Episodes
Hvis vi vil have god gavn af senior-arbejdskraften i de kommende år, bliver dialogen mellem leder og medarbejder det vigtigste redskab. Helt lavpraktisk ude på arbejdspladserne skal der foregå en samtale om emner som kompetenceudvikling og fleksibilitet i arbejdet.
Og vi skal have gjort op med en række fordomme, om hvad man kan og vil i det sene arbejdsliv.
Der er heldigvis forskning på området, som blandt andet byder på helt konkrete værktøjer, der kan hjælpe os på vej med det.
Aske Juul...
Published 11/18/24
Drømmer du om at leve af det du alderbedst kan lide at gøre?
Hvem har ikke leget med tanken om at leve af sin hobby, hvad enten man er hundetræner, blomsterbinder eller modeltogentusiast.
Men fra at drømme og til at turde….
Det handler denne episode om.
Vi taler med Karis Rasmussen, der oprindeligt er uddannet folkeskolelærer og har virket som sådan det meste af sit liv. I en sen alder, i 2017-2019 vælger hun at supplere sin formidlingserfaring med en diplomuddannelse i vævning ved...
Published 11/04/24
"Du skal bare bruge dit netværk" . En sætning du måske har hørt, hvis du er jobsøgende.
Det er i hvert fald det, mange blir mødt med fra omgivelserne, både privat og professionelt.
Men hvis man ikke er fortrolig med fænomenet, kan man nemt overbevise sig selv om, at man ikke har brug for at række ud til nogen for at skaffe sig inspiration og information. Og at den rigtige måde er at søge annoncerede jobs.
Og måske er der noget særligt ved det at netværke, når man er i 50’erne/60’erne; vi er...
Published 10/21/24
Denne episode er tilegnet det mentale helbred I anledning af Danmarks Mentale sundhedsdag.
Det er Velliv, der har etableret Danmarks Mentale Sundhedsdag, inspireret af WHO's World Mental Health Day. I mange år har FN, WHO (World Health Organization) og WFMH (World Federation for Mental Health) brugt den 10. oktober som en mærkedag for mental sundhed.
Og Velliv tilbyder mulighed for at søge om økonomisk støtte til arrangementer I hele uge 41, der på en eller anden måde knytter sig til vores...
Published 10/07/24
Det er en global trend, at vi ser et stigende antal seniorer på arbejdspladserne.
Så vi holder naturligvis også et vågent øje med, hvad man gør I andre lande indenfor feltet senkarriere og tilknytning af seniorer til arbejdsmarkedet.
I denne episode giver vi dig indsigt I nogle udvalgte tiltag og initiativer fra verden udenfor.
Og desværre er Danmark slet ikke med i fronten af feltet, når vi kigger på lande, vi sædvanligvis sammenligner os med. Norge er længder foran med deres...
Published 09/23/24
Fleksibilitet, fleksibilitet, fleksibilitet!!!
Det gælder ikke KUN seniorerne, at vi vil have meget mere fleksibilitet i vores arbejdsliv.
Men især seniorerne vil have mere fleksibilitet, hvis man vil have dem til at blive hængende på arbejdsmarkedet.
Og det ser der ud til at være brug for i de kommende år.
Efter Covid-nedlukningerne har vi lært at man kan arbejde på andre måder, men vi er også på mange måder på vej tilbage til sådan som det var før. Og det er ikke godt nok.
De...
Published 09/09/24
Mange tror, at det er umuligt at skifte job, når man er fyldt 50 år.
Medierne er fulde af historier om mennesker, der har søgt og søgt nyt job uden held, statistikken viser, at det tager (meget?) længere tid at finde nyt job, hvis man er over 50.
Dagens gæst, derimod, oplever ikke, at det skulle være et problem at skifte job efter 50.
Hun har selv fået nyt job som hhv. 57-, 59-, 61-årig – og igen for nyligt som 64-årig.
Men det er ikke sådan at hun bare er gledet fra eet job til det næste,...
Published 08/26/24
Det er ikke sjældent at høre mennesker i 50’erne tale om at de ”måske gerne ville noget andet” – men for de fleste bliver det ved tanken.
Fordi de ikke har mulighederne eller modet til at gøre tanke til handling.
Men det havde dagens gæst. Helle Bork Ørberg fik ny chef og kunne over nogen tid mærke, at det aldrig ville blive et godt match. Så gav hun sig at reflektere over det hele; jobbet, sin manglende tilfredshed og hvilke muligheder, der realistisk set var for at finde nyt job som...
