Description
Ulven kommer nemlig (igen), og denne gang ikke i skikkelsen stor/styg eller frådende/glubsk. I stedet giver nyere fortællinger flere nuancer på det billede, der ofte males af ulven.
(02:31) Vi begynder imidlertid med en slags kosmisk fascination: de sorte huller, som et hold astronomer nu har opdaget endnu et af. Det særlige ved dette sorte hul er, at det er både ekstremt stort og enormt gammelt: det er en million gange tungere end solen, og så er det skabt lige efter Big Bang. Vi taler om astrofysikkens overvældende dimensioner og rummets æstetik. Medvirkende: Tina Ibsen, astrofysiker, forfatter og podcaster.
(14:22) Er du typen, der tørrer dine stueplanters blade af med en let fugtig klud, nusser om dem med en forstøver og sikrer plantens perfekte væskebalance? Så er du måske en plant-parent: en ny tendens på de sociale medier, som peger på vores længsel efter at være i forbindelse med naturen. Medvirkende: Julia Lahme, etnolog og trendforsker. Natascha Cortz Wammen, potteplanteforelsket.
(26:23) Tilbage til ulven, der i TV2s familiejulekalender optræder som såkaldt skifter: halvt ulv, halvt menneske, som en slags naturens figur. Men ulven er ikke et neutralt dyr. I kunsten og kulturen har ulven typisk været noget, man skulle tage sig i agt for. Men nu justerer både "Valdes jul" og bogen "Ulveflok i fare" tidligere tiders negative fortællinger om ulven i fiktionen. Den nye børnefiktion indikerer at et nyt natursyn er under opsejling. Medvirkende: Jesper Fink, manuskriptforfatter på ”Valdes Jul". Pernille Mølgaard, formidlingsinspektør på Naturhistorisk Museum i Aarhus.
(42:39) Og så er en af de mest excentriske og kontroversielle konspirationsteoretikere fra USAs yderste højre tilbage på det sociale medie X. Indehaver Elon Musk har nemlig ladet "folket" - forstået som hans følgere på platformen - bestemme, at tiden var inde til, at Alex Jones, som ellers har været bandlyst for sine rablende påstande, nu bliver lukket ind i varmen igen. Måske, fordi Elon Musk godt kan lide at betragte sig selv som en slags ytringsfrihedens kejser. Medvirkende: Maia Kahlke Lorentzen, ekspert i digital kultur hos Cybernauterne
Vært: Mathias Wissing. Tilrettelagt af: Lene Grønborg og Søren Berggreen Toft
See omnystudio.com/listener for privacy information.
En hurtig håndskreven note kan være begyndelsen på en bog, et teaterstykke eller en artikel. Noter er ofte åbne, ufærdige og søgende. I 'Notesbogen' lukker forfatter Tine Høeg, dramatiker Line Knutzon og kulturformidler Torben Sangild lytterne ind deres egne notesbøger og deler deres undren og...
Published 02/04/24
Kulturmagasinet på Radio4, tidligere kendt som Kræs, lukker. Dagens udsendelse er dermed den uigenkaldeligt sidste. Og derfor handler programmet om afslutninger.
(01:58) Først kigger vi tilbage på O.G.-Kræs-vært Maja Halds personlige højdepunkter, der blandt andet involverer provokunstner Uwe...
Published 01/12/24