Episodes
Vi möter Tove och Leontine från BabyDuon, två barnsjuksköterskor som numera även är doulor, och som valt att stötta kvinnor under graviditet, förlossning och under postpartumtiden. Med sin erfarenhet från BVC kände de ofta att tiden för amningsstöd var knapp, och de började därför erbjuda amningskurser samt amningsstöd med hembesök. Och som vi brukar säga;, Ju snabbare stöd desto bättre för en lyckad amning!
Lyssna till dessa två drivna tjejer när vi pratar om amningsutmaningar och om att...
Published 11/06/24
I samband med graviditet ökar risken för att drabbas av en venös blodpropp. Det beror dels på hormoner, dels på en ökad stas i venerna. Under de första 6-8 veckorna efter födseln är risken för blodpropp ännu lite högre, underligt nog.
Vi går igenom olika faktorer som ökar risken att drabbas av venös blodpropp, hur vi i vården bedömer vem som behöver utredas för eventuell propprisk, vem som behöver förebyggande behandling, vilka symtom som kan tyda på blodpropp och vad du själv kan göra för...
Published 10/30/24
Vi har en ovanligt bra, generös och jämställd Föräldraförsäkring i Sverige jämfört med andra länder. Och sedan juli 2024 finns det också nyheter i systemet som gör det ännu bättre - nu kan du överlåta dagar till mor- eller farföräldrar, eller nån annan som du vill ska vårda ditt barn när du arbetar.
För att få svar på hur det här fungerar, och allt annat kring antal dagar, dubbeldagar, SGI osv, har vi bjudit in Shilan Bergå, expert på föräldraförsäkring hos Försäkringskassan! Det här vill du...
Published 10/23/24
Cirka 80 procent av alla gravida drabbas av graviditetsillamående i någon form och svårighetsgrad. Många upplever att de inte får tillräcklig hjälp och lindring för sina besvär - vad beror det på?
Under hösten har Rebecka föreläst för barnmorskor, gynekologer och allmänmedicinare just kring problematiken med underbehandlat graviditetsillamående, och nu vill vi gärna lyfta det här även med er poddlyssnare.
Varför underskattar vården svårighetsgraden av illamående, och vilka verktyg finns det...
Published 10/16/24
Babyzpodcast möter fotografen Emilia Bergmark- Jiménez, aktuell med boken Födas och att föda och fotoutställningen på Fotografiska med samma namn.
Det blev en djupt och känslosamt samtal kring att ta hjälp av fotokonsten för att möta sina egna rädslor kring födande, och för att läka samhällets rädslor.
Emilia berättar om hur hon följt par in i födelserummet, och genom sin kameralins fått fånga ögonblicken då det föds ett barn, och då det föds nya föräldrar. Det är en resa med olika...
Published 10/09/24
Vi pratar mycket om kostråd inför och under en graviditet, men hur är det med kostråd i fjärde trimestern? Finns det några råd för vad jag bör undvika om jag ammar, eller några råd kring vilka näringsämnen som är extra viktiga när jag ska producera bröstmjölk?
Och för mig som inte ammar, vad gäller då? Behöver jag tänka på något särskilt, finns det nåt i kosten som är extra viktigt för min läkning, återhämtning och för att jag ska orka med småbarnstiden på bästa sätt?
I poddavsnittet går vi...
Published 10/02/24
PMDS, premenstruellt dyforiskt syndrom, är den svåraste formen av PMS och ger symtom som djup nedstämdhet, ångest, irritabilitet, trötthet, sömnproblem med mera under fasen mellan ägglossning och menstruation. Cirka 3-5% av de som har menstruationer drabbas, och tillståndet kan ha mycket stor påverkan på livskvalitet, relationer, arbete och studier.
Vi gästas i avsnittet av Dr Louise Stiernman från Umeå universitet. Hon har nyligen presenterat och försvarat sin doktorsavhandling om PMDS och...
Published 09/25/24
Vi följer upp tidigare poddavsnitt om utredning av upprepade missfall och går nu igenom vilka behandlingar som finns.
Hos de par där man hittar en orsak till missfallen sätter man in behandling riktat mot just den specifika orsaken. Det finns ingen allmän behandling som funkar för alla.
Vi diskuterar kring sköldkörtelmedicin, vitaminer, blodförtunnande läkemedel, operation och immunförsvarsmodulerande behandling.
Hör om varför man gör så olika i olika länder, och vid olika kliniker, och om...
