Episodes
In deze aflevering behandelen we de analogie van Cato de Jongere, die, volgens denieuwestoa.nl, ongeveer het volgende zei:De boogschutter kan er alles aan doen om de actie tot het beste van zijn kunnen uit te voeren, maar vanaf het moment dat de pijl los komt van de boog kan de boogschutter niet bepalen of de pijl zijn doel raakt. Dit ligt buiten zijn controle. Het doelwit kan bewegen en de wind kan de koers van de pijl veranderen.Jesse vertelt hoe hij dit recent heeft kunnen toepassen in...
Published 10/30/24
In deze aflevering wordt 'apatheia' besproken; blijkbaar iets anders dan apathie. Het verschil is dat bij apathie vaak van emotieloos wordt gesproken, terwijl met apatheia wordt bedoeld 'onberoerd door emoties'. Of eigenlijk: onberoerd door 'passions'. Emoties, driften, lusten en gevoelens. In een vergelijking met therapie proberen we uit te leggen hoe - wat ons betreft - emoties wel aanwezig mogen zijn, maar niet aan het roer van ons handelen mogen staan.
Published 10/23/24
Hebben astrologie en stoïcisme met elkaar van doen? Gastspreker Sabine Metz is erg belezen in de materie en schijnt haar (maan)licht erover. Wat denk jij ervan? Voor vragen kun je Sabine of ons altijd een berichtje sturen!
Published 10/02/24
Eerder spraken we al over 'geluk lenen van morgen', zoals teveel drinken in de avond waardoor je in de ochtend de prijs moet betalen.Ook hebben we het gehad over premeditatio malorum: je voorbereiden op mogelijk leed uit de toekomst. Een oefening die onder meer wordt beschreven in Drive van Mark Tuitert.Maar kun je door een combinatie van deze twee misschien ook de toekomst verlichten? Zorgen dat je niet je geluk, maar juist je ongeluk van morgen leent - en daar morgen de prijs voor ontvangt?...
Published 09/11/24
In een artikel in Trouw spreekt Floris Leest (Van der Pol) over zijn ervaringen - en breuk - met het stoïcisme. Zo zou je in het stoïcisme kunnen doorslaan, het je afgestompt laten maken, en zelfs in verband staan met zijn relatiebreuk!Dat staat natuurlijk iedereen vrij, maar enkele beweringen uit dit artikel namen wij onder de loep, en gaven er onze beschouwingen bij. Wat is gematigd leven? Hoe voorkom je dat je doorslaat in het stoïcisme? Dit zou je kunnen zien als een follow-up van de...
Published 08/05/24
Onze eerste aflevering met een gastspreker! Samen met architect Peter Groot ontdekken we de relaties tussen, en de lessen uit architectuur, stoïcisme en aikido. En wat kunnen stoïcijnen in spé eigenlijk leren van architectuur? En andersom? Luister mee!NB: Aan het einde van de aflevering bedoelde Peter te zeggen "Een specialist weet heel veel van weinig, en gaat meer en meer weten weten van minder tot hij alles weet van niets. Een generalist weet een beetje van veel en gaat minder weten van...
Published 06/19/24
Een luisteraar vroeg zich af: hoe zorg ik dat de belangrijke eigenschap 'gematigdheid' niet doorslaat naar onverschilligheid? Terug van weggeweest! DPOS lag er wegens omstandigheden even uit, maar komt weer volle bak op je radar. Luister mee!Joost en Jesse gaan erover in gesprek vanuit persoonlijke ervaringen en hun opgedane kennis. Wat denk jij erover? En zou Doris hiermee geholpen zijn?
Published 06/05/24
Daar zijn we weer! Deze keer gaat de aflevering over het lenen van morgen. Wat je vandaag doet, heeft invloed op morgen. Althans: je zou zomaar eens je energie of je geluk van morgen kunnen lenen vandaag. Dan kom je dat morgen tekort!Over drank, Netflix slaap, sport, eten, en alle andere fronten waarop dit terugkomt. Er worden persoonlijke thema's gedeeld, besproken en hierop gereflecteerd! Meepraten? Check Instagram!
