Insanlar hüsrandadırlar... Ya siz?
Description
Konumuz; dört saat devam edecek olan Vel Asr Suresi. Vel Asr Suresi Kur’ân-ı Kerim’in ruhudur. Bütün Kur’ân-ı Kerim’i muhtevasına alan bir sure. Çok kısa, en kısa surelerden birisi.
Vel Asr Suresi hakkında İmam-ı Şâfi Hazretleri buyuruyor ki: “Kur’ân-ı Kerim kaybolmaz. Kaybolması mümkün değil. Mümkün değil ama biz bir an için Kur’ân-ı Kerim’in kaybolduğunu düşünelim. Farz-ı muhal, Kur’ân-ı Kerim’in kaybolduğunu düşünelim. Vel Asr Suresi tek başına bütün Kur’ân’ı muhtevidir.” diyor. Biz mi ne diyoruz? Aynı şeyi söylüyoruz, Allah da aynı şeyi söylüyor.
Vel Asr Suresi; 1. basamaktan 28. basamağa kadar Kur’ân-ı Kerim’in 28 basamağını da muhtevasına alır. Öyleyse sizlere Vel Asr Suresini sunarak aslında bütün Kur’ân’ı sizlere anlatmış olacağız.
Vel Asr Suresi şöyle:
103/ASR-1: Vel asri.
Asra yemin olsun.
103/ASR-2: İnnel insâne le fî husr(husrin).
Muhakkak ki insan, gerçekten hüsrandadır.
103/ASR-3: İllâllezîne âmenû ve amilûs sâlihâti ve tevâsav bil hakkı ve tevâsav bis sabrı.
Ama âmenû olanlar (ilk 7 basamağı aşanlar), nefs tezkiyesi yapanlar (ikinci 7 basamağı aşanlar), Allah’a ruhu ulaşıp Hakk’ı tavsiye edenler (üçüncü 7 basamağı aşanlar) ve sabrı tavsiye edenler (dördüncü 7 basamağı aşanlar) hariç.
Allahû Tealâ buyuruyor ki: “Asra yemin olsun ki…”
vel asr: asra and olsun ki (zamana and olsun ki).
innel insâne le fî husr: muhakkak ki insanlar hüsrandadırlar.
(Yani insanların gidecekleri yer cehennemdir.)
Evvelâ insanların, bütün insanların cehenneme gireceğinden bahsediyor Allahû Tealâ. Ve muhtevaya bakıyoruz:innel insâne le fî husr: insanlar hüsrandadırlar.
illellezîne âmenû: ama âmenû olanlar hariç (Allah’a ulaşmayı dileyenler hariç).
(Allah’a inananlardan Allah’a ulaşmayı dileyenler hariç.)
ve amilûs sâlihâti: nefsi ıslâh edici ameller işleyenler hariç.
ve tevâsav bil hakk: Hakk’ı tavsiye edenler yani Hakk’a ulaşıp da Hakk’ı tavsiye edenler hariç.
ve tevâsav bis sabr: sabrı tavsiye edenler hariç.
Öyleyse ilk muhteva, bütün insanların hüsranda oluşu. Hüsranda olmak ne demektir? Sevgili kardeşlerim, can dostlarım, gönül dostlarım! Hüsran; Kur’ân-ı Kerim’de bir işaret. Allahû Tealâ ilk tarifi veriyor Yûnus Suresinin 45. âyet-i kerimesinde:
10/YÛNUS-45: Ve o gün (Allahû Tealâ), gündüzden bir saatten başka kalmamışlar (bir saat kalmışlar) gibi onları toplayacak (haşredecek). Birbirlerini tanıyacaklar (aralarında tanışacaklar). Allah’a mülâki olmayı (Allah’a ölmeden önce ulaşmayı) yalanlayanlar, hüsrandadır (nefslerini hüsrana düşürdüler). Ve hidayete eren kimseler olmadılar (ruhlarını ölmeden evvel Allah’a ulaştıramadılar).
Konumuz: Mürşid farzdır.
Mürşid farz mıdır, değil midir? Allahû Tealâ bu suali sormamızı bile zahid görüyor. Tam on tane âyet-i kerime Kur'ân-ı Kerim'de, mürşidi olmayanın dalâlette olduğunu söylüyor. İrşad makamına ulaşıp tâbî olmayan kişinin dalâlette olduğunu söylüyor, 10 âyet-i...
Published 07/14/23
Mutluluk. Allah bizleri bir araya getirdi; mutluluktan bahsetmek üzere. Allah’ın bizi ulaştırmak istediği yegâne hedef; mutluluk.
Öyleyse sevgili kardeşlerim, bir defa daha beraberce şu zaman dilimi içerisinde benimle birlikte mutlu olmayı istemez misiniz sevgili kardeşlerim? Allah'tan...
Published 05/30/23