Published 09/18/24
Att få flera missfall efter varandra är som tur är inte så vanligt, men för de par som drabbas är det väldigt påfrestande och sorgligt.
Vi går igenom hur det går till att göra en utredning av par som får upprepade missfall, och pratar om när utredning görs (är det efter 2 eller 3 missfall?), vart man kan vända sig, vilka undersökningar som görs och vilka blodprov som tas. I avsnittet går vi också igenom vad utredningen kan visa, och diskuterar vad vi gör om vi inte kan hitta någon...
Published 09/11/24
Att få åderbråck i ben eller underliv under sin graviditet är ganska vanligt. Och ju fler graviditeter du genomgår, ju större sannolikhet att du får de där retsamma åderbråcken...
Här får du veta varför risken för åderbråck ökar under graviditeten, och vad du kan göra själv för att förebygga dem. Har de redan dykt upp bjuder vi på toppentips för att lindra och minska besvären, och vi pratar också kring hur det blir med åderbråcken under födseln och tiden efter.
Gör dig redo för ett späckat...
Published 09/04/24
Kan en infektion leda till ett sent missfall eller till att fostret dör i livmodern? Och i så fall, vad är det för infektion, hur drabbar den fostret, och vad kan vi göra för att förebygga det?
Vår gäst Karin Pettersson, docent och överläkare i obstetrik och gynekologi, har ägnat stor del av sin forskning och läkargärning åt just infektion under graviditet respektive intrauterin fosterdöd. Denna pedagogiska och kloka stjärna hjälper oss med svar på frågor om olika infektioner, om hur vanligt...
Published 08/28/24
Många kan känna igen sig i känslan av att vara vilsen i sin kropp och inte veta hur man kan träna efter graviditet.
Vad kan man göra, bör man göra och finns det något som man inte ska göra?
Vi gästas av fysioterapeuten och PT:n Benita som arbetar med kvinnor under och efter graviditet. Hon delar med sig av sina fem bästa tips på hur du kan tänka kring träning och belastning postpartum (efter födseln) och när du kan börja med vilket steg.
Benitas 5 steg är: Andning, Bäckenbotten,...
Published 08/21/24
Det handlar om livmodertappen cervix! Livmoderns "portvakt", och ett organ som är centralt under menscykeln, under graviditet och för kvinnohälsa generellt.
I avsnittet går vi igenom hur cervix ser ut och känns, vad den har för uppgifter, och hur den förändras under graviditet. Vi pratar om vad livmodertappen kan avslöja för oss om vår fertila hälsa, om det går att undersöka den själv, och mycket mer.
Babyzpodcast - we are always at your cervix ;-))
Avsnittet är i samarbete med MAM
Hosted...
Published 08/14/24
Är det födsel på G? Du har väntat och längtat så länge nu, när är det dags? Hur vet du egentligen om det är på G att starta?
I poddavsnittet går vi igenom olika tecken och symtom som kan tala för att din väntan snart är över, och att födseln är på gång att starta.
Vi pratar förvärkar, orolig mage, slempropp, teckningsblödning, ryggvärk, "boande" och mycket mer! Och barnmorskan och gynekologen ger dig råd om när det är läge att ringa till förlossningen eller hembarnmorskan!
Avsnittet är i...
Published 08/07/24
Precis som med graviditet och födsel finns det en hel del myter och påståenden om amning. Varje generation tycks ha sina egna föreställningar om saker som påverkar amningen negativt.
I avsnittet går vi igenom de myter vi har stött på som barnmorska och gynekolog, men också myter vi har hört när vi tjuvlyssnat på folk som kommer med "goda råd" till den nyblivna mamma som ammar sitt barn.
Ett axplock av de påståenden om amning vi diskuterar i avsnittet:
" Alla kan amma"
"Amning är mysigt"
"Man...
Published 07/31/24
Eftervärkar, vad är det egentligen?
Vad beror de på, hur känns de, och vad är poängen med dem?
I veckans podavsnitt pratar vi om vad livmodern egentligen pysslar med när den ger oss värkar i några dagar efter att födseln är över, och vad du kan göra för att lindra eftervärkarna.
Som vanligt en djupdykning i fysiologi och forskning, och massor av bra råd från erfaren barnmorska och gynekolog!
Avsnittet är i samarbete med MAM
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 07/24/24
Om det magiska som händer med livmodern, vulva och vagina!