Published 08/12/24
Folkemødet 2024 var et overflødighedshorn af debatter, events, dialoger, ny viden og tilfældige møder - altsammen syltet ind i den supergode stemning, der gennemsyrede alle tre dage.
Vi var begge to på benene både torsdag, fredag og lørdag i forsøget på at dække så bredt som muligt inden for områder som arbejdsmarkedet, de 50+ årige, pensioner, generationsledelse, senkarriere, aldersdivehersitet, fremtidens arbejdsliv osv.
Vi nåede samlet set næsten 20 debatter ud af de 3400, der var...
Published 06/17/24
Det bliver mere og mere almindeligt at man skifter spor i sin karriere. Nogen er begyndt at kalde det en "portfolio-karriere" og der kan være mange grunde til at man skifter, og man kan gøre det på forskelige tidspunkter - altså både når man er måske i 40'erne og så blive på det nye spor, eller flere gange derefter - også i 50'erne og60'erne.
Dermed siger vi farvel til den der stereotype forventning om, at nu blev du fx. bankuddannet, og så går du på pension fra banken 40-50 år senere, sådan...
Published 05/27/24
Hvad er alderisme egentlig? Er det alderskrimination - eller mere end "bare" det..?
Anette Tybjerg-Jeppesen er cand. psych. og ph.D studerende ved Københavns Universitet og forsker netop i emnet, og i hvordan alderisme påvirker os.
Alderisme består af flere elementer, nemlig vores stereotyper (dvs. vores tanker om ældre og aldring), vores fordomme (som er vores følelser) og diskrimination (vores handlinger ifht ældre). Det er FN's definition af begrebet, og også det Anette arbejder...
Published 05/13/24
Vi er nu for første gang i historien 4-6 generationer på samme arbejdsplads og i disse år begynder de 30-40 årige for alvor at blive synlige på ledelsesposter.
Flere og flere seniorer har nu fået - eller får - en chef, der tilhører de generationer, som seniorerne hidtil har haft som kolleger.
I dag har vi spurgt en ung leder, nemlig Julie Kallesøe Odefey hvordan hun synes det er at lede medarbejdere, der har arbejdet længere tid, end man selv har levet.
Julie er uddannet psykolog,...
Published 04/29/24
Hvordan bevarer man energien og gejsten til at blive ved med at arbejde også udover pensionsalderen?
Det har vi spurgt dagens gæst Birgitte Jallov om. Hun arbejder nemlig stadigvæk med stor lyst og glæde - i hele verden som international konsulent indenfor udviklingsbistand.
Og næsten lige så meget som hele resten af sit liv - selvom hun har rundet 67 år og kunne trække sig tilbage på pension.
Birgitte deler sin historie om at hjælpe mennesker og lokalsamfund med at udvikle sig - samt om...
Published 04/15/24
Vi skal have seniorerne til at blive noget længere på arbejdsmarkedet - det taler mange om for tiden.
Men hvad skal der egentlig til for at vi gider blive ved med at arbejde længere?
Det har dagens gæst professor Lars L. Andersen fra Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø kvalificerede bud på.
Han står nemlig i spidsen for forskningsprojektet "Senior Arbejdsliv" og dermed også bag den rapport, der netop er udkommet.
I den kan man læse resultatet af hvad cirka 14.000 +50-årige har...
Published 04/01/24
1 års fødselsdag!
Vi har med stor fornøjelse udgivet 22 episoder nu. Og fundet vores form med masser af forskellige vinkler på det sene arbejdsliv.
Vi bestræber os på at komme ind på mange perspektiver fra forskning og fakta, til meninger og holdninger og historier fra det virkelige, levede liv.
Vi har siden september haft "Gæster i studiet" - som f.eks. Abelone Glahn, der taler om at blive selvstændig som senior, Alfred Josefsen om ledelse af seniorer, Henning Kirk om den aldrende hjerne...
Published 03/18/24
Sproget er i konstant forandring. Det er bare sådan det er.
Og det har til alle tider været sådan, at de ældre i samfundet bruger sproget på en lidt anden måde end de yngre. Og måske ikke er så villige til at udskifte ord og vendinger, som de har vænnet sig til gennem mange år.
Vi dannes af vores sprog og sproget er en helt uerstattelig del af vores kultur – både på nationalt plan og i den enkelte virksomhed.
Vi taler med seniorforsker fra Dansk Sprognævn Eva Skafte Jensen i denne...
