Description
Până în 2018, Alexandru a trăit o viață. Apoi, a început alta odată cu diagnosticul că are HIV. De atunci până în prezent și de aici înainte lunar trebuie să treacă pe la spital să-și ia tratamentul. Miza, ca pentru fiecare persoană seropozitivă, e ca virusul să fie nedetectabil (= netransmisibil).
Diagnosticul nu vine însă cu o condamnare la viață, iar acesta e primul mit pe care l-am abordat. Tratamentul funcționează atât timp cât persoanele diagnosticate îl respectă. Totuși, pentru ce nu există medicament e stigmatizarea și despre asta am discutat pe larg cu Alexandru.
În cazul HIV, România ocupă un loc aparte. Sunt mii de persoane seropozitive care au ajuns să fie infectate cu virusul la începutul anilor '90 din cauza transfuziilor cu sânge.
În ciuda acestui eșec de care statul, prin sistemul medical, e direct responsabil, încă lipsește o comunicare consolidată despre ce e, ce nu e și ce înseamnă diagnosticul HIV. Astfel că dă play și fii un pic mai informat, ca să nu crezi mituri promovate ca fiind adevăruri.
În cazul în care ai HIV, nu ezita să ceri ajutor. Diagnosticul nu trebuie văzut ca un capăt de linie, după cum am aflat de la Alexandru, pentru că există soluții.
Pe 16 martie 2024, de la ora 14 la Victoriei, lupta contra endometriozei ajunge în stradă. Este atât un semnal de alarmă despre o boală tratată cu prea multă indiferență, cât și un reminder pentru miile de femei care suferă de ea că nu sunt singure.
La marșul organizat sâmbătă sunt invitate...
Published 03/12/24
Odată cu acest episod adăugăm un nou capitol informațiilor despre HPV și de ce e un virus care trebuie luat în serios, atât prin teste, cât și prin vaccinare.
Deocamdată, doar vaccinul protejează împotriva cancerelor cauzate de HPV și poate fi făcut încă de la vârsta de 11 ani de toată lumea....
Published 02/12/24