Episodes
Bal arıları binlerce yıldır insanoğlunun ilgisini çekmiş. Onlar balın üreticileri ve örnek işbirliği sergiliyorlar. Cornell Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Thomas Seeley'in Ateşli Arılar ve Gürültülü Vızıltı Koşucular adlı kitabı üzerinden bal arılarını konuşuyoruz. 
Published 04/25/24
Published 04/25/24
Çin, yılda 350 milyonun üzerinde ofis mobilyası üretiyor ancak ofis mobilyaları farklı nedenlerle çöpe gidebiliyor.  Döngüsel ekonomi üzerine konuşuyoruz.
Published 04/10/24
Modern dünyada insanların fiziksel ve zihinsel sağlığı ile refahı için insanın doğasında var olan doğayla bağlantı kurma eğilimi biyofili ve biyofilik tasarım üzerine konuşuyoruz. 
Published 03/28/24
Hayat kalitesini arttıran, diğer canlıları da gözeten, evrene nazik davranan tasarımlar üzerine konuşuyoruz. 
Published 03/14/24
Topluluk olmaya hizmet etmesi için dönüştürülecek kasaba veya mahallelerden örneklere yer veriyoruz. 
Published 02/29/24
Kay Harel'ın yazdığı Darwin'in Yaşam Sevgisi kitabında, Charles Darwin'in hayatını, düşüncelerini derinlemesine ve özgün yollarla keşfetmek için biyofiliyi mercek olarak kullanıyor. Kitapta, biofilinin / yaşam sevgisinin onun nasıl evrimsel gerçekleri görmesini sağladığını anlatıyor. Harel, Darwin’in özel defterlerindeki az bilinen şeylerden yola çıkarak, Darwin'in köpeklere, gerçeklere, düşünceye, duyguya ve güzelliğe ilişkin görüşleri üzerinde biyofilinin etkisinin izini sürüyor.
Published 02/15/24
Astronotlar üzerine konuşuyor ve Astronotların Sonu: Neden Keşiflerin Geleceği Robotlardır? kitabını tartışıyoruz.
Published 02/01/24
Pet endüstrisi, insanları evcilleştiren akıl çelen kediler, yaşam kalitesini arttıran tasarımlar ve gıda israfını azaltan arka bahçedeki tavuklar...
Published 01/18/24
Bahçecilik, tüm kültürlerde, tüm zamanlarda uygulanan, kodlanan, ritüelleştirilen ve tüm sosyal sınırların ötesinde değer verilen insani bir dürtü. Bu programda bitki kadınlar var: Jennifer Jewell, ilham veren 75 kadını tanıtıyor. 
Published 01/04/24
Zanaatkarlar, elementlerden ‘altın’ ve dünyanın sonunu çini sanatçısı, UNESCO yaşayan insan hazinesi Hamza Üstünkaya ile konuşuyoruz. 
Published 12/21/23
Avokado Tartışması (The Avocado Debate | Honor May Eldridge), meyvenin tarihinin yanı sıra avokadonun bugün karşı karşıya olduğu zorlukları da ele alıp üretimin karmaşıklığını anlatıyor.
Published 12/07/23
Amerika’daki Ulusal Restoran Birliği tarafından bin 500'den fazla mutfak profesyoneli ile görüşülerek belirlenen '2024'ün Mutfak Trendleri' üzerine konuşuyoruz.   
Published 11/23/23
MIT Cambridge’daki araştırma ve geliştirmeler üzerine konuşuyoruz.  
Published 11/09/23
Cespress dünyanın her köşesinde bulunabilecek çim atıklarını değerlendiriyor. Tasarım kapıdan kapıya çim toplamakla başlıyor. Sonra yabancı maddelerden arındırmak için temizleme sürecinden geçiyor. Kapsamlı deneysel testlere tabi tutuluyor; yangın geciktirme, sıkıştırma, ısı geçirgenliği, darbeye dayanıklılık, çekiş gibi. Cespress ile taburenin oturak kısmını yapmışlar, duvar paneli ve yer karosu gibi örnekleri var. İkinci çim konusu ise yapay çimler; Doğal çimlerin yerine kullanılan yapay...
