Episodes
Τι είναι η φαντασία; Τι μας επιφυλάσσει η δραματικά μεταβατική περίοδος του «ανθρωπόκαινου» που διανύουμε; Και ποιες θα είναι οι συνέπειες από τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη Δημοκρατία; Ο καταξιωμένος καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και καθηγητής Συγκριτικής Σκέψης και Γραμματολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αλλά και πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, εξηγεί.
Published 01/03/24
Πόσο αφορά τους πολίτες σήμερα η πολιτική; Έχει νόημα η πίστη στις θρησκείες στις μέρες μας; Και γιατί το σχολείο έχει εξελιχθεί σε ό,τι πιο παρακμιακό υπάρχει; Ο διακεκριμένος φιλόσοφος και στοχαστής, Χρήστος Γιανναράς, απαντά.
Published 12/27/23
Ήταν οι αρχαίοι Έλληνες ρατσιστές; Πως αντιμετώπιζαν την ομοφυλοφιλία; Ποιες είναι οι αναλογίες με την εποχή μας; Και τι πάει λάθος με την εκπαίδευση στη χώρα μας; Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον, Άγγελος Χανιώτης, εξηγεί.
Published 12/20/23
Τι χρειάζεται προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρους ικανούς να προσφέρουν νέες εμπειρίες; Πώς μπορεί η πόλη της Αθήνας να αποκτήσει περισσότερους ελεύθερους χώρους; Πώς η Αθήνα τα καλοκαίρια δεν θα είναι καζάνι που βράζει; Και πόσο εφικτός είναι ο στόχος της ιδέας της πόλης των 15 λεπτών; Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Στέλιος Κόης, απαντά.
Published 11/29/23
Τι δεν γνωρίζουμε για την αρχαία ελληνική τεχνολογία; Γιατί καθημερινά ευνουχίζεται η γλώσσα; Έχουν οι λέξεις χάσει το νόημα τους; Και τι σημαίνει το γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε 30 συνώνυμα της λέξης «λάδωμα»; Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και ένας από τους σημαντικότερους διανοητές Θεοδόσης Τάσιος, απαντά.
Published 11/22/23
Ποια είναι τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και με ποιους τρόπους μπορούν να επιλυθούν; Τι πάει λάθος με τα πανεπιστήμια; Και γιατί χρειάζονται προστασία; Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ, Βάσω Κιντή, απαντά.
Published 11/15/23
Μπορεί να υπάρξει μια ζωή χωρίς προβλήματα; Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του; Η κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Άννα Κανδαράκη απαντά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 11/08/23
Γιατί όλοι θέλουμε να έχουμε την τέλεια εικόνα και καθημερινά πιεζόμαστε να «καταναλώνουμε» αγαθά, σχέσεις, φαγητό, σεξ και ανθρώπους. Η ψυχίατρος – ψυχοθεραπεύτρια Ελένη Καραγιάννη, απαντά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 11/02/23
Ο βραβευμένος παρουσιαστής του καιρού της ΕΡΤ3, Σάκης Αρναούτογλου μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο για τις προβλέψεις του καιρού και τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα.
Published 10/25/23
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ανδρέας Φλουρής μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία, την οικονομία και τους χώρους εργασίας.
Published 10/18/23
O καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην μέλος του ΕΣΡ, Βασίλης Καραποστόλης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο για το πόσο λίγα είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι άνθρωποι σήμερα για αυτά που λένε πως επιθυμούν πολύ.
Published 10/11/23
Μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8-8,5 ρίχτερ; Ο σεισμολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου,Γεράσιμος Παπαδόπουλος απαντά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 10/04/23
Γιατί η νηστεία είναι κάτι το επαναστατικό, και γιατί θεωρείται το «φάρμακο του αιώνα»; Ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απαντά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 07/10/23
Τα ακονισμένα αντανακλαστικά των ανθρώπων και γιατί είναι έτοιμοι να πάρουν φωτιά με οτιδήποτε. Η Μαριαλένα Σπυροπούλου, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας και δημοσιογράφος, απαντά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 06/28/23
Μπορεί το ChatGPT να αντικαταστήσει τον Σαίξπηρq Γιατί οι βάσεις δεδομένων θεωρούνται το νέο «πετρέλαιο» της εποχής; Η Ευαγγελία Πιτουρά, καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, εξηγεί τα πάντα στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Published 06/21/23
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καθηγητή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Columbia, Χρίστο Παπαδημητρίου, για όσα μας επιφυλάσσει η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι, για τη νευροεπιστήμη και τον ανθρώπινο εγκέφαλο αλλά και για τον φοιτητή του, Μπιλ Γκέιτς.
Published 06/12/23
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον διευθυντή Πληροφορικής του Media Lab στο πανεπιστήμιο MIT της Μασαχουσέτης, Μιχάλη Μπλέτσα, για την τεχνητή νοημοσύνη.
Published 04/19/23
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον ψυχοθεραπευτή, κληρικό και θεολόγο διανοητή, πατέρα Φιλόθεο Φάρο, για τη θρησκεία, την πίστη, την Ορθοδοξία αλλά και τις βαθύτερες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.
Published 04/12/23
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον με τον ψυχίατρο - ψυχαναλυτή Αθανάσιο Αλεξανδρίδη για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, τη μοναξιά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ανθρώπινες σχέσεις, την κατασκευή φύλου, τον τρόπο που ερωτευόμαστε.
Published 03/22/23
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη δημοσιογράφο Νανά Δαρειώτη η οποία περιγράφει πώς ανακάλυψε ότι πάσχει από Long-Covid ενώ ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, εξηγεί γιατί το σύνδρομο Long-Covid; είναι μια παράλληλη πανδημία εντός της πανδημίας.
Published 02/13/23
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, συγγραφέα και πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης για το νόημα της πίστης στις μέρες μας, τη λυτρωτική δύναμη της ανάγνωσης και την αξία της συγχώρεσης.
Published 12/31/22
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον Βασίλη Κάλφα, ομότιμο καθηγητή Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κορυφαίο μεταφραστή των έργων του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, για την παιδεία, το αποτύπωμα της φιλοσοφίας και τις ανθρώπινες επιθυμίες.
Published 12/14/22
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Εφήβων, Έφη Λάγιου – Λιγνού για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, την αποκαθήλωση της Κιβωτού, την καλλιέργεια της διαστροφής αλλά και γιατί μια «τέλεια» μητέρα είναι κακή μητέρα
Published 12/02/22
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον διακεκριμένο καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ για τα βάθη του εγκεφάλου, την ύπαρξη της ψυχής, την άνοια και το Αλτσχάιμερ.
Published 11/16/22