Episodes
Het loopje van de kleedkamer naar de ring is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Liep een bokser vroeger vergezeld van een handvol mensen naar het strijdtoneel, tegenwoordig weet hij zich regelmatig omring door rappers, vuurwerk en spektakel.
In deze aflevering van BoksOuwe, de podcast over boksen, gaat over de ringwalk en over de stare-down.
Dat moment waarop twee kemphanen elkaar diep in ogen kijken en proberen die eerste psychologische tik uit te delen
Published 06/30/24
Bokstrainers en hun vechter hebben vaak een band die te vergelijken valt met die van een vader met zijn zoon.
Een band, die vanwege het karakter van de sport, nog een extra laag krijgt.
De geschiedenis van de sport kent verschillende voorbeelden van vader-zoon-achtige relaties tussen trainer en pupil.
Een aantal daarvan bespreek ik in deze aflevering van BoksOuwe, de podcast over boksen.
Published 03/27/24
Het was een toevallige gebeurtenis die, toen nog, Cassius Clay op het spoor van de bokssport zette. Omdat zijn fiets werd gestolen kwam hij in contact met een plaatselijke politie-agent, die toevallig ook boks-training gaf. Zijn eerste lessen volgde hij in de Olympus Gym in Louisville, Kentucky.
Het was het begin van een carrière die hem in Miami, Florida bracht. Waar zijn talent zich verder ontwikkelde en hij vrienden voor het leven maakte. En uiteindelijk schiep hij zijn eigen boks-hemel...
Published 01/17/24
De film Big George Foreman staat sinds kort op Netflix. Een biopic over een van de meest bijzondere boksers uit de geschiedenis van de sport. Een man wiens carrière onlosmakelijk verbonden is met die van Muhammad Ali. Een Texaanse reus die de sport de rug toekeerde, maar later misschien wel de grootste comeback ooit maakte.
Published 12/03/23
Ze zijn de ultieme unsung heroes van de bokssport; sparringpartners. Onmisbare schakels tijdens de voorbereiding en training voor elk gevecht. Ze voeren vaak een lastige balanceer-act uit en heel af en toe zijn ze van grote invloed op de voortgang van een gevecht.
Een bokser als Sonny Liston had een sparringpartner voor elk aspect van het gevecht, Mike Tyson versleet ze bij bosjes en Muhammad Ali gaf ze veel ruimte om te leren en hem aan te pakken.
Vaak blijven ze hun hele carrière...
Published 04/03/23
Als kind uit een pacifistisch, links krakersmilieu was het niet voor de hand liggend dat Jens van Dongen ooit in de wereld van de vechtsport terecht zou komen. En toch vond hij in de dojo de antwoorden die hij zocht op de vragen die het leven hem stelde.
In de tientallen jaren dat hij trainend en vechtend doorbracht ontwikkelde hij een filosofie en een kijk op de vechtsportwereld, die uiteindelijk samen kwamen in zijn eigen boksschool Boogieland (Kick)Boxing Club in Amsterdam-Noord. Een gym...
Published 02/12/23
Op de geboortedag van Muhammad Ali heb ik mezelf de vraag gesteld: wanneer was hij nou eigenlijk op zijn allerbest? Nu kun je bij Ali kiezen uit een rijk oeuvre, met talloze legendarische partijen. Maar in welk gevecht zagen we de kampioen op de toppen van zijn kunnen? Was het tijdens zijn eerste gevecht met Sonny Liston, toen hij voor het eerst wereldkampioen werd? Of bij zijn magnifieke overwinning op George Foreman in Kinshasa, Zaire in 1974? Of toch in het derde treffen met Joe Frazier,...
Published 01/17/23
In de hoogtijdagen van het 'Ali-tijdperk' had een Canadese bokser de moed om het op te nemen tegen de talrijke grote zwaargewichten die die periode in de sport zo bijzonder maakte.
Foreman, Frazier en Ali, tegen wie hij zelfs 2 keer in de ring stapte. Winnen deed hij van geen van hen, maar knock-out ging hij nooit. En al zijn tegenstanders moesten na afloop erkennen dat dit misschien wel de taaiste was tegen wie ze het ooit opnamen.
George Chuvalo (Toronto, 1937) kon niet terugvallen op...
Published 12/11/22
Diago Houthoff is chroniqueur van de Rotterdamse boksgeschiedenis. Op zijn zolderkamer bevindt zich een indrukwekkende verzameling wedstrijd-affiches, krantenartikelen en foto's uit vervlogen tijden. Vergeelde krantenberichten over bokswedstrijden, zwart-wit foto's van inmiddels verdwenen boksscholen, die soms in kelders van kroegen gevestigd waren. En wedstrijdverslagen tussen boksers van weleer.
