Description
Preeklampsi (havandeskapsförgiftning) drabbar cirka 5 000 gravida i Sverige varje år. Det är en komplikation som påverkar hälsan för både mor och barn, och den enda botande insatsen vi har i nuläget är att låta barnet födas och ta ut moderkakan.
Såklart är det ju bättre att kunna förebygga istället för behandla, och det pågår mycket forskning kring hur vi bäst förebygger preeklampsi.
Idag i Sverige använder vi acetylsalicylsyra i tablettform som förebyggande behandling till de som har hög risk att drabbas. Med det system vi använder idag för att uppskatta risken att drabbas av preeklampsi är inte optimalt, vi hittar bara en fjärdedel av de som verkligen får preeklampsi.
I veckans avsnitt berättar docent Anna Sandström och docent Lina Bergman (Karolinska resp Sahlgrenska) om studien IMPACT som genomförts i Sverige för att hitta en bättre sätt att identifiera de som verkligen behöver förebygga preeklampsi. Så Tune In!
Avsnittet är i samarbete med MAM
Mer info om studien finner du på www.impactstudien.se.
Tack till hela styrgruppen för studien:
Anna-Karin Wikström, M.D., PhD
Ylva Carlsson, M.D., PhD
Anna Sandström M.D., PhD
Lina Bergman M.D., PhD
Peter Conner, M.D., PhD
Stefan Hansson M.D., PhD
Marius Kublickas, M.D., PhD
Peter Lindgren, M.D., PhD
Anders Larsson M.D., PhD
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi möter Tove och Leontine från BabyDuon, två barnsjuksköterskor som numera även är doulor, och som valt att stötta kvinnor under graviditet, förlossning och under postpartumtiden. Med sin erfarenhet från BVC kände de ofta att tiden för amningsstöd var knapp, och de började därför erbjuda...
Published 11/06/24
I samband med graviditet ökar risken för att drabbas av en venös blodpropp. Det beror dels på hormoner, dels på en ökad stas i venerna. Under de första 6-8 veckorna efter födseln är risken för blodpropp ännu lite högre, underligt nog.
Vi går igenom olika faktorer som ökar risken att drabbas av...
Published 10/30/24