“Podkastanmeldelse av 4/6 episoder publisert på radiofrekvens.org:
2. juli 2013. Fra en bukt på Tjøme er båten Toftøy på vei innover Oslofjorden. Ombord er fire personer og en hund. Under dekk ligger narkotika, dynamitt og en avsagd hagle. Det skal bli Toftøys siste tur.
Et skudd blir avfyrt ombord, men hvem skyter? Det er et mysterium, og forklaringene er motstridende. Forteller Sindre Leganger skaper umiddelbart et rom for lytterens egne refleksjoner ved å påpeke at en eller flere personer lyver. Hvis de ikke simpelthen husker feil. Det virker lite sannsynlig, selv i amfetaminrus. Men slik settes altså lytteren i gang med spekulasjoner, parallelt med at nyansene brettes ut i hodetelefonene. Hvem snakker egentlig sant?
Historien gjenfortelles i nåtid fra ulike vinkler, fra den tidligere eieren av Toftøy til politimennene som steg ombord den skjebnetunge sommerdagen, via samtlige som var ombord da lastebåten la fra kai på Tjøme. En sentral politimann ønsket ikke å delta – han erstattes av sitt skrevne ord i en politirapport.
Med sin prisvinnende bakgrunn fra Radiodokumentaren i NRK P2, samt krimpodkasten Uløst (VG + Rubicon, 2015), har Leganger markert seg som en av våre fremste dokumentarister. Høstens engelskspråklige variant av radiodokumentaren «Soldatens hjerte» hos den definerende amerikanske podkasten Love + Radio, samt et radioessay hos BBC, har dessuten gjort Leganger til en verdifull eksportvare.
I «Skuddet på Toftøy» viderefører Leganger en velkjent, men frisk og personlig stil. I motsetning til den overveldende majoriteten i norsk podkastfauna gjør dokumentaristen sine opptak utenfor studio – hans teft for gode historier fortjener ros – og balanserer en vennlig fortellerstemme med et beskrivende og bilderikt språk.
Leganger står støtt på egne frilanserbein med et modent og moderne uttrykk. Gjenfortellingen er gripende, takket være Legangers evne til å forene NRKs stolte dokumentartradisjon med den innovative podkastfaunaens muntlige sjargong og lekenhet. Hans Kristen Hyrve, komponisten bak temamusikken til nevnte Uløst, leder også denne gang assosiasjonene til cowboyer på hesteryggen over tørre savanner – nå med merkbart større hell. Det smakfulle lydsporet underbygger de haltende karakterene i begivenhetenes søkelys på lekent, men respektfullt vis.
I en tid hvor spørsmålet om hvem som skal betale for podkastproduksjon dras opp måned etter måned, byr «Skuddet på Toftøy» på nok et tilfredsstillende element. God historiefortelling blandes elegant med kommersiell tankegang: Sponsor Storytel slippes til på organisk vis, mens oppdragsgiver Aftenposten lokker med umiddelbar tilgang på hele podkastserien for nye og gamle abonnenter.
De slepende stemmene i karakterdramaet vitner om et levd liv. Det er fristende å ønske seg at dokumentaristen hadde dvelt ved omveier hos sine rike karakterer, men effektiv framdrift prioriteres. Serien bygges opp rundt spørsmålet om hvem som skjøt, men står det nok på spill? Til og med episode tre sammenfaller vitneforklaringene på alle vesentlige punkter, og av den grunn dupper spenningen.
Episode fire kontrer imidlertid sannheten vi inntil da har fått servert – trass i at lytteren har blitt ettertrykkelig oppfordret til å holde seg kritisk – og med dette våkner skyldsspørsmålet for alvor til live igjen.
Den forløsende sisteetappen er ofte et frustrerende element ved true crime-sjangeren: Risikoen for et antiklimaks er stor. Dessverre er nemlig regelen for ellers velproduserte, journalistisk solide podkastserier som Serial og nevnte Uløst – med In the Dark og HBO-serien The Jinx som hederlige unntak – at skyldsspørsmålet ikke blir besvart. Kraften i denne gåten er imidlertid så magnetisk at jeg håper på det umulige til siste slutt: Hvem i svarte var det som skjøt?
8/10”
Peter Daatland via Apple Podcasts ·
Norway ·
01/27/17