Episodes
Vi fortsätter vårt prat med medeltida Sigillpåsar som har bevarat de ursprungliga färgerna bland pappren i arkiven, och så en lite mer ingående genomgång av Bockstensmannens kläder - vävteknik och täthet med mera!
Medverkande: Amica Sundström och Maria Neijman
Published 05/21/24
Den här gången försöker vi följa upp några av de tidigare avsnitten, och tar oss igenom ämnen som birgittahättan, Medeltidsmuseet gör återskapande-utställning på Historiska, historiskt korrekta tyger samt vävning genom historien.
Medverkande: Amica Sundström och Maria Neijman
Published 04/29/24
Vi fortsätter in i dimman med tankar kring vad reenactment är och inte är. Det blir lite film- och tv-recensioner också. Och en hyllning till Jens.
Medverkande: Maria Neijman, Thomas Neijman, Rickard Wingård
Published 03/08/24
I avsnitt 100 kommer vi inte att prata om någonting som är vettigt. Istället ska gästerna tillsammans med värdarna försöka komma fram till någonting lyssningsvärt kring historiken för podden, för reenactment i allmänhet och för intressanta personer och gäster.
Räkna inte med stora kunskapsmängder, men kanske med ett glas champagne. Skål!
Medverkande: Rickard Wingård, Maria Neijman, Thomas Neijman
(Detta är del 1 av jubileumsavsnittet, det blev ett ganska långt prat som tjänar på...
Published 02/23/24
In this second recording from the Nykobing Middlealder Center, we meet up with archaeological shoe expert Marquita Volken, touching on subjects like cutting patterns, medieval maffia methods ending the turn shoes for the benefit of welted shoes, and the mystery of textile shoe laces.
With: Marquita Volken, Espen Kutschera and Maria Neijman
Published 12/18/23
The Nykobing Middelaldercenter in Denmark has been around since 1980s, recreating a small medieval village. In 2023 the village was inhabitated by more than 100 15th century artisans from the Swiss reenactment group the Company of St George.
With: Ben Woldring, Thit Birk Petersen and Maria Neijman
This episode is in English.
Published 08/03/23
En stor del fynd och föremål som många förknippar med Vikingatiden hör egentligen till perioden innan dess, som kallas Vendeltiden. Bland annat praktfulla hjälmar och svärdsgehäng! Ändå återskapas denna period väldigt sparsamt. Vi pratar om orsakerna till detta, och ger också en lite uppdratering om andra saker!
(Teknisk informarmation: På grund av missöde med datalagringen så försvann sista minuten, men oroa er inte, nästan allt som sades är fortfarande med på inspelningen!)
...
Published 01/27/23
Man måste ju inte återskapa historiska perioder. Även t ex film går bra! Idag fördjupar vi oss i Cosplay-världen, och får reda på hur man bygger stentroll, alien-kostymer och går på mässor och festivaler.
Medverkande: Johanna Nybelius och Henrik Pilerud
Published 11/29/22
För några år sen startade Tailor and Arms sin verksamhet med beställningar av återskapade uniformer och vapen. Hur går det för ägaren i denna märkliga business, och hur är det egentligen att beställa från Pakistan?
Medverkande: Peter Holmgren
Published 10/25/22
Nästa år är det jubileum för Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523. Detta kommer att uppmärksammas, bland annat med en reenactment-parad som återskapar intåget. Vi samtalar med projektledaren Hjalmar Olsson och historikern David Lindén om varför den här händelsen är intressant och värd att uppmärksamma.
Published 06/23/22
Lajv och reenactment, två syskonhobbys, som har en tendens att mötas alldeles för sällan. En stor mängd av våra gäster börjar med lajv och fortsätter med reenactment. Varför är det så? Och varför är det så ont om kombinationer mellan lajv och återskapande?
Medverkande: Carl Nordblom och Sanna Vourenmaa
Published 03/12/22
Vi går igenom ditt och datt om historisk färgning. Och så pratar vi om massa annat också som har hänt och som spelar roll inom återskapande just nu.
