com/profile.php?id=61561944778283
Annette finner du her:
www.instagram.com/annette_loeno
www.instagram.com/helsetipspodden
www.nervusklinikken.no
Reklame/rabatt til deg:
- 1200 kr i rabatt med koden 'helsetipspodden' i juli og august på Flexbeam. En smart, bærbar infrarød terapienhet som stimulerer cellene til å produsere mer energi, så du kan reparere muskler, lindre smerte, og restituere deg raskere.
- 10% rabatt i helsekostbutikken Superstate. Mitt favorittprodukt er BiOptimizers Magnesium Breakthrough som gir meg bedre søvn, mindre muskelspenninger, reduserer hodepine og fjerner leggkramper.
Takk for at DU lytter!
Jeg blir veldig glad når du deler episoden og gir en god omtale i din podcastapp. Det bidrar til
Gjester: Line Kapjon Kjellsby og Trude Salte fra Grunnlegene
Line og Trude valgte å slutte i fastlegejobben for å skape et helsekonsept der fokuset er på å forstå de underliggende årsakene til pasientenes plager og sykdom, heller enn å bare behandle symptomene. Målet deres er å optimalisere...
Published 11/23/24
Gjest: Elisabeth Steinsvik.
Elisabeth er lege i spesialisering i fordøyelsessykdommer på Haukeland , med doktorgrad om blant annet IBS og funksjonell dyspepsi. Hun er trebarnsmor, medforfatter av boka 'Skitt la gå' og deler kunnskap på instagram som 'magelegen'.
Vi alle spiser og går på...
Published 11/16/24