41 prosent av verden går til valg i 2024. Og hva skjedde i Serbia?
Description
I 2024 går verdens tre største demokratier til valg. Det skjer i en verden med store geopolitiske spenninger. Det er krig i Europa og Midtøsten med fare for spredning. Kimaendringene rammer med mer ekstremvær og store deler av verden opplever matvarekrise. Tilsammen utgjør landene som skal ha nasjonale valg til neste år, 41 prosent av verdens befolkning. Og det skjer samtidig som AI-revolusjonen tar fart og det mangler tilstrekkelig reguleringer og kontroll til å tøyle bruken av dette for å påvirke disse valgene. Vi ser allerede økning i deepfakes.
Både India, USA og Indonesia har nasjonale valg. Men det starter allerede med Bangladesh rett over jul, før trommevirvlene setter i gang valget i Taiwan. Taiwan er viktig. 90 prosent av de mest avanserte microchipene produseres der og Kina har varslet at de vil innlemme Taiwan om ikke så alt for lenge. Valget er jevnere enn spådd i utgangspunktet mellom de som vi stadfeste uavhengigheten og de som vil snakke mer med Kina. En konflikt i Taiwan-stredet vil ramme verden langt ut over at microchipene til de avanserte læringsmodellene forsvinner, det vil være en krigsskueplass som involverer verdens tre største økonomier; USA, Kina og Japan.
Men det blir høyst sannsynlig også valg i Storbritannia, hvor Sunak sliter på målingene og Labour og Keir Starmer ruster seg for maktovertakelse. Flere delstater i Tyskland går til valg, og det samme gjør Sør-Afrika, Belgia og Portugal. For øvrig skal Russland velge President...
Andre land å følge med på blir Mexico, som må velge ny president, samt Bangladesh og Pakistan. Det kan bli travelt for PoliTickr å henge med til neste år. Vi skal også følge primærvalgene og valget i USA, selvfølgelig.
Og så har Amund blitt 40 år. Det betyr at han er halveis til Biden. Vi gratulerer! Og Tore har fått ny jobb og reist litt rundt omkring.
Foto: AI-generert på Midjourney
Follow at https://plus.acast.com/s/politickr.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hva skjedde egentlig i USA? Hva bør vi lære av det?
Som vi snakket om i forrige episode, var sannsynligheten overhengende for ny Trumpseier, men den ble langt mer overveldende enn de fleste spådde. Kanskje unntatt Trump selv?
PoliTickr er tilbake med en rundtur som kjapt oppsummerer valgene i...
Published 11/12/24
Tarjei Skirbekk, forfatteren av boka "De moderate folkepartienes fall i Europa", gjester PoliTickr for å snakke om ungdommen som stormer til ytre-ytre høyre i de europeiske valgene. Delstatsvalgene i Tyskland og valget i Østerrike er nok en vekker for de etablerte partiene. Tross et lysglimt for...
Published 10/02/24