Description
Türkiye sinemasında son yıllarda daha fazla biyografi filmi yapılıyor. Çoğunlukla kitlelerin tanıdığı, yaptığı işle popülerleşmiş bir ismin hayat hikâyesini temel alan bu filmler sinema seyircisinin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.
Peki, bu filmlerin ortak noktaları neler? Hangi temalardan besleniyorlar, Türkiye'nin toplumsal yapısı bu filmlerin içinde nasıl konumlanıyor? Türkiye'de biyografik filmlerin dünden bugüne gelişimi nasıl oldu? Dünyadaki örneklerle Türkiye'dekiler arasındaki temel ortaklıklar / ayrılıklar nelerdir?
Sinema eleştirmenleri Burak Göral ve Şenay Aydemir bu programda Müslüm, Bergen, Dilberay gibi yakın dönemin ses getiren biyografi filmlerinden yola çıkarak yukarıdaki sorular üzerine sohbet ediyorlar.
Edith Devaney, 2022'de Sakıp Sabancı Müzesi'nde düzenlenen David Hockney: Baharın Gelişi, Normandiya, 2020 sergisinin küratörü. Londra'daki Royal Academy of Arts'da uzun yıllardır küratörlük yapan Devaney, David Hockney ile çok yakın mesai yürütmüş bir sanat insanı.
Bu programda İstanbul...
Published 05/21/24
2021'de 160. Kilometre'nin "Şiir gulyabanidir, ölmez!" şiarıyla çıkardığı "Gulyabani" dizisinden yeni şiir kitapları bizlere her ulaştığında, şiire de, yayıncılığa da, kendi okurluğumuza da biraz daha güven duyduk. Gulyabaniler zor zamanların kitapları ama direnen ve kazanan kitaplar, kutlanmayı...
Published 05/20/24