Episodes
Den danske it-iværksætter og forfatter David Heinemeier Hansson gæstede Dansk IT's konference Cyber Security 2024 til en samtale om argumenter for og imod cloud. David Heinemeier Hansson har valgt at vinke farvel til skyen - og det valg fortryder han ikke.
David Heinemeier Hansson er medejer og teknologichef i den amerikanske softwarevirksomhed 37signals (tidligere kendt som Basecamp). Han er medforfatter til flere bøger, bl.a. The New York Times-bestselleren Rework fra 2010 samt It...
Published 10/03/24
I denne episode af Dansk IT‘s podcast besøger vi Kristian Hjort-Madsen, teknologidirektør i Norlys.
Norlys har 4.600 medarbejdere på tværs af landet, er ejet af flere end 800.000 andelshavere og leverer energi, ladestandere, tv, internet, og mobiltelefoni til danskerne.
Kristian Hjort-Madsen er som teknologidirektør i Norlys sat i spidsen for den digitale transformation. Det indebærer blandt andet, at Norlys skal blive en mere datadrevet virksomhed, og at man har ambitioner om at udnytte...
Published 09/13/24
Den digitale udvikling accelererer og forandrer vores verden i et tempo, der kan virke overvældende for de fleste af os. Den digitale udvikling betyder også, at der er behov for en ny form for ledelse, og at lederne er nødt til at justere deres fokus og prioriteringer i takt med udviklingen.
Det mener de to gæster i denne podcastepisode fra Dansk IT, hvor vi har fokus på samspillet mellem ledelse og digitalisering.
Anledningen er, at Dansk IT udkommer med bogen “Ledelse på tærsklen til et...
Published 01/03/24
I denne episode af Dansk IT’s podcast dykker vi ned i emnet “DevOps” og giver dig en forståelse af, hvordan DevOps som koncept og disciplin konkret kan hjælpe din virksomhed på den digitale rejse.
DevOps, der er en sammentrækning af development og operations, handler grundlæggende om at styrke både softwareudviklingen og driftsaktiviteterne og dermed virksomhedens digitalisering.
Vi taler i podcasten om, hvordan DevOps i praksis kan implementeres, og vi ser på potentialerne i DevOps.
Vi...
Published 11/21/23
Kunstig intelligens er strøget til tops på agendaen i mange virksomheder i de senere år. Mulighederne for at optimere arbejdsgange og automatisere processer står nærmest i kø i takt med, at AI som teknologiområde modnes, og anvendelsesscenarierne udvikler sig hastigt.
Det er dog ikke uden dilemmaer og potentielle problemstillinger, når man bringer AI-værktøjerne i spil. Vi skal f.eks. forholde os til både problemstillinger inden for cybersikkerhed, etik og jura, ligesom det naturligvis også...
Published 11/06/23
Sundhedsfaglig indsigt og digital innovation skal gå hånd i hånd, hvis vi skal udvikle et moderne og fremtidssikret dansk sundhedsvæsen. Det sætter vi fokus på i denne tredje podcastepisode fra Dansk IT om fremtidens sundhedsvæsen.
Denne gang taler vi om, hvorfor de “varme” og “kolde” hænder er nødt til at arbejde tæt sammen i udviklingen af sundhedsvæsenet, og vi sætter fokus på, hvordan både klinisk faglighed, teknologi og innovation kan bringes i spil, når vi lægger fundamentet for...
Published 10/13/23
I denne episode har vi besøg af Claus Sneppen, associated partner hos Instituttet for fremtidsforskning og forfatter til e-bogen Hybrid Workplace 2033, der netop er udkommet.
Hybride arbejdspladser handler om langt mere end antallet af hjemmearbejdsdage og om at kunne koble sig på virtuelt. Den hybride model repræsenterer i virkeligheden massive forandringer på vores arbejdspladser.
Blandt andet går vi fra, at kontoret var epicentret for vores arbejdsliv til, at det nu i stedet er...
Published 09/27/23
De fleste virksomheder og organisationer har et ønske om at udnytte de potentialer, digitaliseringen rummer - f.eks. ved en højere grad af automatisering, mere effektive arbejdsgange eller en mere værdiskabende brug af data på tværs af organisationen. Digital transformation er samtidig også blevet et centralt tema.