Published 03/25/24
Daar zijn we weer! Terug van weggeweest. In deze aflevering behandelen we weer een luisteraarsvraag. Ditmaal vraagt Hidde Koen zich af of de gevleugelde uitspraak: "hard voor weinig, nooit chagrijnig" wellicht stoïcijnse roots kan hebben. Wat wij hiervan denken? Hoe we hiermee omgaan? Alles is stoïcisme.
Zet de aflevering aan en kom erachter!
Published 01/14/24
In aflevering #26 behandelen de luisteraarsvraag van Michiel die zich afvraagt waar Memento Mori vandaan komt - daar die uitdrukking niet aan de stoïcijnen te linken lijkt.We zochten het uit, en vanzelfsprekend ook wat deze uitdrukking volgens ons betekent. Anno nu én toen! Hoe is dat voor jou?
Published 09/20/23
We beginnen deze aflevering met: 'het is nooit te laat voor een beetje bezinning', en daar nemen we je graag even in mee. Maar daar blijft deze aflevering niet bij!Joost nam namelijk een uitspraak van onze vriend Aurelius mee. Geparafraseerd zegt hij dat wat echt mooi is (zoals waarheid en wetten?) niets nodig heeft. Wat betekent dat? Hoe vullen wij dat in - zeker anno nu?Seneca zei eens: wat goed is heeft geen opsmuk nodig en komt vanzelf aan het licht. In combinatie met die wijsheid komen...
Published 09/01/23
Je kon het natuurlijk al in de lange titel lezen, maar deze aflevering gaat onder meer over vriendschap, de les van Nietzsche (om je eigen overtuigingen te onderzoeken), en daarbovenop gooien we nog eens een soortement van stappenplan naar flexibiliteit, zelfonderzoek en ontwikkeling.Poe!Nou, als je daar niet warm van loopt, weten wij het ook niet. Ga het met ons aan! Zelf nog een brandende vraag? Stuur ons een bericht en wij gaan ermee aan de slag.
Published 08/12/23
13 juni jongst leden werd Die Podcast Over Stoïcisme uitgenodigd om op het festival Stoicon-X te Gent een live podcastopname te houden.
In het tweede deel van deze aflevering, behandelen we vragen, stellingen en problemen uit het aanwezige publiek. Thema's: traumarespons, amor fati, acceptatie, existentialisme, Sartre, en acceptatie, genot, hedonisme, en natuurlijk onze lolbroekerij tussendoor.We vliegen de zaken aan in gesprek, en met de kennis die we tot nu toe hebben op gedaan over het...
Published 07/16/23
13 juni jongst leden werd Die Podcast Over Stoïcisme uitgenodigd om op het festival Stoicon-X te Gent een live podcastopname te houden.In deze aflevering behandelen we ingezonden vragen, stellingen en problemen, met de kennis die we tot nu toe hebben op gedaan over het stoïcisme. De opname is in twee afleveringen opgedeeld, en in het volgende deel zullen de vragen, stellingen en problemen van het toen aanwezige publiek worden behandeld.Heel leuk, heel grappig, heel verhelderend! Luister snel...
Published 06/26/23
Wat kunnen de Stoïcijnen leren van het Taoïsme? Wat kunnen we leren van bomen? Hoe ga je om met verandering, en wat gebeurt er als je je hakken in het zand zet?Joost deelt een persoonlijk verhaal, en ontdekt hoe de overgave aan de enige constante - verandering - heeft gezorgd voor rust en stilstand. Hoe is dat voor jou? Heb je ook ervaringen gehad waarin je neerleggen bij het oncontroleerbare veranderen van alles, juist heeft gezorgd voor meer stilstand en rust in de verandering?