Veel van wat hij in zijn bezit heeft speelde zich af in het Rotterdam van toen. Dé boksstad...
Published 09/14/22
Op 8 oktober staan de Britse boksers Conor Benn en Chris Eubank Jr tegenover elkaar in de ring in O2 Arena in Londen. Meer dan 30 jaar nadat hun hun boksende vaders dat ook deden.
Nigel Benn en Chris Eubank waren twee aartsrivalen die elkaars bloed wel konden drinken. Nigel Benn, The Dark Destroyer, bracht altijd spektakel in de ring. Hij kon incasseren, kon diep gaan en was een echte straatvechter. Chris Eubank was, naast een echte stylist in de ring, een van de meest wonderlijke figuren...
Published 08/31/22
In deze BoksOuwePodcast praat ik met Barry Groenteman. Oud Nederlands kampioen, ondernemer en eigenaar van een boksschool in Amstelveen. Met zijn joodse achtergrond zet Barry de even boeiende als wrange geschiedenis van het joodse boksen voort. Met kampioenen als Max Baer en Benny Leonard domineerden joodse boksers het Amerikaanse boksen aan het begin van de vorige eeuw.
In Nederland was de Amsterdammer Ben Bril een groot kampioen Amper 16 jaar bokste Bril op de Olympische Spelen in...
Published 07/13/22
Boris van der Vorst, voorzitter van De Nederlandse Boksbond, is vastbesloten om het boksen te behouden als Olympische sport. Die status staat op het spel; het Internationaal Olympische Comité (IOC) is niet tevreden over de manier waarop de Internationale Boksbond (de AIBA) opereert. De huidige voorzitter van de AIBA, de Rus Umar Kremlev doet volgens het IOC onvoldoende om de corruptie binnen de sport te bestrijden.
En dus dreigt, voor het eerst in de geschiedenis van de moderne Spelen,...
Published 06/22/22
Hij was het meest mysterieuze lid uit de entourage van Muhammad Ali: Drew 'Bundini' Brown. Een high school drop-out, die als broekie van 13 bij de Marine ging en na allerlei omzwervingen in Harlem, New York terecht kwam en daar aan het werk ging bij de legendarische Sugar Ray Robinson. In Miami liep hij op een dag de boksschool binnen waar, toen nog, Cassius Clay trainde. Er ontstond een even wonderlijke als innige vriendschap die de hele carrière van The Greatest zou duren. Bundini was er...
Published 04/18/22
Ze noemen boksen ook wel: the noble art of self defence en vechtsport: martial arts. Wie goed kijkt naar het boksen ontdekt op zeker moment de schoonheid in het gevecht en de esthetiek van de strijd. Voor de Rotterdamse kunstenares Vera Nederlof is de bokser haar muze.
Na een carrière als grafisch vormgever die aan ballet deed had ze op zeker moment behoefte aan vrijheid, zowel in haar werk als in haar leven. Die vond ze in het boksen. Ze begon boksers te tekenen in de boksschool en omarmde...
Published 03/18/22
In deze aflevering van BoksOuwe praat ik met Bart van Polanen Petel, voormalig Nederlands kampioen en een man met een bijzonder verhaal. Hij besloot op zeker moment, amper 20 jaar oud, het avontuur na te jagen en te gaan trainen in het Mekka van het boksen. Hij kocht een vliegticket, naar Amerika, nam zijn intrek in een sleazy motel in een levensgevaarlijke buurt en bracht drie maanden door in de gym van een de grootste boksers aller tijden. Over de totstandkoming van dat avontuur, zijn tijd...
Published 03/01/22
In gesprek met Alex Blanchard, oud bokser en zesvoudig wereldkampioen in het halfzwaargewicht. Eén van de beste boksers die ons land ooit gekend heeft. Vanwege zijn looks, charisma en branie werd de geboren Amsterdammer vaak vergeleken met Muhammad Ali, het grote voorbeeld van Blanchard. Boksen was voor de jonge Alex een manier om te ontsnappen aan een jeugd die gekenmerkt werd door armoede, drugs en huiselijk geweld. Tijdens zijn carrière laveerde hij moeiteloos tussen het wereldje van de...