Det har blivit dags för avsnitt 3 i vår serie om graviditetsfysiologi - där du får samma information som de som studerar till barnmorska.
Vi djupdyker i förändringarna som sker i vulva, vagina, livmodertapp och livmoder under graviditeten. Om blodflöde och hormoner, om pH och slemhinnor, om muskelfibrer och växande organ, och om hur den smarta kroppen hjälper oss att skydda den växande bebisen!
Avsnittet är i samarbete med MAM
...
Published 07/17/24
Kikhosta ökar i samhället just nu, och de mest sårbara är de små, nyfödda barnen.
Vi har bjudit in Oscar Berg, ST-läkare i barnmedicin, för att få veta mer om hur kikhosta drabbar spädbarn.
Hur smittsamt är det, vilka symtom ger det, hur behandlas det och varför är de yngsta så sårbara?
Vi pratar om barnvaccination, och gynekolog Rebecka berättar om rekommendationen om vaccination av gravida mot kikhosta, för att barnet ska födas med ett bra skydd.
När ges vaccinet, hur bra skyddar det...
Published 07/10/24
Det har blivit dags för dags för del 2 av sommarens frågelåda!
I avsnittet svarar vi på frågor om skillnaden mellan kvällsoro och kolik, och du får barnmorskans bästa råd för att lindra bägge situationerna.
Carina svarar även på frågan om sen (eller snarare optimal) avnavling och hur det fungerar vid kejsarsnitt.
Hur är det med pollenallergi under graviditet - vilka läkemedel kan jag använda? Gynekolog Rebecka svarar.
Vi har också fått frågan om vilka förlossningsställningar som funkar...
Published 07/03/24
I Sverige föds idag ungefär vart femte barn via kejsarfödsel. Det betyder att vi är många "kejsarinnor" som vill ha och behöver bra råd för att ta väl hand om ärret. För att få ett ärr som är funktionellt, hållbart, besvärsfritt och gärna även snyggt, behöver vi ta hand om det på bästa sätt.
Babyzpodcast pratar kejsarsnittsärr med duon bakom podden NipTalks - plastikkirurgen Riika Veltheim och hudläkaren Anne Wetter - och får deras bästa råd för ärrvård.
Hör om tejpning, och särskilt om de...
Published 06/26/24
Det har blivit dags för oss att svara på era lyssnarfrågor igen!
Den här gången har vi samlat ihop frågor om D-MER (dysforic milk ejection reflex, en reaktion där amning framkallar oro, ångest eller olust), om urinläckage under graviditet och vad man kan göra åt det, respektive om TBE-vaccination under graviditet och amning.
Håll även utkik framöver i podden efter frågelåda del 2, den kommer lite senare i sommar. Och fortsätt gärna att skicka in frågor till oss!
Lyssna gärna även till...
Published 06/19/24
Preeklampsi (havandeskapsförgiftning) drabbar cirka 5 000 gravida i Sverige varje år. Det är en komplikation som påverkar hälsan för både mor och barn, och den enda botande insatsen vi har i nuläget är att låta barnet födas och ta ut moderkakan.
Såklart är det ju bättre att kunna förebygga istället för behandla, och det pågår mycket forskning kring hur vi bäst förebygger preeklampsi.
Idag i Sverige använder vi acetylsalicylsyra i tablettform som förebyggande behandling till de som har hög...
Published 06/12/24
D-vitamin behövs i alla åldrar för att lagra in kalcium till tänderna och skelettet. Vitaminet har även en viktig funktion för kroppens immunförsvar.
Solen är vår främsta källa till d-vitamin, då huden bildar vitaminet vid solexponering. Till viss del kan vi lagra d-vitamin i kroppen, men det räcker inte under vinterhalvåret om vi inte äter mat som är rik på d-vitamin (t ex feta fiskar) och vid behov tar tillskott.
D-vitamin är ett av få vitaminer som vi riskerar att få i oss för lite av,...
Published 06/05/24
Den fjärde trimestern, de tre första månaderna efter att ha fött barn, är en period som för de flesta av oss kan vara en riktig utmaning. Vi är trötta, kroppen förändras, vi kan ha ont i bristningar eller ärr, brösten spänner och ömmar och det känns som att hormonerna tar med oss på en helvild känslomässig berg-och-dalbana.
Det är så lätt att fokus hamnar helt på den nyfödda, men vi vill att du ska få hjälp att hitta en möjlighet att få ha fokus även på ditt eget mående.
I poddavsnittet...
Published 05/29/24