Description
I bystudier forstås modernisme som en ambisiøs og overordnet kommunal politikk med sosiale mål. Fra og med 1960-tallet ble den form for velferdspolitikk kritisert for å hindre byen i å blomstre fritt, en kritikk som ofte tok utgangspunkt i det intellektuelle arbeidet til den nord-amerikanske urbanisten Jane Jacobs. Dette plan-kritiske tankegodset representerer i dag det dominerende synet på byen.
Bør modernismens overordnede planer og reguleringer hentes frem fra historien for å utfordre dette tankegodset, og bidra til å skape et mulighetsrom for det som lenge har blitt oppfattet som motsatsen, motkultur og urbanitet? Må vi finne tilbake til fortidens ambisjonsnivå for å unngå at det vi elsker med byen sakte, men sikkert forsvinner i takt med stigende leie- og tomtepriser?
Gjester er Alf Jørgen Schnell, stipendiat i samfunnsgeografi og forfatter av "På sporet av den tapte fremtid" (2023) og Nazneen Khan-Østrem, forfatter av "London" (2019) og kommentator i Aftenposten. Sammen drøfter de fortidens, samtidens og fremtidens Oslo og London.
Programleder er professor Per Gunnar Røe fra institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.