Description
59. Bölüm Konuğum Şenay Eroğlu Aksoy oldu. Sardunyaların Kışı adlı eseri üzerinden keyifli sohbet gerçekleştirdik. Yazma macerası, yazmanın iyileştirici yönünü referans alarak konuştuk.
Şenay Eroğlu Aksoy 1968’de Kayseri’de doğdu. Çeşitli özel ve kamu kurumlarında Kimya Teknisyeni olarak çalıştı. Kayseri'de dünyaya geldi. Çeşitli özel ve kamu kurumlarında Kimya Teknisyeni olarak çalıştı. 2007 yılından itibaren öyküleri, denemeleri, roman ve hikâye tanıtımları, söyleşileri ve çeşitli yazıları *Notos*, *Özgür Edebiyat*, *Sözcükler*, *Kitap-lık*, *Dünyanın Öyküsü Dergisi,* *BirGün Gazetesi Kitap Eki, Öykü Gazetesi, Evrensel Gazetes*i, *Çekirdek Çocuk Dergisi* ve *Oggito*, *Mevzu Edebiyat* gibi sanal edebî ortamlarda yayımlanmaktadır. "*Evlerin Yüreği*" adını verdiği öykü dosyası 2012'de YKY tarafından kitaplaştırıldı. 2013 Haziran ayında YKY tarafından basılan *Yeraltına Mektuplar* adlı kitapta Onat Kutlar'a yazdığı mektubuyla, 2013 Ağustos ayında Aylak Adam Yayınları tarafından basılan *Bağzı Şeylere Öyküler* adlı kitapta "*Uzun ve Yoksul*" adlı öyküsüyle, 2014 yılında Alakarga Yayınları tarafından basılan Karla Karışık adlı kitapta "*Pencere*" adlı öyküsüyle ve 2015 yılında Notos Yayınları tarafından yayımlanan *Geri Dön Hayat* adlı seçkide "*Mavi*" adlı öyküsüyle yazın dünyasında yerini aldı. *Gece Çığırtkanları* adlı ikinci öykü kitabı ise 2015 Eylül ayında YKY tarafından yayımlandı.
“*Çam Ağacı*”, Şenay Eroğlu Aksoy'un 2007 yılında *Kül Öykü Gazetesi*’nin yaz özel sayısında yayımlanan ilk öyküsüdür. Şenay Eroğlu Aksoy’a göre öykü, "*Hikâye değildir. Geniş bir biçimde anlatılan olay değildir. Genellikle beş on sayfadan oluşan düzyazı türü değildir*". Aksoy, öykülerinde hayatın içinde görmezden gelinen, karanlığın içine atılan meseleleri anlatmayı tercih etmiştir. Eserlerinde dili yer yer şiirselleştirerek kimi zaman araç kimi zaman ise amaç olarak kullanmıştır. Aksoy'un, 2012 yılında yayımlanan *Evlerin Yüreği* adlı ilk öykü kitabında toplam on sekiz öykü yer almaktadır. *Evlerin Yüreği'*nde kadın duyarlılığı, kadınsal deneyimler, kadına dair toplumsal ve bireysel meseleler ele alınmıştır. 2015'te YKY tarafından yayımlanan ikinci öykü kitabı *Gece Çığırtkanları*'nda ise bir önceki kitabıyla bütünleşen meseleler üzerinde durmuştur. Toplam yirmi iki öykünün yer aldığı bu kitapta "*kadınlık, öteki olmak, eviçleri, iktidar*" gibi konulara değinmiştir. Yazar öykülerinde "*karanlık, ses, babasızlık, ötekilik*" gibi imgeleri kullanmakta ısrarcı bir tavır sergilemiştir. Karanlık, Aksoy için çarpıcı ifadelerin ve acıklı imgelerin ortaya çıkmasını sağlayan, kişinin silkinmesine olanak tanıyan ve öykü yazarken bakılması gereken bir dünyadır.
Şenay Eroğlu Aksoy, roman/hikâye tanıtımı ve değerlendirme yazılarıyla okurlarını yerli ve yabancı birçok yazar ile buluşturmaktadır. Cuniçiro Tanizaki, Mario Bellatin, Raymond Carver, Alice Munro, Alejandro Zambra gibi birçok dünya edebiyatının öykü yazarlarıyla bizi tanıştırmaktadır. Aynı zamanda ülkemizdeki genç ve yetenekli yazarların farkına varıp onları da kaleme alarak okuyucu karşısına çıkarmaktadır. Uzun yıllardır Notos’un daimi yazarları arasında yer alan Aksoy, bizi birçok edebî eserle buluşturmanın yanı sıra yazarlığa ve kendi öykücülüğüne dair bahisleriyle ilgiyi üzerine toplamaktadır. Çocuk edebiyatıyla da ilgili olan yazar, çeşitli atölyelerde çocukları sözcüklerle ve öykülerle buluşturmaktadır.
Dede Tepe Fidan adlı masalı yazarının sesinden dinleyerek eseri yazma hikâyesini, dikkat ettiği hususları, geçmişteki masallarla şimdiki masallar arasındaki farklılıkları, toplumsal mesaj ve eğitici unsurlar eklenmeli mi sorusunu açarak keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Güliz Gerdan...
Published 11/24/24
Sınır adlı öykü kitabı üzerinden başlangıçları, küçük buluşları, Livera Yayınevini, çevirilerde dikkat ettiklerini, Sınır'ın nasıl ortaya çıktığını, öyküyü kurma biçimini konuştuk. Keyifli bir sohbetti.
Published 11/19/24