Description
I början av din graviditet får du information och erbjudande om fosterdiagnostik.
För att du och din medförälder/partner ska kunna fatta ett beslut om att tacka ja eller nej till erbjudna fosterdiagnostiska metoder behövs ju mycket information, och ibland är det inte helt lätt att greppa allt kring metoderna.
Vi vill gärna hjälpa er med detta, och tillsammans med en av våra favoritgäster - förlossningsöverläkare Ylva Carlsson från Sahlgrenska Universitetssjukhuset - går vi igenom fosterdiagnostikens olika metoder. Ylva svarar på våra - och dina - frågor kring första-trimester-ultraljud, rutinultraljud, KUB, NIPT, moderkaksprov och fostervattenprov, tillväxtultraljud, flöde och riktad ultraljud.
När används vad, och vad kan man undersöka? Vad kan man inte undersöka med metoderna? Hur träffsäkra är metoderna, och vad finns det för nackdelar med dem? Vad händer om det upptäcks något avvikande, och vad menas med sannolikhet vid KUB? Allt detta - och mer - i veckans avsnitt!
Vill du veta mer? Läs gärna på SNIFs hemsida: Material | Svenskt nätverk för information kring fosterdiagnostik
Avsnittet sponsras av MAM
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi möter Tove och Leontine från BabyDuon, två barnsjuksköterskor som numera även är doulor, och som valt att stötta kvinnor under graviditet, förlossning och under postpartumtiden. Med sin erfarenhet från BVC kände de ofta att tiden för amningsstöd var knapp, och de började därför erbjuda...
Published 11/06/24
I samband med graviditet ökar risken för att drabbas av en venös blodpropp. Det beror dels på hormoner, dels på en ökad stas i venerna. Under de första 6-8 veckorna efter födseln är risken för blodpropp ännu lite högre, underligt nog.
Vi går igenom olika faktorer som ökar risken att drabbas av...
Published 10/30/24