Podcast Moroșenesc cu Ioana Mihalca | #2 Ștefan Florian. Viața la țară ca o piesă de teatru
Description
Satul românesc și viața satului au inspirat mulți pictori, sculptori și scriitori, de-a lungul vremii.
Pe actorul Ștefan Florian, satul copilăriei, Preluca, l-a ajutat să își spună povestea pe o scenă atipică: sub cerul liber, la șura tradițională. Asociația Culturală Șura, pe care a înființat-o din dragoste pentru artă, a dus artiști din toate colțurile țării pe ulițele satului. O tabără de arte în mijlocul naturii, în mediul rural, a fost doar începutul poveștii vieții sale adevărate. Pentru că Ștefan Florian a renăscut la vârsta de 27 de ani, după ce ani la rând, a făcut ceea ce “trebuie”, nu ceea ce-i dicta inima să facă. În momentul în care a decis să își urmeze visurile, întreaga sa lume a prins sens.
Ștefan Florian s-a născut la țară, din părinți profesori și, în mod firesc, le-a urmat meseria. A realizat, însă, că această meserie nu-i deschide porți spre viață. Își dorea altceva. Să joace, să se joace, așa cum făcea și în copilărie pe ulițele satului. A fost, pe rând, profesor de limbă română, organizator de evenimente, grădinar, barista, muzeograf, redactor. Și-n tot acest timp, era și actor și performer. A și studiat, a făcut și cursuri și cel mai des, a fost autodidact. Astăzi joacă și se joacă acasă, în satul copilăriei, unde s-a întors odată cu venirea pe lume a băiețelului său. După ce a trăit zeci de ani prin marile orașe și chiar și în străinătate, a revenit la origini, în Preluca, unde restaurează casa bunicilor și duce cultura la șură. Șura cu Bunătăți. Povestea unui entuziast, născut, crescut si reîntors la țară, în episodul doi din Podcast Moroșenesc.
În fiecare joi, la Podcast Moroșenesc vom descoperi oamenii și poveștile Maramureșului. Oameni care lasă un loc mai bun pe unde trec și povești care ne învață. Vom cunoaște oameni din toate domeniile și nu vom pune o etichetă acestui podcast. Ceea ce ne leagă sunt valorile strămoșești, pe care ne străduim să le ținem vii prin tot ceea ce facem.
Abonați-vă la canalul de YouTube și rămâneți cu noi! https://bit.ly/3LQ45Sc
Peste 100.000 de români se mută anual de la oraș la sat. Marius Ceterchi este unul dintre ei. După ce a lucrat ani buni în multinaționale, economistul a găsit liniștea și succesul la sat, în Maramureș. A descoperit Brebul, despre care spune ca este “Manhattanul Maramureșului” și a acolo a pus...
Published 12/15/22
Dr. Gheorghe Ștef și-a pus viața în slujba oamenilor încă de când a ales medicina. A fost doctor la sat, iar mai apoi la oraș, unde, după puțin timp, a ajuns sa conducă nu doar o secție, ci întregul spital. Este unul dintre primii oameni din România cu doctorat în medicină și a învățat câte puțin...
Published 12/08/22