Episodes
Journalisten Emanuel Karlsten pratar i det här avsnittet med Liv om hur han tänker om nya och gamla medier. Är de nya medierna sämre än de gamla? Hur får vi en mer mogen mediepublik? Och vilka råd kan man ge till föräldrar angående hur de ska förhålla sig till sina barns mediekonsumtion? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 04/17/24
Stina Cederholm är chefredaktör för "SvD Junior" och berättar för Lars hur man som vuxen kan tänka kring hur unga får till sig nyheter, och kan lära sig källkritik. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 04/15/24
Published 04/15/24
I dagens samtal berättar psykolog och doktorand Magnus Johansson om ”PAX i skolan”, en metod för att få klassrummet att bli bra arbetsmiljö för både lärare och elever. PAX har i dagsläget mest används i lågstadiet, där forskningsstödet också är starkast, och de förebyggande och hälsofrämjande långsiktiga effekterna är störst. För den som vill fördjupa sig mer om hur PAX och andra forskningsbaserade metoder kan bidra till en bättre värld tipsar Magnus om följande bok:...
Published 04/05/24
Psykolog Peter Karlsson berättar i det här avsnittet om positivt beteendestöd, ett forskningsbaserat förhållningssätt för att hjälpa barn med funktionsnedsättning och utmanande beteenden att hantera sin vardag och möta utmaningar på ett bättre sätt. På Peters hemsida finns ytterligare information om positivt beteendestöd och om hans böcker som han nämner i avsnittet: www.besiva.se Peter tipsar även om: https://www.adlibris.com/…/fran-beteendeproblem-till-livskv… https://www.pbis.org/ Hosted...
Published 04/04/24
I Socialstyrelsens nyligen uppdaterade nationella riktlinjer för råd och stöd vid adhd och autism rekommenderas bl.a. positivt beteendestöd (PBS).   I det här avsnittet berättar psykologerna Peter Karlsson och Eva Thormann som nyligen utkommit med sin bok ”Positivt beteendestöd i förskolan” mer om metoden, hur man lär sig mer den och hur man tillämpar den i förskolan. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 04/01/24
Åke Påhlshammar är med oss igen och i det här avsnittet berättar han om några historiska händelser som bidragit till kunskapen om den mänskliga hjärnan. Han pratar tex om Phineus Gage som drabbades av en allvarlig olycka och därmed bidrog till kunskapen om frontallobernas funktion. Om Broca som upptäckte det område i hjärnan som styr det talade språket och om Wernicke som upptäckte var språkförståelse har sin plats i hjärnan. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 03/18/24
Malin Joleby, forskare vid Karolinska Institutet, berättar om sin forskning om barn som blivit utsatta för övergrepp online, och hur man som vuxen kan hjälpa dessa barn att berätta. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 03/04/24
I det är avsnittet ger neuropsykologen och universitetsläraren Åke Pålshammar en grundläggande beskrivning av hur hjärnan ser ut och vad de olika delarna i hjärnan har för uppgifter.   Han inleder med att tala om storhjärnan, lillhjärnan och hjärnstammen för att sen fokusera på storhjärnans delar. De delar som nämns är de olika loberna (frontalloben, tinningloben, hjässloben och nackloben) samt Thalamus, amygdala , hippocampus och hypotalamus. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for...
Published 02/19/24
På teater-eventet "Stjärnkalaset" så gjorde vi en live-pod inför publik som test - såhär lät det! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 02/05/24
Vi välkomnar i det här avsnitt professor och författare Stefan Einhorn för att prata om snällhet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 01/22/24
Liv pratar med två barn i åk 3 och åk 6 om den nyutkomna tredje delen i barnboksserien om Mary; ”Jag och alla andra”. Boken tar bl.a upp ämnen som grupptryck, hitta sin egen vilja, stå upp för sin åsikt och pinsamheter och i avsnittet pratar vi om barnens tankar utifrån kapitlen om avund och ansvar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 01/15/24
Rebecca Grudin, psykolog och doktorand vid Karolinska Institutet, berättar om varför behandlingsstudier inom psykiatri ser ut som de gör, och vad man kan förvänta sig som deltagare. Studien som Rebecca själv bedriver och som riktar sig till tonåringar som är deprimerade, hittar du mer om här: https://www.studienida.com/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 01/08/24
Journalisten Emanuel Karlsten pratar i det här avsnittet med Liv om hur han tänker om nya och gamla medier. Är de nya medierna sämre än de gamla? Hur får vi en mer mogen mediepublik? Och vilka råd kan man ge till föräldrar angående hur de ska förhålla sig till sina barns mediekonsumtion? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 12/18/23
Vår tredje frågelåda! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 12/15/23
Vår andra frågelåda! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 12/14/23
Vår första frågelåda! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 12/13/23
Liv och Lars svarar på lyssnarfrågor! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 12/11/23
Var 6:e graviditet leder till en förlossningsdepression. Både den födande och partnern kan drabbas. I det här avsnittet berättar psykolog Elin Lampi mer om hur det yttrar sig, tecken att vara observant på och hur behandling går till. Elin har skrivit boken ”Förlossningsdepression: ensam är inte stark”. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 12/08/23
Psykologen och forskaren Mårten Tyrberg ger en beskrivning av vad dessa två tillstånd innebär, vad vi vet om riskfaktorer men också hur man kan förebygga insjuknande samt behandla de som drabbas. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 12/06/23
Julia Werneholm och Tove Tallungs drabbades av postpartumpsykos efter att de fött sina första barn. I det här avsnittet delar de med sig av sina erfarenheter.   Julia och Tove är med i organisationen Mamma till Mamma som jobbar för att sprida kunskap och nå ut till drabbade, anhöriga och vården. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 12/04/23
Högläsningsavsnitt! I barnboken "Pappan som var rädd för hejdå" hjälper två barn en pappa som har svårt att bli lämnad på sitt jobb, genom att öva på avsked. Tredje delen av serien "Rädda vuxna!" läses av Ellinor Atallah, Sara Ytterbrink Nordenskiöld, Susann Lundberg, Annah Hydman, Malin Sundling, Birgitta Felle, Melanie Hallstadius, Nadja Högman, Hanna Dencker, Andreas och Ivar Larsson Seglert samt Helena...
Published 11/27/23
Kristina Aspvall, psykolog och forskare vid Karolinska Institutet, berättar för Lars om hur man upptäcker OCD hos riktigt små barn, och en studie som undersöker om det är möjligt att förebygga allvarliga problem. Anmäl dig till studien här: https://nyheter.ki.se/har-ni-ocd-i-familjen-vill-du-minska-risken-for-att-ditt-barn-utvecklar-ocd Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 11/20/23
Filip Arnberg berättar för Liv om PTSD, hur det skiljer sig från komplex PTSD och hur behandlingar ser ut.   Lyssna även på Filip berätta om "Psykologisk första hjälpen" i avsnitt 203. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 11/13/23
Linnea Lindquist, rektor, pratar med Lars om hur vi kan jobba med tolerans och specifikt antisemitism i skolan - ett problem som tyvärr plötsligt blivit smärtsamt aktuellt. Tips på material: Skolverket Torgny Segerstedts stiftelse Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 11/06/23