Published 12/02/21
Kopia, rekonstruktion, tolkning, living-history, reenactment, inspirerad av, impression. Termerna som används inom hobbyn är många och svåra att överblicka. Och de används på olika sätt på olika platser, inom olika grenar och på olika språk. Vi trasslar med termerna.
Published 11/16/21
Den här gången rör vi oss nästan 2000 år tillbaka i tiden och pratar om att återskapa Romare. Och kanske i synnerhet romerska legionärer inom gruppen Cohors II Cimbria. Vad åt man? Hur klädde man sig? Och vad gör man på evenemang?
Published 10/04/21
Kan man bygga en egen stavkyrka? Svaret är ja, och vi har hälsat på Anders Woxberg som visar oss kyrkan, men även visar oss runt på gården. Det visar sig vara betydligt mer än stavkyrkan som är sevärt och intressant ur ett återskapar-perspektiv. Här finns både vikingahus, medeltidshus och modernare hus. Allt byggt med stor hantverksskicklighet, klurig finess och uppfinningsrikedom.
Published 09/30/21
Denna sommar har vi för första gången poddat inför publik på Birka. Det var roligt och vi hoppas att få göra det fler gånger!
Vi pratade förstås om vikingatid, och om Birka. Vad hade man på sig? Vad finns i gravarna? Hur representativt är urvalet? Och ska man ha brun eller grå ull i kläderna?
Published 08/01/21
Den svenska stormaktstiden är en förvånansvärt lågmäld period inom återskapande. Vad kan det bero på? Vi samtalar med Tomas och Björn från Svenska Lif:Compagniet, en förening för tidiga 1700-talets svenska soldater. Men de gör också en del civilt från samma period. Och hur är det egentligen att ha att göra med ryssar på evenemang?
Published 05/19/21
Idag ser vi belysning och allmänljus som en norm. Men så har inte alltid varit fallet! Vi pratar om hur synen på fönster, lyktor och ljus i allmänhet har ändrat sig genom historien. Från att under medeltiden finnas där man behövde det, till att idag vara norm både inomhus och utomhus.
Published 02/11/21
Tillsammans med välkände gycklaren Arkadia ger vi oss ut på en resa bland marknadsgycklare, trollkonstnärer och andra lösa underhållare genom tiderna. Vilket är äldsta tricket i boken?
Published 01/21/21
För första gången på över 200 år så har vi en mästare i rustningssmide igen, han heter Albert Collins. Under mer än två år har han genomfört ett projekt för att återinföra mästerskapet på svensk mark, men det har inte varit utan motgångar. Vi samtalar om hur projektet lyckades, om crowdfunding-kampanjen och om den fantastiska bok som är projektets slutleverans.
Published 12/17/20
Eldhandvapen spelar en stor roll i den moderna historien. Det finns flera utvecklingssteg och innovationer som gör vapnen mer effektiva och användbara - men också lokala traditioner. Sverige har en lång historia inom vapensmide. Vad är ett snapplås? Varför räfflar man pipor?
Published 12/03/20
Filmbranschen är en känd källa till irritation för reenactors och andra återskapare. Många gånger har filmskapare valt att låta det som syns på vita duken vara något annat än det vi faktiskt vet om tiden. Varför blir det så? Vi har pratat med verskamma i filmbranschen för att förstå bättre!
Medverkande: Ivan Mathias Petersson och Faravid Svalfors af Ugglas
Published 11/19/20
Folk som återskapar historia är som alla andra och har förstås barn. Men hur fungerar det att ha barn på evenemang? Hur fungerar det att ha ett barn som vill åka på evenemang även om man själv inte ägnar sig åt reenactment? Vi pratar med Ida Berg, Jens Heimdahl och ett antal barn om deras upplevelse!
Published 11/05/20
Under 1700-talet gjorde Sverige flera omställningar gällande sin krigsmakt. Martin Markelius har fördjupat sig i frågan och skrivit en bok som gavs ut i våras. Hör mer om slott, borgar och arméer i ett omvälvande århundrade!
Published 10/22/20