Det er er dog svært for alvor at realisere ambitionerne for digitaliseringen, hvis ikke der er styr på både det strategiske og teknologiske fundament i virksomheden. I denne...
Published 09/21/23
Vi har i denne episode besøg i studiet af Dennis Hansen, der arbejder med cybersikkerhed og med at opdage og udforske sårbarheder i virksomheders it-sikkerhed ved hjælp af social engineering.
Social engineering handler grundlæggende om at skaffe sig adgang til virksomhedens it-systemer og kritiske data ved at anvende psykologiske greb og manipulation. På den måde kan it-kriminelle f.eks. narre en medarbejder i organisationen til at udlevere fortrolige informationer, der så kan anvendes til...
Published 07/11/23
Hvis man gerne vil forstå den digitale fremtid, der banker på døren, skal man kende til de store gennembrud og bedrifter i it-historien. Derfor dykker vi ned i historien om maskiner som DASK, GIER, Commodore 64 og Amiga 500. Det var sådan, at det hele begyndte og senere ekskalerede. Måske er historien om de maskiner derfor også nøglen til at forstå, hvor vi nu er på vej hen?
Få også den spændende historie om, hvordan vi gik fra radiorør til transistorer til microprocessorer og forstå,...
Published 06/23/23
Morten Løkkegaard (V), medlem af Europa-Parlamentet, og Casper Klynge, vicedirektør i Dansk Erhverv og fhv. tech-ambassadør i Silicon Valley, mødtes til Dansk IT's OffDig 2023-konference til en spændende debat om udviklingen på det digitale marked og behovet for regulering på området, f.eks. i form af GDPR, NIS2 og EU’s kommende AI Act.
I debatten kom vi bl.a. ind på:
- Hvilken form for regulering af markedet er der behov for i dag og i fremtiden, og hvordan finder man den rette balance...
Published 04/26/23
Truslen fra hackere og it-kriminelle mod borgere og myndigheder er rykket meget tæt på, og de digitale angreb bliver flere og stadig mere avancerede.
Center for Cybersikkerhed betegner trusselsniveauet som ”meget højt”, når det handler om truslen fra cyberspionage og truslen fra cyberkriminalitet. Der er ikke tvivl om, at der behov for en øget indsats for at forbedre cybersikkerheden i Danmark, ikke mindst i den offentlige sektor.
Men hvem har egentlig ansvaret for at sikre, at det sker -...
Published 04/21/23
Anja C. Andersen er astrofysiker og professor ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet.
Hun forsker i kosmisk støv og er forfatter til et hav af videnskabelige publikationer og artikler og også flere bøger om universet rettet mod den brede befolkning - bl.a. En lille bog om universet og En lille bog om månen.
Anja C. Andersen er anerkendt for sin evne til at formidle komplekst stof og for at styrke interessen for universet blandt helt almindelige mennesker. Hun har bl.a. vundet...
Published 03/29/23
Vi kan ikke længere regne med den gamle verdensorden. I stedet er vi på vej ind i en ny æra præget af usikkerhed og uro - en ny verdens(u)orden. Det får vidtrækkende konsekvenser for os alle og også for digitaliseringen.
Det handler det om i denne særudgave af Dansk IT's podcast, hvor du kan møde en af Danmarks mest erfarne diplomater og analytikere inden for den globale verdensorden, Ulrik Vestergaard Knudsen.
Ulrik Vestergaard er tidligere departementschef i Udenrigsministeriet og...
Published 03/22/23
Det danske sundhedsvæsen er en central del af velfærdssamfundet. Den demografiske udvikling, hvor der bliver færre i den erhvervsaktive alder, mens antallet af ældre stiger, udgør dog en markant udfordring.
Allerede i dag er der alvorligt mangel på personale på hospitalerne og i ældreplejen, og i takt med at stadig flere borgere i de kommende år vil få brug for hjælp fra sundhedsvæsenet, vil udfordringerne kun vokse. Det er en alvorlig situation, der kalder på handling på mange...
Published 03/13/23
De fleste, der arbejder med digitalisering, har en målsætning om at sætte mennesket i centrum. Ofte kan det dog være lettere sagt end gjort - for hvad betyder det i praksis at have mennesket i centrum for digitaliseringen?
