2-0 til Kina i Stillehavet og valg i Tsjad og Nord-Makedonia.
Description
Vi er tilbake etter en litt uønsket lang pause med oppsummering fra Kampen om Stillehavet og nye valg i Tsjad og Nord-Makedonia.
2024 er tidenes største valgår, hvor over 40% av verdens befolkning har anledning til å gå til valgurnene. Vi forsøker å følge de fleste av disse valgene. Forrige episode snakket vi om den geopolitiske betydningen av valgutfallene på Maldivene og Salomonøyene, med referanser til de store slagene under andre verdenskrig ved Midway og Gualdalkanal. Den gang mellom Japan og USA, nå pågår rivaliseringen mellom Kina og USA. Valgresultatene er nå klare og det endte med 2-0 til Kina mot hhv India og USA.
En liten rettelse: Tore sier Stillehavet er 63 millioner kvadratkilometer og samlet landareal 57, det riktige er 155 million km2 (63 kvadratmiles), mens landarealet er 148 millioner km2 (57 kvadratmiles).
Videre er det valg i ressurrike Tsjad som har store forekomster av olje, gull og uran, der sønnen til tidligere president Idriss Deby (som ble drept av egne militære i 2021) har hatt makten siden. Sønnen, og nåværende president, heter Mahamat Idriss Deby Itno og den tyngste opposisjonskandidaten per nå var statsminister Success Masra, som ble utnevnt av Itno i januar i år etter fredssamtaler med Itno. I februar ble derimot daværende tyngste opposisjonskandiat, Yaya Dillo, drept etter en operasjon fra sikkerhetsstyrkene. Tsjad ligger i Sahel-regionen som har hatt tung fransk tilstedeværelse, men hvor både Kina og særlig Russland har vært aktive. Wagner-gruppen har herjet tungt i disse områdene.
Så ble det skifte i Nord-Makedonia fra sosialdemokrati til sentrum-høyre. Både president og statsminister. Nord-Makedonia har blitt medlem av NATO, som også har styrker der ved den urolige grensen mot Serbia, men håper nå på medlemskap i EU, men Hellas og Bulgaria har blokkert dem. Hellas fordi de nektet dem å kalle seg Makedonia av historiske, kulturelle og identitetsmessige grunner (derav skifte av navn til NORD Makedonia), Bulgaria med krav om anerkjennelse av den bulgarske minioriteten i landet. Videre spiller det albanske partiet DUI alltid en rolle på vippen, og har sittet i samtlige regjeringer, men nå er det faktisk usikkert om de blir med videre. Valgseierherrene har kritisert avtalen med Hellas og avviser innblandingen fra Bulgaria, så det spørs hvordan veien inn i EU blir etter dette.
Follow at https://plus.acast.com/s/politickr.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hva skjedde egentlig i USA? Hva bør vi lære av det?
Som vi snakket om i forrige episode, var sannsynligheten overhengende for ny Trumpseier, men den ble langt mer overveldende enn de fleste spådde. Kanskje unntatt Trump selv?
PoliTickr er tilbake med en rundtur som kjapt oppsummerer valgene i...
Published 11/12/24
Tarjei Skirbekk, forfatteren av boka "De moderate folkepartienes fall i Europa", gjester PoliTickr for å snakke om ungdommen som stormer til ytre-ytre høyre i de europeiske valgene. Delstatsvalgene i Tyskland og valget i Østerrike er nok en vekker for de etablerte partiene. Tross et lysglimt for...
Published 10/02/24