Description
Preeklampsi är en allvarlig graviditetssjukdom som drabbar 5 procent av alla gravida kvinnor. Diagnosen ställs när en gravid har högt blodtryck och tecken på organskador, t ex protein i urinen. Omkring 70 000 gravida och 500 000 spädbarn världen över dör till följd av sjukdomen varje år.
Det finns i nuläget inget annat botemedel för preeklampsi än att förlösa barnet och avlägsna moderkakan. Det innebär att barnet måste födas för tidigt om preeklampsin är svår och debuterar tidigt.
I veckans poddavsnitt gästas vi av två forskare som ingår i Preeklampsigruppen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och får veta mer om multicenterstudien PI4 – Preeklampsi Interventionsprövning 4. Prövningens huvudsyfte är att utvärdera om metformin, ett diabetesläkemedel, kan förlänga graviditeten vid tidigt debuterande preeklampsi och därmed minska graden av förtidsbörd för barnet.
Lina Bergman är förlossningsläkare och docent vid Sahlgrenska och Felicia Andersson är forskningsassistent och undersköterska. Hör dem berätta om studiens upplägg, när, var och vilka som rekryteras, hur studien går till och de olika utfall man vill undersöka.
Mer information om PI4 och övrig aktuell preeklampsiforskning hittar du här: www.preeclampsiaresearch.com
Avsnittet sponsras av MAM
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi möter Tove och Leontine från BabyDuon, två barnsjuksköterskor som numera även är doulor, och som valt att stötta kvinnor under graviditet, förlossning och under postpartumtiden. Med sin erfarenhet från BVC kände de ofta att tiden för amningsstöd var knapp, och de började därför erbjuda...
Published 11/06/24
I samband med graviditet ökar risken för att drabbas av en venös blodpropp. Det beror dels på hormoner, dels på en ökad stas i venerna. Under de första 6-8 veckorna efter födseln är risken för blodpropp ännu lite högre, underligt nog.
Vi går igenom olika faktorer som ökar risken att drabbas av...
Published 10/30/24