Episodes
Vi häpnar över den lilla mikroalgen Pyrocystis noctiluca som kan blåsa upp sig till 6 gånger storleken på under tio minuter. Hur gör den det? Varför gör den på detta viset? Lyssna för att få veta mer om en klurig lösning på hur man både kan ha kakan (solljus) och äta den (näring). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 11/11/24
Published 11/11/24
Planerna på en herbarie-turné stöts och blöts ytterligare. Vart ska vi åka? Vad vill vi se? Det görs listor och vi funderar på hur vi ska hinna med allt vi vill kika på. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 10/28/24
En kiselalg som förekommer i flera olika former, gärna flyttar in i andra algkulturer (suck) och dessutom kan leva UTAN kisel? Hör Algela berätta mer om en riktig labbråtta i mikroalgvärlden som dessutom lämpar sig väl för biobränsle. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 10/14/24
Håll i er! Ellen har läst en spännande artikel om rödalger inom ordningen Bangiales. Det handlar om släktena Porphyra och Pyropia längs den holländska och belgiska Nordsjökusten. Mer specifikt vid ostronodlingar. Kan det möjligen finnas några kryptiska invasioner av arter här? Bangiales kan vara kluriga att nyckla till art morfologiskt, så här biter vi i det genetiska äpplet och pratar barcoding. Och så funderar vi på hur vi kan skilja på de arter som vi (tror) att vi har här hemma. Hosted...
Published 09/30/24
Då var det slut på ledigheten! Dags att skölja saltvattnet ur öronen och lyssna på säsongens första avsnitt av Algpodden, där Algela har hänförts av fotografiska pionjären Anna Atkins arbete med alger. Länkar och bilder finns, som altid, på Tångbloggen www.tangbloggen.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 09/16/24
Det verkar som att mikroalger gynnas av musik! Angela dyker ner i ämnet och reder ut hur ljudvågor påverkar tillväxten hos hennes älskade kiselalger och några andra arter. Kan alger fungera som musikrecensenter? Efter dessa funderingar packar vi ihop för säsongen och ger oss ut i fält. Glad sommar önskar Angela och Ellen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 06/03/24
I detta avsnitt pratar vi lite blandat om alger ur et kostperspektiv. Varför är det så svårt att svara på frågan om det är nyttigt att äta alger, och kan man få i sig tungmetaller? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 05/20/24
Så kul att få grotta ner sig i terrestra mikroalger! Men det som många nog vill veta är hur man blir av med dem. Så det pratar vi om i veckans avsnitt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 04/29/24
Land ohoy! Det finns tuffa alger som klarar av livet på land. Var finns dom? Överallt, såklart. Men har du lagt märke till dem? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 04/22/24
När Ellen bläddrar i herbariet och låter tankarna härja fritt, då vet man aldrig vart det bär iväg. Med många sidospår försöker vi reda ut lite taxonomiska begrepp inom botanikens förtrollande värld. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 04/08/24
Håll i hatten. Algela pratar makroalger! Det är de fluffiga och gulliga bröna bollarna som får henne att gå över till den makroskopiska sidan. Vi funderar på hållbar handel och lämpligare svenska namn än getraggsalg. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 03/25/24
Denna vecka har vi fått en lyssnarfråga från Hanna. Hon har snorklat i Norge och sett vacker Palmaria palmata både vår och höst. Som den algentusiast hon är fick hon många funderingar kring vilka livsstadier hon sett, hur denna vackra rödalg förökar sig och vad den trivs i för typ av miljö. Det visar sig vara mycket variation hos arten och det resulterade i vad som nog är vårt längsta avsnitt hittills. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 03/11/24
Grönt é skönt. En damm fylld av gröna godingar som kan allt och dessutom härmar barbapappa. Njut! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 02/26/24
Algela kan inte låta bli att berätta om kiselalgs-släktet Haslea, som har fått sitt namn efter den norska mikroalgsforskaren Grethe Rytter Hasle. Här finns arten Haslea ostrearia som innehåller ämnet marennin, vilket gör dem blå. Spännande! Vi försöker även uttala den franska termen "psychodiaire", som forskaren Bory använde för alla organismer som vare sig var djur eller växt. Det går sådär. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 02/12/24
Ska man verkligen få namnge arter hursomhelst? Vetenskapsvärlden står delad och vi spekulerar fritt. På detta tema fick Ellen dessutom feeling och går loss på latinets vanligaste pluralformer, till Algelas fasa, förvåning och förvirring. VARNING! Lyssna inte på detta avsnitt om du framför ett motorfordon. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 01/29/24
Som start på 2024 dyker Algela ner i Navicula - ett stort släkte av kiselalger med olika former och varianter men som ändå är en rimlig gissning till tentamen. Häng på! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 01/15/24
Idag blir det boktips bland algböcker, så att våra lyssnare vet vad de ska önska sig av Tomten. Både mikroalger och makroalger, såklart. God Jul och Gott Nytt År till våra lyssnare! Vi hörs igen 2024. /Angela och Ellen Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 12/18/23
Algela och Ellen gläds åt det stigande intresset för alger i allmänhet och funderar i synnerhet kring vad som behövs för de som vill veta mer. Det pratas löslevande former av alger och ordnade former av algkunskap. Alla som är intresserade bjuds in till vad som kanske blir Svenska Amatör Alg Sällskapet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 12/04/23
Mys ner med en filt och kopp varmt när du avnjuter del två i vår populära mikroalgs-krimserie CSI kiselalg. Angela tar upp fler spännande rättsfall där hennes favoriter kiselalgerna spelat en avgörande roll för en fällande dom. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 11/20/23
Angela behöver prata kiselalger och Ellen låter henne hållas. Det finns ju så mycket spännande att berätta! Vi lär oss stava till "mikroskop" och vad det är för kiselalg som kan få det att se ut som om botten är täckt av barr. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 11/06/23
VARNING!! Detta avsnitt innehåller cellbiologi. Nördvarning 5 av 5 på StarWars-skalan. Känsliga lyssnare varnas. Ellen bearbetar trauman från kursen i marin botanik och tittar närmre på rödalgernas unika intercellulära kopplingar. Angela är support och hejar på. Vi vet ju redan att hon gillar små celler... Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 10/23/23
Vi lämnar mikronivån och tar oss ända ner till piko-nivå. Ja, hur små kan växtplankton egentligen bli? Kan det finnas fördelar med att vara pikoplankton? Nya metoder avslöjade att det fanns väldigt många små celler i havet. Algela är lycklig och Ellen hakar på. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 10/09/23
Slut på daltandet. Pang på livscykler och annat kul. Ellen når nya höjder av nördighet och Algela blir nästan stum. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 09/25/23
Denna vecka berättar Ellen om Expedition Alg 23, alginsamlingen som genomfördes i somras för att uppdatera Naturhistoriska Riksmuseets algherbarium. Häng med, oavsett om du har pressat alger till ditt herbarium i sommar eller ej. Inspiration utlovas! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 09/11/23