Published 02/15/22
In deze aflevering van BoksOuwe kun je luisteren naar het volledige gesprek dat ik onlangs had met Lucas Defares, de Boksz-coach. Hij gebruikt boksen als lesmateriaal en therapeutisch middel. Als sociaal werker past Lucas bokstechnieken toe in zijn werk met moeilijk opvoedbare jongeren en gedetineerden. En als boks-trainer toont hij , door het boksen, mensen uit het bedrijfsleven welke lessen er te leren vallen uit the noble art of self-defence.
Published 02/02/22
In de vorige aflevering kwam hij al een aantal keren aan het woord: Dennis Kornman. Maker van de podcasts Vechtersbazen en De Gouden Kooi en sinds kort executive producer bij Discovery en Eurosport. Daar gaat hij zich bezig houden met wedstrijden van de UFC. Maar bovenal is Dennis een groot liefhebber en kenner van de vechtsport. Ik sprak met hem over de schoonheid van vechtsport, de heftige emoties waar vechters vaak mee te dealen en de bijzondere momenten waar hij als podcast-maker...
Published 01/19/22
Een nieuw jaar, een nieuw seizoen en een nieuwe aflevering van BoksOuwe!
Hierin praat ik met vechtsport-kenner Dennis Kornman (host van de populaire Youtube-series Vechtersbazen en De Gouden Kooi), Lucas Defares, de Bokscoach en Boris van de Vorst, voorzitter van De Nederlandse Boksbond.
Over de groeiende populariteit van vechtsport en boksen, de vaak primaire emoties waar vechtsporters mee te maken en boksen als therapie en metafoor voor het leven.
En waarin ik weer eens een poging doe...
Published 01/13/22
In deze aflevering van BoksOuwe: de nummer 1 uit de Top 10 die ik aan het maken was. Die is natuurlijk niet compleet zonder een wedstrijd van The Greatest of all Time. Uit zijn indrukwekkende carrière alleen is al een Top 10 samen te stellen, maar het gevecht en de ronde die er wat mij betreft uit springen staan voor meer dan alleen de bijna 3 minuten die de ronde duurde. Het staat ook voor wie Ali. Als mens, als bokser en als icoon. Het zijn ook de omstandigheden waaronder het gevecht werd...
Published 09/17/21
Ik was, vóór mijn 2 Olympische afleveringen, bezig met het samenstellen van een persoonlijke Top 10 meest bijzondere rondes uit al even bijzondere wedstrijden. In BoksOuwePodcast aflevering 24 weer 3 gevechten uit die Top 10. Ik vertel het verhaal van de krankzinnige 10e ronde uit het gevecht tussen Jose Luis Castillo en Diego "Chico" Corrales. Maar ook de onwaarschijnlijk spectaculaire openingsronde van het duel tussen "Marvellous" Marvin Hagler en Thomas "The Hitman" Hearns. En tot slot:...
Published 09/03/21
"Ik wil vooral genieten". Dat is wat de Nederlandse bokser Enrico Lacruz van plan was, voorafgaand aan zijn tweede Olympische Spelen. Dat genieten duurde helaas maar 1 wedstrijd. Het lot koppelde hem aan een van favorieten voor het goud in de gewichtsklasse tot 63kg. Ik sprak Enrico Lacruz vlak voor zijn vertrek naar Tokyo. Een deel van dat gesprek was al te horen in de vorige aflevering. Maar we bespraken nog veel meer. In aflevering 23 van de podcast BoksOuwe gaat het over winst en verlies,...
Published 08/01/21
Vannacht, om iets na 5 uur Nederlandse tijd, begint Enrico Lacruz in de Kokugikan Arena in Tokyo aan zijn tweede Olympische Spelen. Hij heeft geloot tegen de sterke Amerikaan Keyshawn Davis. Ik sprak Lacruz een week voor zijn vertrek naar Japan. Een deel van dat gesprek hoor je in de tweede Olympische aflevering van BoksOuwe. Daarin blik ik ook terug op de Nederlandse successen tijdens de spelen in de jaren 80. De jaren waarin Regilio Tuur, Arnold Vanderlyde en Orhan Delibas zich lieten zien...
Published 07/24/21
Tot nu toe is Bep van Klaveren de enige Nederlandse bokser ooit die goud won op de Olympische Spelen. De Rotterdammer van Klaveren deed het op de Spelen van 1928 in Amsterdam. De Spelen die in meerdere opzichten uniek waren. In deze Olympia aflevering van BoksOuwe: Nederlandse boksers op de Olympische Spelen, toen en nu. Natuurlijk gaat het over Bep van Klaveren, maar ook over Karel Miljon, Leen Jansen en Rudi Lubbers. Met sporthistoricus Jurryt van der Voorn praat ik over Ben Bril en Sam...
Published 07/23/21