Konsekvenserne af et manglende fokus på de menneskelige aspekter ser vi, når et nyt it-system resulterer i utilfredshed og frustrationer blandt brugerne snarere end begejstring over alt det positive, digitaliseringen kan bidrage med. Eller når en digital transformation...
Published 03/01/23
Digitalisering er nøglen til at sikre en langt mere effektiv og værdiskabende offentlig sektor. De digitale muligheder står nærmest i kø, og mange steder er man også i fuld gang med en digital transformation.
At realisere potentialet i digitalisering er dog lettere sagt end gjort. Det kræver både klar ledelse, en solid forretningsstrategi og en modernisering af de digitale platforme for at kunne sikre det maksimale udbytte af investeringerne.
Vi dykker i denne podcast ned i, hvorfor det er...
Published 02/24/23
De fleste virksomheder og organisationer har fokus på digital innovation og ønsker forfølge de muligheder og potentialer, digitaliseringen rummer.
Men hvad handler digital innovation egentlig om - og hvordan bliver man dygtig til det?
Det fokuserer vi på i denne episode af Dansk IT’s podcast, Tech og strategi i øjenhøjde. Vi taler bl.a. om, hvordan store, etablere virksomheder kan drage nytte af den kultur, agilitet og innovationsevne, der ofte kendetegner startup-miljøet.
Medvirkende:...
Published 02/16/23
En ny ph.d.-afhandling går i dybden med automatiseret sagsbehandling, der i stigende grad anvendes i den offentlige sektor. I denne podcastepisode taler vi med forskeren bag, Ulrik Røhl. Vi dykker ned de muligheder, der ligger i automatiseret sagsbehandling og også i de dilemmaer, der følger med udviklingen.
Ulrik Røhls ph.d. belyser, hvordan den stigende anvendelse af automatiseret sagsbehandling påvirker myndigheders overholdelse af regler og normer for god myndighedsadfærd.
Forskningen...
Published 02/09/23
I denne episode fokuserer vi på åbenhed som en del af digitaliseringen - f.eks. i form af åbne data, åbne standarder, open source, Creative Commons-licenser og videndeling.
Du bliver klogere på, hvordan åbenhed kan udnyttes til at styrke virksomheders og organisationers digitalisering.
Hør også om konkrete eksempler på, hvordan f.eks. åbne data kan udnyttes og få gode råd til, hvordan du kommer i gang med at anvende de åbne koncepter - og hvad du især skal være opmærksom på, når du gør...
Published 01/18/23
Det danske sundhedsvæsen er under forandring. Nye teknologiske muligheder opstår i takt med den digitale udvikling, og især brugen af data og kunstig intelligens rummer et betydeligt potentiale for at styrke sundhedsvæsenet.
Det er ikke mindst afgørende, at vi griber de digitale muligheder, når vi befinder os i en tid, hvor sundhedsvæsenet generelt er under pres, og hvor samfundsudviklingen gør, at der er et stigende behov for at innovere og transformere måden, sundhedsvæsenet bliver drevet...
Published 12/16/22
Vi skal have mere diversitet og være bedre til inklusion. Sådan lyder mantraet på mange danske arbejdspladser. Hverken diversiteten eller inklusionen bliver dog en realitet uden en målrettet og vedholdende indsats i virksomhederne.
I denne podcast fra Dansk IT dykker vi derfor ned i, hvad diversitet og inklusion egentlig betyder i praksis, og vi taler om, hvordan man går fra at have politikker og visioner på området til rent faktisk at sikre, at man har en rummelig organisation med alt,...
Published 12/06/22
Ambitionen om at sikre en mere bæredygtig verden risikerer hurtigt at blive noget ukonkret, hvis ikke man får bæredygtigheden implementeret i virksomhedens projekter, og hvis ikke man formår at oversætte de overordnede strategier til håndgribelige og målbare indsatser i dagligheden.
Netop behovet for at kunne implementere bæredygtighed var i fokus under FN’s klimakonference, COP27, der fandt sted i Ægypten. Her deltog de to gæster i denne podcastepisode. De arbejder begge med digitalisering...
Published 11/25/22