Description
De cryptomarkt heeft het zwaar, want april was geen vrolijke maand en mei begint ook niet al te best. De koers van bitcoin verloor in totaal ruim 20%. Een stevig getal, maar ook niet ongewoon als je kijkt naar de historie. Opvallend is dat de Amerikaanse Bitcoin ETF's, twee maanden geleden nog dé reden voor de stijgende prijs, piepend en krakend tot stilstand zijn gekomen. De groei in de producten van o.a. BlackRock en Fidelity is er al een tijdje uit.
Een ander product van BlackRock doet het dan weer wel goed. Het BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund (stop de tijd) is met 375 miljoen dollar in zes weken meteen flink te noemen. Het fonds tokeniseert obligaties en keert uit in stablecloins. Daar blijkt dus serieus vraag naar te zijn. Volgens CoinTelegraph staat er momenteel 1,4 miljard dollar aan getokeniseerde staatsobligaties uit.
Changpeng Zhao, oprichter en voormalig baas van cryptobeurs Binance, gaat vier maanden de gevangenis in. We kunnen het gerust bestempelen als een lichte straf, want Zhao zou onder meer de Amerikaanse wetten tegen witwassen hebben geschonden. Zijn bedrijf schikte voor ruim vier miljard in de VS en nu blijkt dat hij vier maanden moet brommen. Het is nog onduidelijk wat Zhao na zijn korte sabbatical gaat doen.
En ook Roger Ver, die ooit te boek stond als 'Bitcoin Jesus' zit in de problemen. Hij wordt aangeklaagd door de Verenigde Staten voor belastingontduiking. Hij begon ooit met het kopen van Bitcoin toen de koers nog onder één dollar lag. Hij investeerde in bedrijven als Kraken, Ripple en Blockchain.com en verloor die reputatie ook weer door Bitcoin Cash, een munt die zich in 2017 'afsplitste' van Bitcoin, te promoten. In 2014 zou hij staatsburger van Saint Kitts and Nevis zijn geworden, maar volgens de VS heeft hij toen zijn belastingzaken niet goed afgewikkeld. Er zou geen belasting zijn betaald over 131.000 bitcoin en dat gaat over bedragen in de orde van honderd miljoen dollar.
Deze week in de Cryptocast
Paul Buitink, hij is chef van goudbedrijf Holland Gold en al heel lang bezig met bitcoin. We hebben het over de nieuwe bullmarkt in goud, die opkomt net nu bitcoin even op zijn retour is. En we hebben het over de overeenkomsten en verschillen tussen goud en bitcoin: ze reageren op dezelfde manier op variaties in de rente maar omgekeerd op geopolitieke onrust. En wat kun je makkelijker minen, goud of bitcoin?
Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
De cryptomarkt heeft de afgelopen week een indrukwekkende stijging doorgemaakt. De koers van Bitcoin, die vorige week nog rond de 75.000 dollar stond, bereikte nu de 88.000 dollar. Deze stijging wordt vooral toegeschreven aan de recente verkiezingen in de VS, waar Donald Trump en een groot aantal...
Published 11/14/24
Bitcoin doorbrak afgelopen week nieuwe records en bereikte een symbolische hoogte van 75.000 dollar per munt. Dat kwam mede door de vroege voorsprong van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Terwijl zijn overwinning zich aftekende, bereikte de cryptomarkt nieuwe hoogtes; naast...
Published 11/07/24