Published 06/03/23
Hoofdstuk twee van Mark Tuiterts Drive: we bespreken ons zogenaamde huiswerk, en gaan verder op het volgende thema. Hier gaat het over het kunnen tweaken van je emotie door je oordeel over een situatie of gebeurtenis aan te pakken.Op de gebeurtenis heb je tenslotte geen invloed, en de emotie zit je soms in de weg, maar is een natuurlijke response. Om je reactie echter te alterneren, moet je bij je oordeel zijn. Luister meer! :)
Published 05/24/23
Jesse en Joost lezen allebei Drive van Mark Tuitert, en behandelen in deze aflevering het eerste hoofdstuk. Aurelius heeft geschreven dat je vuur groter moet zijn dan het brandhout, en Tuitert zette zijn tegenslag om in wegwijzers. Hoe interpreteren wij dat? Wat houdt dat in? En wat nou als je vuur te klein is voor het brandhout?Luister mee!
Published 04/25/23
In deze 20ste aflevering alweer behandelen we weer een luisteraarsvraag! En deze gaat over afhankelijkheid. Er werd de vraag gesteld of we dit thema met een stoïcijnse én hedendaagse blik wilden benaderen.We bespreken waar we aan denken en onderscheiden voor het gemak even twee verschillende soorten. Daarna volgt een leuk gedachte-experiment over hoe de oude stoïcijnen hierover zouden denken en wat ze ons hierover te zeggen zouden hebben. Wat denk jij ervan? Luister de aflevering en laat het...
Published 03/29/23
In deze aflevering behandelen we één van de bijzonderste quote van Marcus Aurelius. Op meerdere manieren proberen we deze hedendaags te interpreteren, er komen weer persoonlijke reflecties bij kijken. Er worden gedachte-experimenten uitgevoerd, en tussendoor wordt er gelukkig ook nog genoeg gelachen!Laat ons vooral even weten wat je van deze aflevering vond!
Published 03/12/23
In deze zeventiende aflevering alweer beginnen we goedlachs maar gaan we gelukkig redelijk op tijd over op het thema van de aflevering. Namelijk de luisteraarsvraag van Bob. Bob wilde weten hoe we de stoïcijnse peiler 'rechtvaardigheid' concreet voor kunnen stellen. Hoe ziet dat er uit? Hier gaan we mee aan de haal en via wat grappen en grollen komen we uit op een paar wijsheden en persoonlijke ontboezemingen. Veel plezier met luisteren!We zijn erg benieuwd wat jullie denken, laat ons vooral...
Published 02/26/23
In deze aflevering bespreken we een quote van Bertrand Russel en praten verder over rigide overtuigingen, reflecties, politiek en hooligans, en benaderen die met een stoïcijnse lens. Houd jij koste wat kost aan je overtuigingen? En wat is er voor nodig om die te bevragen? Betrand Russel had wel een idee, en wij nu ook!Laat ons vooral weten wat je hiervan denkt door een berichtje te sturen op Instagram!
Published 02/12/23
In deze vijftiende aflevering behandelen Jesse en Joost een vrij uitgebreide quote van Seneca uit het boek Op weg naar vrijheid van Lammert Kamphuis. Vervolgens wordt er dieper ingegaan op wat we denken dat Seneca hiermee bedoelde en wat dit voor ons betekent en welke uitdagingen wij in ons leven ervaren.
Vond je dit nou een leuke aflevering? Laat het ons dan even weten via Instagram. Feedback en suggesties zijn ook altijd welkom!
Published 01/30/23
In deze aflevering praten Jesse en Joost over deze quote van Seneca, er worden persoonlijke reflecties gedeeld en tips gegeven over hoe om te gaan met bepaalde verwachtingen. Laat ons vooral weten wat jullie hiervan denken, we zijn heel benieuwd!
Published 01/14/23