Nr. 18. Godt nyt om den ældre hjerne. Gæst: Aldringsforsker Henning Kirk
Description
I dagens episode har vi besøg af Dr. med. Henning Kirk, tidligere leder af Gerontologisk Institut, idag en efterspurgt foredragsholder og forfatter til mange bøger, bla. "Godt nyt om gamle hjerner".
Også her i episoden leverer han gode nyheder om vores hjerne, for modsat hvad vi har troet i årtier - både forskerne og vi andre, så forfalder vores hjernekapacitet ikke nødvendigvis i takt med at vores alder stiger.
Vores hjerne-processer for læring er anderledes end da vi var unge - men vi KAN sagtens lære hee livet. Hjernen er et byggeprojekt gennem hele livet. OG når vi lærer nyt, danner vi nye hjerneceller. Så det handler om at holde sig igang med at lære noget, at styrke hjernen ligesom vi styrketræner vores muskler.
Og ikke nok med at vi kan holde hjernen ved lige når vi bliver ældre, der er simpelthen også kompetencer, vi kun kan udvikle gennem mange år. Seniorkompetencer, har Henning Kirk kaldt det. Det er sådan noget som mønstergenkendelse, ro og overblik. Det tager tid at udvikle - og også her skal man selvfølgelig selv gøre et stykke arbejde. Men det er til gengæld kompetencer, som i samspil gør os ældre bedre til at træffe holdbare beslutninger, end de unge. Tit er vi også lidt længere om det, men det tjener sig så at sige hjem ved at det ikke skal gøres om.
Den biologiske forklaring på vores bedre overblik og beslutningstagen handler om at vi med årene bliver bedre til at få hjernehalvdelene til at arbejde sammen. Vi arbejder mere effektivt når hjernen bruger begge halvdele, da de jo kan noget forskelligt.
Hvis du vil vide mere om dagens emner:
Hvis du vil vide mere om Henning Kirk:
https://www.henningkirk.dk/
Henning Kirk, ”Godt nyt om gamle hjerner”
Hvis du vil i kontakt med os:
Du er altid velkommen til at kontakte os med ideer til emner til kommende episoder af Alderbedst eller hvis du vil drøfte alder og arbejdsmarked med os.
https://www.linkedin.com/in/betina-liliendal-liliendal-hcm/
https://www.linkedin.com/in/lispetersson/
Hvis vi vil have god gavn af senior-arbejdskraften i de kommende år, bliver dialogen mellem leder og medarbejder det vigtigste redskab. Helt lavpraktisk ude på arbejdspladserne skal der foregå en samtale om emner som kompetenceudvikling og fleksibilitet i arbejdet.
Og vi skal have gjort op med en...
Published 11/18/24
Drømmer du om at leve af det du alderbedst kan lide at gøre?
Hvem har ikke leget med tanken om at leve af sin hobby, hvad enten man er hundetræner, blomsterbinder eller modeltogentusiast.
Men fra at drømme og til at turde….
Det handler denne episode om.
Vi taler med Karis Rasmussen, der...
Published 11/04/24