Published 10/26/23
Konuğumuz ziraat mühendisi, danışman, sürdürülebilir tarım uzmanı Samet Halıcı ile kıtlık, atık, israf, hasat ve tarım teknikleri üzerinde konuşuyoruz. 
Published 10/12/23
Kahve, dünya çapında yaklaşık 12,5 milyon çiftlikte yetiştiriliyor; %95'i beş hektardan büyük değil ve %84'ü iki hektardan küçük. Bu küçük üretici ülkeler zengin tat ve kalite çeşitliliğine katkıda bulunuyorlar. Ayrıca, çeşitli kahve orijinlerini devam ettirme, özellikle iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kayıplarında kahve tedarik zincirinin sürdürülebilirliğini ve dayanıklılığını korumada önemli rol oynuyorlar. Kahve ile ilgili detaylara iniyoruz. 
Published 09/28/23
İki bin dönümden fazla alanı etkileyen ve en az iki bin evi kasıp kavuran, 114 kişinin ölümüne yol açan Maui yangını, adanın tarım tarihiyle sıkı bir şekilde bağlantılı. Detaylı bir şekilde konuyu inceliyoruz. 
Published 09/14/23
Laura Tillman'ın beş yıllık araştırmaları ve gözlemleri sonucu sosyal vicdanı güçlü, Lalo olarak bilinen ikonik Meksikalı şef Eduardo García hakkında bir kitap yazdı. Şefin çiftliklerde çocuk işçi olarak büyümesi ve 30 yaşında Meksika'ya sınır dışı edilmesi de dahil olmak üzere hayat hikayesini anlatıyor. Kitap, García'nın çocuk göçmen işçiden, süperstar şefe kadar olan yolculuğunu anlattığı kadar, göçmen işçilerin Amerikan gıda sistemlerinin omurgasını nasıl oluşturduğunu da inceliyor.
Published 08/31/23
Programda ultra zenginlerin doğa ve kırsal kesimde çalışanlarla ilişkilerini ele alan bir araştırma var. Araştırmayı yapan ve kitaplaştıran Yale Üniversitesi’nde Çevre Bölümünde profesör Justin Farrell.
Published 08/17/23
Jeans Redesign katılımcıları, döngüsel ekonomi ilkeleriyle yeniden tasarladıkları 1,5 milyon kotu pazara sürdü ve diğerlerinden %75 daha fazla satış yakaladı. Konu hakkında detaylı konuşuyoruz. 
Published 08/03/23
Julian Assange’ın babasının, oğlu ve adalet için mücadelesini anlatan "Ithaka" adlı belgeselden ve Minecraft bünyesinde yer alan "The Uncensored Library"den (Sansürsüz Kütüphane) bahsediyoruz.
Published 07/20/23
EuroNatur ve RiverWatch STK koalisyonunun, Balkan yarımadasına dayatılan baraj çılgınlığına dikkat çekmek, en değerli nehirleri, nehir uzantılarını yıkımdan kurtarmak için 'Avrupa'nın Mavi Kalbini Kurtarın' kampanyasından ve 2018 yapımı, Britton Caillouette’in yönettiği "Blue Heart" belgeselinden bahsediyoruz. 
Published 07/06/23
Azteklerin verimli tarım yöntemi geliştiren, çevreyi suistimal etmeyen ve tüm yıl boyunca mahsul almalarına izin veren kültüründen gelen Chinampas ile zehirli atık, turizm, kentleşme, kötü arazi kullanım uygulamalarına karşı mücadele ederek ekolojik döngüsünü tamamlamada ısrarcı, selülolitik bir bakteri olan Streptonomy üzerine konuşuyoruz. 
Published 06/22/23
Doğadan ilham alan, biyofilik unsurlarla dolu Hollanda'daki De Verwondering okulu ile biofilik tasarım ilkeleriyle dikkat çeken Iowa'daki itfaiye binasına göz atıyoruz. 
Published 05/25/23