Published 03/04/24
Hvordan står det egentlig til ude i rekrutteringsbranchen i forhold til at vælge seniorerne?
Vi hører mange udsagn om diskriminering af ældre kandidater, der søger opslåede jobs.
Og nogle af de jobs formidles af rekrutteringsbranchen.
For nogle få år siden, kunne vi høre headhuntere fortælle at kunderne kun ville have kandidater under 50. Det har vi spurgt Mie Wisbøll fra Venaris Executive Search om. Hun har mange års erfaring fra branchen, og fortæller os blandt andet at arbejdsgiverne...
Published 02/19/24
I dag skal vi tale om hvordan vi selv holder os orienterede - hvor vi henter inspiration og viden.
Det gør vi en lang række forskellige steder. Og med hjælp fra mange af jer, der lytter med.
Vi holder os orienterede gennem f.eks. offentlige sites som ministerier, når vi skal finde lovgivning og officielle retningslinjer. "Videncenter for fastholdelse af seniorer" er det nyeste skud på stammen her; det kommer vi til at følge opbygningen af i 2024.
På universiteternes websites holder vi øje...
Published 02/05/24
I dagens episode har vi besøg af Dr. med. Henning Kirk, tidligere leder af Gerontologisk Institut, idag en efterspurgt foredragsholder og forfatter til mange bøger, bla. "Godt nyt om gamle hjerner".
Også her i episoden leverer han gode nyheder om vores hjerne, for modsat hvad vi har troet i årtier - både forskerne og vi andre, så forfalder vores hjernekapacitet ikke nødvendigvis i takt med at vores alder stiger.
Vores hjerne-processer for læring er anderledes end da vi var unge - men vi KAN...
Published 01/22/24
Flere undersøgelser - som vi blandt andet har talt om i tidligere episoder af Alderbedst - viser at danskerne gerne vil arbejde længere end til pensionsalderen. PFA's undersøgelse i 2023 viste at 42 pct. af de adspurgte gerne vil arbejde efter de havde nået folkepensionsalderen.
Iris Jakobsen, som er dagens gæst, har flere gange skiftet retning i sit arbejdsliv. Senest var efter at hun faktisk var gået på pension. Så fortrød hun alligevel og fik et deltidsjob indenfor sin gamle branche, men...
Published 01/08/24
Lige nu tales der virkeligt meget om fastholdelse af seniorer - tit med den efterfølgende uddybning "at få seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet".
Men det er altid underforstået, at vi taler om seniorer, der er lønmodtagere. Ingen taler om at det kunne være som selvstændige, at seniorerne blev ved med at arbejde.
Men faktum er, at siden 2008 har knapt 15.600 flere af de +67-årige valgt at blive selvstændige. Og tendensen er stigende, så vi ser reelt ind i et arbejdsmarked, hvor...
Published 12/11/23
Har seniorerne for stort fokus på deres erfaringer, når de søger nyt job?
Noget tyder på det. I hvert fald er det et af resultaterne af Ballisagers Rekrutteringsanalyse 2023.
Analysen er baseret på svar fra godt 1200 virksomheder og mere end halvdelen (54%) af arbejdsgiverne mener, at seniorer skal fokusere på deres motivation frem for erfaring.
I denne episode kigger vi derfor nærmere på dels motivation som begreb og dels erfaring, der somme tider ligger i vejen for at vi kan udvikle os....
Published 11/27/23
Organisationskultur er de kutymer, ritualer og indbyrdes "aftaler", som organisationens medarbejdere og ledere har – uden nødvendigvis at tale om dem.
Tit tales der også om organisationens værdier, sådan som den gamle organisationsguru Edgar Schein definerede det: kulturen er de grundværdier, som medlemmerne i en gruppe eller organisation er fælles om.
I denne episode taler vi om de ændringer der sker i hvordan vi omgås hinanden på en arbejdsplads.Det er mange år siden vi stoppede med at...
Published 11/13/23
Da Alfred Josefsen var direktør i Irma, var det mere reglen end undtagelsen, at man på ugebasis fejrede en medarbejders 25 eller 40 års jubilæum.
Der var med andre ord en hel del seniorer ansat; man ville gerne blive i Irma. Det var en del af Irmas DNA at man blev hængende længæe.
Alfred stoppede i Irma tilbage i 2012 og har siden fungeret som bla. ledelseskonsulent, så vi har spurgt ham hvad han mener, der skal til for at vi får seniorerne til at blive længe på arbejdspladsen og på...
Published 10/30/23