Episodes
Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 11/20/24
Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 11/06/24
Ζούμε σε μια εποχή που κυνηγάμε την τελειότητα; Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μέσα στην απιστία; Και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας ένα τραυματικό γεγονός; Η ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας, Φωτεινή Τσαλίκογλου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 10/23/24
Είναι η ελληνική γλώσσα η αρχαιότερη της Ευρώπης; Υπάρχουν χυδαίες λέξεις ή χυδαίες σκέψεις; Και γιατί το σχολείο αναπαράγει τον κακό μας εαυτό; Ο καταξιωμένος γλωσσολόγος και ακαδημαϊκός, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 10/09/24
Πόσο επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής μας τα αυτοάνοσα και πώς αντιμετωπίζονται; Ποιες είναι οι αιτίες που ολοένα και λιγότεροι λαμβάνουν προφυλάξεις; Ποια βακτήρια απειλούν τη σεξουαλική μας ζωή και πώς η διατροφή επηρεάζει το δέρμα; Η βραβευμένη καθηγήτρια Επιστημολογίας, Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Μαριάννα Καραμάνου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 09/25/24
Γιατί ο αρχαιολογικός χώρος της Ίκλαινας περιγράφει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στον μυκηναϊκό πολιτισμό; Και γιατί σε αυτό το μαγευτικό οροπέδιο βρίσκονται οι απαντήσεις για τη δημιουργία του πρώτου ομοσπονδιακού κράτους του δυτικού κόσμου; Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Μιχάλης Κοσμόπουλος, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 09/10/24
Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Η Γη πότε θα πάψει να υπάρχει; Μπορεί ο Τιτάνας να είναι ένας δυνάμει βιώσιμος κόσμος στο ηλιακό μας σύστημα; Ο αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 08/28/24
Ζούμε στην εποχή της επιστημονικής φαντασίας; Απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη την απασχόληση στο άμεσο μέλλον; Και τι σημαίνει σήμερα να είμαστε άνθρωποι σε μια περίοδο που οι μηχανές κάνουν τόσα πολλά; Η καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Λίλιαν Μήτρου εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 07/23/24
Τι σηματοδοτεί ότι ο άνθρωπος πορεύεται σήμερα χωρίς μόνιμους, σταθερούς, διαρκείς κι ανθεκτικούς δεσμούς; Γιατί ερωτευόμαστε; Πώς επιλέγουμε τους συντρόφους μας; Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Στέλιος Στυλιανίδης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 07/10/24
Θα είναι οι καύσωνες και οι πλημμύρες η νέα κανονικότητα; Γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλές από τις παραλίες μας; Ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Καρτάλης εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 06/26/24
Τι είναι η φαντασία; Τι μας επιφυλάσσει η δραματικά μεταβατική περίοδος του «ανθρωπόκαινου» που διανύουμε; Και ποιες θα είναι οι συνέπειες από τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη Δημοκρατία; Ο καταξιωμένος καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και καθηγητής Συγκριτικής Σκέψης και Γραμματολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αλλά και πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, εξηγεί.
Published 01/03/24
Πόσο αφορά τους πολίτες σήμερα η πολιτική; Έχει νόημα η πίστη στις θρησκείες στις μέρες μας; Και γιατί το σχολείο έχει εξελιχθεί σε ό,τι πιο παρακμιακό υπάρχει; Ο διακεκριμένος φιλόσοφος και στοχαστής, Χρήστος Γιανναράς, απαντά.
Published 12/27/23
Ήταν οι αρχαίοι Έλληνες ρατσιστές; Πως αντιμετώπιζαν την ομοφυλοφιλία; Ποιες είναι οι αναλογίες με την εποχή μας; Και τι πάει λάθος με την εκπαίδευση στη χώρα μας; Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον, Άγγελος Χανιώτης, εξηγεί.
Published 12/20/23
Τι χρειάζεται προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρους ικανούς να προσφέρουν νέες εμπειρίες; Πώς μπορεί η πόλη της Αθήνας να αποκτήσει περισσότερους ελεύθερους χώρους; Πώς η Αθήνα τα καλοκαίρια δεν θα είναι καζάνι που βράζει; Και πόσο εφικτός είναι ο στόχος της ιδέας της πόλης των 15 λεπτών; Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Στέλιος Κόης, απαντά.
Published 11/29/23
Τι δεν γνωρίζουμε για την αρχαία ελληνική τεχνολογία; Γιατί καθημερινά ευνουχίζεται η γλώσσα; Έχουν οι λέξεις χάσει το νόημα τους; Και τι σημαίνει το γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε 30 συνώνυμα της λέξης «λάδωμα»; Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και ένας από τους σημαντικότερους διανοητές Θεοδόσης Τάσιος, απαντά.
Published 11/22/23
Ποια είναι τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και με ποιους τρόπους μπορούν να επιλυθούν; Τι πάει λάθος με τα πανεπιστήμια; Και γιατί χρειάζονται προστασία; Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ, Βάσω Κιντή, απαντά.
Published 11/15/23
Μπορεί να υπάρξει μια ζωή χωρίς προβλήματα; Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του; Η κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Άννα Κανδαράκη απαντά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 11/08/23
Γιατί όλοι θέλουμε να έχουμε την τέλεια εικόνα και καθημερινά πιεζόμαστε να «καταναλώνουμε» αγαθά, σχέσεις, φαγητό, σεξ και ανθρώπους. Η ψυχίατρος – ψυχοθεραπεύτρια Ελένη Καραγιάννη, απαντά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 11/02/23
Ο βραβευμένος παρουσιαστής του καιρού της ΕΡΤ3, Σάκης Αρναούτογλου μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο για τις προβλέψεις του καιρού και τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα.
Published 10/25/23
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ανδρέας Φλουρής μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία, την οικονομία και τους χώρους εργασίας.
Published 10/18/23
O καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην μέλος του ΕΣΡ, Βασίλης Καραποστόλης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο για το πόσο λίγα είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι άνθρωποι σήμερα για αυτά που λένε πως επιθυμούν πολύ.
Published 10/11/23
Μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8-8,5 ρίχτερ; Ο σεισμολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου,Γεράσιμος Παπαδόπουλος απαντά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 10/04/23
Γιατί η νηστεία είναι κάτι το επαναστατικό, και γιατί θεωρείται το «φάρμακο του αιώνα»; Ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απαντά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 07/10/23
Τα ακονισμένα αντανακλαστικά των ανθρώπων και γιατί είναι έτοιμοι να πάρουν φωτιά με οτιδήποτε. Η Μαριαλένα Σπυροπούλου, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας και δημοσιογράφος, απαντά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 06/28/23